sunnuntai 21. elokuuta 2016

Valkosipulit kuivamaan


Viikolla oli oikein muutaman tunnin aurinkoista. Nostin valkosipulit kuivumaan. Huuhdoin sipuleista mullat pois ja jätin aurinkoon. Kuinkas ollakaan vesisadehan sieltä tuli taas iltapäivällä. Sipulit jatkoivat kuivumistaan pergolassa. Alexsandroissa on voimakkaat aromit. Hyvät valkosipulin tuoksut tulee aina, kun kävelee niiden ohi. 


Vasemmassa reunassa on Kodaverit. Ne jäivät vähän pienemmiksi kuin oikeassa reunassa olevat Alexandrat. Kodavereissa oli myös muutamassa sipulissa kynnet alkaneet jo irtoilemaan. Niiden kanssa taisin olla jo vähän myöhässä.

Alexandroja tuli enemmän, vaikka kynsiä oli istusvaiheessa vähemmän. 
Muutama niitä on jo syötykin

Kodaverejä oli joku maan matonenkin maistellut.


Palataan ajassa taaksepäin viime vuoden lokakuuhun. Tilasin silloin Hyötykasviyhdistykseltä 300 g kumpaakin valkosipulia.


Alexsandran kynnet olivat mehevän suuria. Kynnet pääsivät maahan lokakuun puolessa välissä.


Kumpiakin tuli yksi kehikko täyteen. Peittelin kynnet kyllä, eivät jääneet noin näkyviin ;) Silppusin ruohonleikkurilla vielä penkkien päälle vaahteranlehtiä suojaksi.


Keväällä laitoin lisälannoitusta sipulirivien viereen. Ja ruohosilppua myös pitkin kesää.


Valkosipulit kasvoivat kesän, aluksi kuivuudesta kärsien, ja loppukesästä märkyydestä. Lopputuloksena kuitenkin ihan kohtalainen sato. Kyllä näillä jo höngitään monet mehevät henkäykset :O
Tänä syksynä istutan vain Alexandroja. Niistä näyttää tulevan paras sato.
Tilasin jo hyötykasviyhditykseltä uuden satsin istukkaita. Laitan tänä syksynä maahan Alexandroja kilon verran. Eiköhän ne mahdu kahteen kasvimaakehikkoon,


Elokuun illat ovat ihania <3
Tunnelmallista viikonloppua !


10 kommenttia:

 1. Minä harrastan myös Alexandraa, se on varma lajike, Hyötiksestä kotoisin minunkin kantani. Tänä vuonna tulikin hieno sato, kuivana aikana kyllä kastelin vähän noitakin. Kasvatan uuden sadon omien sipuleiden kynsistä, valitsen aina komeimmat kynnet maahan pantaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesästä sai tosiaan kantaa vettä sipuleille. Loppukesästä olisi pitänyt laittaa jo sateenvarjo niille. Täällä on satanut monta viikkoa putkeen. Toivottavasti minäkin saan jo ensi kesänä omista sipuleista uudet istukkaat, nyt ei vielä riitä.

   Poista
 2. Valkosipulien kasvatus kuuluu Ukkokullan repertuaariin. Hänkin tilasi viime syksynä Hyötykasviyhdistyksestä Alexandraa ja se näyttää tuottaneen yllättävän hyvän sadon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatin aikaisemmin puutarhamyymälöistä ostamiani tiesmitä lajikkeita. Ne eivät kasvattaneet edes kunnon vartta, sipulista puhumattakaan.

   Poista
 3. Hyvältä näyttävä sato. Kiitos hyödyllisestä ja kattavasta postauksesta.

  VastaaPoista
 4. Olen myös kokeillut kaikenlaisia valkosipuleita ja Aleksandra on ilman muuta paras lajike, mielestäni! Upea sato Sinulla, meillekin satoa tuli riittävästi niin kylvöön kuin herkutteluunkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein jo luovuin omasta valkosipulisatounelmasta, mutta onneksi löysin Aleksandrat :) Meillä tuota tilaa on rajallisesti ettei pysty kasvattamaan kovin paljoa, mutta toivottavasti ensi kesänä riittäisi kylvöönkin.

   Poista
 5. Hyvän valkosipulisadon olet saanutkin. Paljon hyödyllistä tietoa tässä postauksessa. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista