sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Kesän lempparipaikka


Haaveilin pitkään sohvasta terassille, jossa voisi lökötellä ja lueskella kahvittelun ja ruokailun lisäksi. Kesällä sellainen löytyi ja on ollut sen jälkeen ahkerassa käytössä. Eipä ole montaakaan päiväkahvia tullut sisällä juotua eikä kesän aikana syötyäkään, Sohvapöytä on melkein ruokapöydän korkuinen, joten siinä on ihan hyvä aterioidakin. Markiisin alla oli aikaisemmin mäntyinen ruokailuryhmä, siirsimme sen terassin toiseen päähän. Siellä voi ruokailla, kun on enemmän vieraita, Yksi mitä en vaihtaisi on sähkögrilli, se on niin kätevä. Sähköt vain päälle ja grilli on pian kuumana. Ruoka kypsyy tasaisesti, eikä pala. Kun masut ovat täynnä ja grilli jäähtynyt, parila pesaistaan lämpimällä vedellä. Joo-o, olisihan sitä voinut kuvaa varten vähän siistiä ja järjestellä tavaroita. Mutta tänä kesänä olen ollut laiskottelussa niin hyvä, että sekin jäi tekemättä. Sohvalla onkin tullut otettua yhdet jos toisetkin päivänokoset. Kulmasohvaan mahtuu just passelisti isäntä pitemmälle puolelle, emäntä lyhyemmälle :)Puutuoleihin voisi ostaa uudet pehmusteet. Vanhat olivat jo niin huonokuntoiset, että heitin ne keväällä roskakuormaan. Toisaalta, kun tuoleissa ei ole pehmusteita, niihin voi istahtaa suoraan puutarhassa möyrimisen jälkeen. Lisäksi niitä täytyy sateella keräillä pois. Oikeastaan pehmusteille on käyttöä vain silloin, kun on enemmän väkeä terassilla. Täytyy katsoa, jos jostain alennusmyynnistä sattuisi sopivat löytymään.Sadepäiviä riitti heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun asti. Markiisin suojassa on kiva vilttiin kääriytyneenä hörppiä kuumaa kahvia, mutustella mustikkapiirakkaa ja kuunnella sateen ropinaa. Aika hyvin muuten markiisi pitää terassikalusteet kuivana. Sohvatyyjä ei tarvitse kiikuttaa sisälle kuin kovimmilla myrskyillä. Harkinnassa onkin ollut, tarvitseeko istuintyynyille ostaa isompaa säilytyslaatikkoa. Vanha laatikko on niin pieni, ettei sinne kaikki sohvatyynyt mahdu. Kuitupalmu toimii näkösuojana terassilta tielle päin. Kyllä voi olla vaikeaa löytää sille kunnollista ruukkua. Palmu kasvaa jo toista kesää isossa vesisaavissa. Se on ruma kuin mikä, mutta kätevä nostella kahvoista ja kevyt. Kaikki suuret ruukut ovat olleet niin painavia, että jo pelkän ruukun siirtelykin tuottaa vaikeuksia. Tai sitten ne ovat niin kapeita, etteivät taatusti pysy pystyssä. Yksi saviruukku siinä jo hajosi, kun tuuli pyöritti palmua ruukkuineen pitkin pihaa. Ehkä jo ensi kesänä...


mitäs siinä kuvailet ?

kukkuluuruu..


Vielä riittää poimittavaa, sinikriikunat kypsyivät tällä viikolla. Kriikunoiden kuvaamisessa piti olla nopea. Kädet kävivät napsimassa niitä sen verran nopeaan tahtiin. On ne vaan niin hyviä ja makeita. Näiden jälkeen puussa onkin enää punaluumuja. Ensimmäisiä kypsiä Kuokkalan punaluumuja on muutamana päivänä maisteltu.


Karhunvadelmat ovat toisia mattimyöhäisiä. Niistä olen tehnyt hilloja ja mehuja.


