maanantai 25. huhtikuuta 2016

KevätleikkauksiaKevät etenee hitaasti, mutta varmasti. Tänä aamuna oli taas maa valkoisena. Ei olisi illalla uskonut, kun aurinko paisteli pilvettömältä taivaalta. Mutta asiaan, olen minä täällä jo keväthommia aloitellut. Ensimmäiseksi sai keräillä verkot hedelmäpuiden ympäriltä. Tuo aitaverkko on kätevä, kun siihen ei tarvita mitään tukipuita. Kunhan pyörittelee verkon syksyllä paikoilleen ja keväällä pois. Eikä hypi pitkäkoipisinkaan rusakko aidan sisäpuolelle. Hiekkaa pitäisi hakea Siirille lisää, sen lempipuuhia on piehtaroida omppupuun alla. Hiekka on kadonnut tuosta haravoinnin, tuulten ja sateiden mukana.


Omppupuussa näkyy olevan muutamia oksia, jotka hankaavat toisiaan. Ja paljon suoraan ylöspäin kasvavia oksia. Ne ainakin pitäisi leikata pois. 


Toisessa omppupuussa on samat hommat. Toisiaan hankaavat oksat pois ja suoraan ylöspäin kasvavat. Ja pitkien oksien lyhentämistä.


Fiskarsin uutuus raivaussakset saapuivat ja pääsivät samantien tositoimiin.


S-koon PowerGear X raivaussaksilla katkesi näppärästi pienemmät oksat. Vaikka saahan näillä leikattua oksia 38 mm.n asti, että periaatteessa näillä saksilla olisin pystynyt leikkaamaan kaikki tämän omppupuun oksat. Ohileikkaavalla mallilla tuli siistiä jälkeä. 


Paksumpiin ja kovaankin puuhun tarkoitetut L-koon PowerGear X alasinmallisilla raivaussaksilla leikkaa max 55 mm.n oksat. Vaikka sakset ovat aika kookkaat ovat ne silti kevyet alumiinivarsien ansiosta. Ja siitähän minä tykkään, kun kädet tuppaavat väsyä niin nopsaan.


Murrr.. häivy siitä leikkuri !! Siiri kipaisi omppupuun latvaan johtamaan operaatiota. 
Monitoimileikkurit ovat olleet käytössä jo muutaman vuoden. Niillä saa kätevästi lyhennettyä latvuston oksia. Narunpätkä ei kuulu vakiovarusteisiin vaan on meidän oma jatkovarsiviritys ;)


Mies hoitaa korkeanpaikan leikkaukset. Tuossa tarvitaan habaa enemmän, kun kurkottelee yläilmoihin. Päärynän latvusto on pakko pitää tuossa korkeudessa, että  hedelmätkin saa poimittua. Jatkovarren virkaa hoitaa tuossa monitoimileikkurissa puulista ja narun pätkä. Hyvin toimii noinkin ja sillä on ylettynyt yli neljään metriin. Katsoin Fiskarsin sivuilta, että uusissa teleskooppileikkureissa ulottuvuus on kuuteen metriin asti. Sellainen on varmasti kevyempi käyttää kuin tuo meidän oma viritys.


Päärynäpuun latvustossa oli yksi oksa, joka hankasi toiseen ja kasvoi muutenkin liian lähellä runkoa. Sen poistoon kokeilin QuikFit sarjan kaarevaa sahaa


Tarkkaa hommaa, saha pitää olla just oikeassa kohdassa.
Sääntönä pidän, että oksaan jää kaljapullonkorkin kokoinen tappi. 

Raivaussaksilla tuonne ei olisi ylettynytkään muutakuin tikkaiden kanssa. 


Saha upposi oksaan kuin sulaan voihin. Ja saha on muuten ohut, sen kanssa ei kannattanut käyttää voimaa eikä tarvinnutkaan, kunhan hoksasin kevyet liikkeet.


Fiskarsin tuotepaketissa oli mukana myös ihanat Light sarjan pistolapio, talikko ja rikkaruohonpoistaja. Olen aivan ihastunut näihin valoisiin valkoisiin työkaluihin. Ensinnäkin ne ovat pirtsakan näköisiä ja toiseksi kevyitä alumiinivarsien ansiosta käyttää. Rikkaruohonpoistaja pääsee urakoimaan voikukkien hävitysoperaatioon heti, kun ne alkavat kasvaa. Toiselle puolelle tontin rajaa pitäisi taas kaivaa tuijille monttuja, joten lapiollekin on hommia tiedossa. Kaadoin sieltä pihlaja-angervopuskat pois, suunnitelin tilalle tuijia tai muita korkeampia kasveja.


