sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Syyslannoituksia


Tänä syksynä syyslannoitus jäi vähän turhan myöhäiseksi. Ajattelin, että tässä kesä vain jatkuu ja jatkuu. Mutta eiköhän lannoitteet ehdi vieläkin vaikuttaa, kun laitoin sen puiden juuristoalueelle rautakangella tekemiini reikiin. Ja laitoin vettä perään samantien. Homman hoitaa tänäkin syksynä tuttu, turvallinen, luomu Biolanin Syksyn PK-lannoite. Täytyy ensi kesänä muistaa aloittaa syyslannoitukset aikaisemmin. Omput ovat päätyneet jo mehuihin, smoothieisiin, soseisiin ja piirakoihin.
* Blogiyhteistyössä mukana Biolan.
  
Omppupuiden alustoilla on nyt maisemointikankaat katteiden alla. Niihin piti tehdä reikiä rautakangella, että sain syyslannoitteet maahan. Viime viikolla oli sen verran poutaista, että kastelin lannoitukset lopuksi. Huomiseksi luvattiin sadetta, kerrankin se on toivottua.


Karhunvadelmia
Perennapenkin teko jäi vaiheeseen kesällä, Tarkoitus on ollut hakea siihen lisää kukkivia, mutta enpäs ole kerinny. Pian se on taas kevätkin. Tyhjään tuohon penkkiin syyslannoitteiden päälle kasvarista vesimeloniruukkujen ja kasvusäkkien multaa. Kiven edusta on niin kuuma ja kuiva paikka, että kukat helposti kuivavat. Lisämulta ei ole pahitteeksi.


Kurkut olivat kasvarissa jo piloilla, leikkasin ne pois. Kasvusäkistä tuli hyvää lisämultaa kasvihuoneen eteen. Istutan tuohon valkosipulin itusilmuja.


Istutin valkosipulien itusilmuja viime vuonnakin, mutta silloin olin liian myöhään liikkeellä. Pakkaset alkoivat samantien. Nyt olen sitten varmaan liian aikaisin asialla, mutta kokeillaan. Osan voisin tietysti jättää vaikka syyskuun loppupuolelle istutettavaksi, jos nyt on pitkä lämmin syksy. Ensi syksynä niiden pitäisi olla kynnen kokoisia. Loppukesästä ne nostetaan maasta ja istutetaan syksyllä uudelleen. Kolmantena kesänä pitäisi kasvaa kokonaisia valkosipuleita. Saas nähdä kuinka käy.

Huomenna voisi grillata ekat maissit, jos ruskeatupsuiset olisivat jo kypsiä.


Pelargonit innostuivat uuteen kukintaan, kun sateet lakkasivat ja aurinko taas näyttäytyi. Nämä täytyy talvettaa, tykkään niin näistä väreistä. Aurinkoisia syyspäiviä !

9 kommenttia:

 1. Kahtena edellisenä vuotena olen laittanut syyslannoitteet, mutta nyt ajattelin olla laittamatta. Olen nimittäin vähän pettynyt, kun viime talvena syyslannoituksesta huolimatta moni kasvi menehtyi. Tietysti ei voi tietää, olisiko kasveja kuollut enemmänkin, jos en olisi lannoittanut syksyllä. Mene ja tiedä.... nyt kokeilen kuitenkin ilman syyslannoitusta. Sinulla on kauniista katettu ja rajatut puiden alustat :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi taisi olla poikkeuksellisen kova kasveille. Meiltäkin kylmettyi köynnösruusut, kärhöt, pari viiniköynnöstä. Samantapaisia kertomuksia on kuulunut sieltä sun täältä. Teimme puiden alustoja uusiksi keväällä ja suurensimme niitä. Nyt on helpompi niittää, kun ei tarvitse joka oksaa kiertää.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Mä olen tehnyt pari isoa istutusaluetta noilla kasvusäkkien jämillä lisäämällä pussimultaa ja kompostia. Varsin kierrätyskelpoista kamaa. Ja noihin säkkeihin mahtuu multaa yllättävän paljon. Syksy on ollut ihan mahtava! Tässähän ehtii vaikka mitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvusäkeistä tulee tosiaan paljon tavaraa, taisi olla peräti 70 litraa käyttökelpoista multaa. Syksy vaan paranee täälläkin, aurinko paistaa ja lämpö hipoo 20 astetta :) Punaluumutkin ehtii kypsymään, jee !

   Poista
 3. Juuri mietin, että mitenköhän noita hedelmäpuita kannattaisi syksyn tullen joitaa, kiitos! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos löysit vinkkejä. Hedelmäpuille ja marjapensaille neuvotaan Biolanin sivuilla syyslannoite annettavaksi heti sadonkorjuun jälkeen. Marjoille, jotka on jo poimittu, olisi voinut antaa jo aikaisemmin, mutta en mukamas ehtinyt. Koristekasveille sitä voisi/ pitäisi antaa jo elokuulla. Jospa ens kesänä yrittäisin olla ajoissa asialla :)

   Poista
 4. Voi miten ihanan rehevää ja kaunista! Täällä myös odotellaan maissisadon kypsymistä. Maistiaisia on jo saatu, mutta "pääsato" antaa vielä odotuttaa itseään. Kaunista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset kelit tuli sopivasti niin ehtii mattimyöhäisetkin kypsymään.
   Samoin sulle Maria !

   Poista