Karhunvadelmat saavat nyt kypsyä rauhassa, kun ampiaiset ovat hävinneet. Saas nähdä, koska on ensimmäinen pakkasyö. Vielä on pysynyt nipin napin plussan puolella.


Mukavaa syksyistä viikkoa !


14 kommenttia:

 1. Hieno sohva ja upeaa satoa! Meillä on karhunvatukantaimi. Vatukka oli jo iso, mutta hävitin sen piikkien takia. Olen miettinyt, josko antaisin sille uuden mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piikit on kyllä inhottavia, niissä repii helposti kätensä. Tuen karhunvatukat naruilla kiinni paaluun tai seinään, niin niitä on helpompi poimia. Vois kyllä istuttaa piikittömänkin lajikkeen.

   Poista
 2. Hieno ja viihtyisä oleilupaikka. Ja miten mahtava kuitupalmu. Se painaa taatusti jo itsessään aika paljon, puhumattakoon, jos sillä olisi keraaminen ruukku. Tosi komea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuitupalmu taitaa olla nyt meillä neljättä tai viidettä vuotta. Pian se menee taas varastoon talvehtimaan. Ei palmu korkeutta ole niin paljoa kasvanut, mutta sen runko on paksuntunu moninkertaisesti.

   Poista
 3. Tuollainen katettu iso terassi ois ihan unelma! Meillä ei ole terasseja ollenkaan, vain patioalue ja jättiterde. Tuollaista kyllä kaipaisin, mutta se ei oikein istu meidän taloon. Ja tuo kuitupalmu on ihan mieletön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietimme kauan rakentaakko kiinteä katos terassille, mutta päädyimme markiisiin. Se on kätevä, kun saa talveksi rullata pois. Katolta olis lumet tippunu suoraan luumujen ja päärynän päälle.

   Poista
 4. Todella kaunis iso ja viihtyisä terassi, jossa voi ottaa päivänokoset jos toisetkin.
  Aivan uskomattoman upea tuo kuitupalmu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihananpaa kuin nukkua kesällä ulkona. Ja tarkeni siinä vielä tänäänkin, kahden viltin alla. Aurinko lämmitti niin, että vieläkin poskia kuumottaa. Kuitupalmu innostui kasvattamaan loppukesästä monta uutta oksaa, sai kerrankin tarpeeksi vettä.

   Poista
 5. Nuo karhunvadelmat on kyllä niin herkullisen näköisiä.
  Mitä, jos rakentaisit puisen kehikon mielestäsi ruman saavin ympärille? Aika eksoottisen näköinen. Ihan sisälläkö se viettää talven?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetan kuitupalmua varastossa, missä pidetään n. 8 asteen lämpöä. Puinen kehikko ruukun ympärille on hyvä idea. Mieheni ehdotti sitä myös kesällä. Täytyis keksiä joku kiva malli.

   Poista
 6. Ihanan viihtyisän näköinen terassi, ja mahtavan kokoinenkin! Tuolla varmasti tulee vietettyä mukavia kesäisiä hetkiä. Upea palmu, luulinkin ensin kuvan olevan jostain ulkomailta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassilla tulee vietettyä kesäisin enemmän aikaa kuin sisällä. Kuitupalmu näyttää tykkäävän viettää kesät ulkona, talvet sisällä. Joku kertoi yrittävänsä totuttaa niitä kasvamaan ulkona ympärivuotisesti, mutten ole kuullut onko se onnistunut.

   Poista
 7. Kuinka nopeasti kuitupalmu kasvaa, minullakin on yksi niin mietin? Ja miten siirrät tuota palmua ihan käsi voiminko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuitupalmu on kasvanut enemmän leveyttä kuin korkeutta. Aika maltillisesti se kasvaa. Ruukun (joka on vesisaavi tällä hetkellä) alla on taso, jossa on pyörät. Ruukkua saa siirrettyä työntämällä pitkin pihaa. Varastoon olemme nostaneet sen käsivoimin kahteen pekkaan. Nokkakärryillä ruukun voisi saada varastoon vielä helpommalla.

   Poista