Käänsin talikolla kasvimaat. Nyt ne ovat valmiina odottamassa kylvöjä. Niin laitoinhan sinne ensin kevätlannoitteet, mutta niistä hommista toisessa postauksessa.

Ulkona näyttää lumet sulaneen tätä kirjoitellessa. Nämä takatalviyllärit jo riittäis. Tule kevät jo, tule.


* blogiyhteistyössä mukana Fiskars


12 kommenttia:

 1. Minunkin pitäisi meidän pienoiset hedelmäpuut leikata. Jotenkin se vain tuntuu niin vaikealta, niin asiaa on tullut vain lykättyä edemmäs. Muutenkin tuntuu niin kurjalle leikata niitä, kun ovat niin pieniä, vaiko tiedän asian kostautuvan myöhemmin, jos en sitä piaan hoida pois

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en leikannut pienenä toista omppua eli punakanelia moneen vuoteen. Siihen tulee moninkerroin vähemmän omppuja kuin Samoon, jota olen leikannut alusta lähtien.

   Poista
 2. Voi mahti miten nerokkaasti olet suojannut puut =) Aivan päälikkö idea. Meillä olisi tuo samainen oksien leikkuu edessä ja samaiset saksetkin =) Pitänee siis testata joku päivä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaluumu, sinikriikuna ja kirsikka on suojattu samoin. Yhdellä isolla verkolla suojaa kätevästi monta puuta, kun kasvavat lähekkäin. Onhan korkea aitaverkko aika massiivinen ilmestys, mutta eipä ne meitä haittaa ;)

   Poista
 3. Omenapuu on kans jo leikattu ja vadelmapensaat laitettu kuntoon odottelemaan lämpöisiä kevätpäiviä. Olipa hyvän näköisiä fiskarsin työkaluja.....on ne vaan niin kestäviä kun ne kerran hankkii niin eipä tarvi pitkään aikaan uusia kattella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Fiskarsit ovat kestäviä ja kevyitäkin vielä.

   Poista
 4. Testasin teleskooppivarrella varustetun leikkurin, oli kevyt ja kätevä. Suosittelen, sillä yletyin itsekin hyvin kuuteen metriin ja oli silti vakaa käsitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä. Täytyy sellainen hankkia jossain vaiheessa.

   Poista
 5. Hihi, virallinen valvoja omenapuussa nauratti :)
  Minulla taitaa olla samantyyppinen Fiskarsin kaareva saha, se on ollut kyllä kätevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siiri on mukana kaikissa hommissa niin sisällä kuin pihallakin.
   Kaarevalla sahalla jäi siisti sahausjälki.

   Poista
 6. Voiko olla sellaista verkkoa mikä pysyy itsekseen paikallaan? Meillä käy tuuli järveltä päin enkä usko että mikään verkko pysyisi paikallaan. Peurat on sellainen riesa että niiden takia verkot olisi oltava ympäri vuoden, mutta mitenkäs sitten leikataan ruoho puiden alta. Kesäksi on sitten tehty piikkilanka-aita puutarhan pellon puoleiseen reunaan, mutta aika homma siinäkin on joka vuosi. Mitään pysyvämpää aitaa taas ei voi tehdä kun pitää päästä kyntämään kasvimaa. Hedelmäpuiden leikkaus on useimmiten ollut sitä että siistitään peurojen ja rusakoiden tekemät "leikkaukset".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vihreä korkea aitaverkko on kyllä pysynyt hyvin pystyssä jo muutaman talven. Kiepautan sen puun tai puiden ympärille ja sidon päät yhteen aidan leikkausvaiheessa jätetyillä tapeilla tai rautalangan pätkillä. Kun verkko on ympyrän muotoinen, pysyy se pystyssä ihan itsekseen. Täälläkin on kovia myrskyjä, kun meri on aika lähellä. Kaupoissa verkko on myynnissä muistaakseni aitaverkon nimellä. Niitä on eri korkuisia, meillä on 1,5 m ja 1,8 m korkeita. Olen itse kaivanut nurmikkoa pois puiden juurelta sen takia ettei siitä tarvi niittää ja kierrellä ja kaarrella oksia.

   Poista