perjantai 9. kesäkuuta 2017

Kasvihuonekuulumisia


Kasvihuoneessa on nyt tunnelmaa,
vaikka se on vanha ja muovinen.
Sen lämmössä tomaatit ja kurkut kasvaa,
tämä taitaa olla huoneen kesä viimeinen.


Kylläpä kesti, mutta tulihan se kesä lopulta. Nyt vasta uskalsin istuttaa taimet kasvihuoneeseen. Käytän tänäkin kesänä kasvusäkkejä, joiden alla on kastelualtaat. Ne ovat niin vaivattomia. Kastelusta ei tarvitse huolehtia kuin kerran viikossa tai joka toinen viikko, riippuen lämpötilasta ja kasvien koosta. Leikkasin yhden isomman aukon kasvusäkkiin, siitä on helpompi kaivaa kastelualtaasta nousevat kasteluputkien päät näkyviin. Biolan lähetti kasvusäkit blogijutun tekoa varten.


Ensiksi otin vähän multaa saaviin, siten on helpompi löytää, leikata ja täyttää kasteluputket mullalla. Kannattaa leikata vain justiin sen kokoiset viillot muoviin, että saa painettua sen tiiviisti kasteluputken ympärille. Niin ei pääse valumaan ylimääräisiä kasteluvesiä alustalle. Kasvihuoneessa sillä ei niin ole väliä, mutta jos kasvattaa vaikka terassilla, niin ei tule turhaa sotkua.


Sitten vain kasteluputket täyteen kasvusäkin multaa. 


Mullan kannattaa painella ja tiivistää, että vesi nousee tasaisesti putkessa olevaa multaa pitkin kasvusäkkiin. 


Lopuksi säiliö täyteen vettä. 


Koho näyttää, että täynnä on.


Ajattelin, että käyn vain hakemassa puutarhamyymälästä muutaman kirsikkatomaatin lisää, mutta niitähän piti oikein metsästää. Neljännestä kasvihuoneesta vasta löytyi tanakoita taimia. Löysin punaisia kirsikkatomaatteja, keltaisen tavallisen ja sitten itselle uusia ympättyjä taimia. Niihin on vankkaan runkoon ympätty luumu- ja kirsikkatomaattia. Niistä pitäisi saada varhain satoa. Taimet olivat vähän kalliimpia 8,90 kpl. Mielenkiintoista nähdä, mitä niistä tulee.  Löysinpäs myös minikurkun taimen. Siinä on jo raakileita. Huomasin talvella kaupoissa näitä hauskoja pikkukurkkuja. Niitä on mukava napostella välipalana. 

  

 Omat miniluumutomaatin taimet ovat rimpuloita, istutin ne ruukkuihin. Laitoin ruukkujen pohjalle varastolannoitteeksi luonnonlannoitetta. Toivotaan rimpulojen vankistuvan. Chilien kasvuun olen aivan tyytyväinen, kylvin ne aika myöhään. Eri asia ehtiikö niihin mitään kasvaa..


Rimpulatyyli jatkuu sitruunakurkuilla ja taviksillakin. Kastelen taimia varmaan liikaa kevään aikana. Pitäis piilottaa kastelukannu aina muutamaksi päiväksi.


Viiniköynnös Zilga on tulossa kukkaan.


Kasvihuoneen Zilga on paljon edellä, pergolan köynnöksessä on vasta pieniä lehden alkuja.Eilen illan hämärissä kuuntelin sateen ropinaa ja mietin, että oliskahan tämä viimeinen kesä tässä kasvihuoneessa. Olen muutamana vuonna jo haaveillut uudesta huoneesta. Tänä keväänä olin jo tilaamassa kennolevyjä uudeksi katteeksi. Sitten mies saikin yllättäen keuhkoveritulpan. Hänen täytyy ottaa nyt rauhallisesti ja minä teen sen minkä yksin pystyn. Sisustelin viikolla kasvarista tuulelta ja sateelta suojaista kesähuonetta. Siitä onkin tullut nyt meille päiväkahvihuone ja viikonloppuisin lehdenlukupaikka.


Täytyy katsoa syksyllä tai talvella, mikä on tilanne. Jos emme itse pysty rakentamaan, täytyy etsiä halpa timpuri tekemään uuden rungon. Tykkään tästä kasvihuonemallista enkä ole tällaista valmismallia löytänyt. Tai en ole kyllä vielä selvitellytkään saisiko jonkun pulpettikattoisen kesähuonemallin puuseinät vaihdettua kennolevyiksi. Jos olet jossain törmännyt pulpettikattoiseen n. 3 x 5 metriä kokoiseen kennolevykasvariin niin vinkkaa ihmeessä. Ihastuin näihin yöntummiin liloihin orvokeihin.
Kipaisin sadepiskojen välistä terassille. Punaluumun kukat tuoksuvat kesäillan sateesta. Saisipa hedelmäpuiden kukkien tuoksun välitettyä jotenkin. Nyt täytyy kulkea nenä pystyssä puutarhassa.
Kesäistä alkavaa viikonloppua !10 kommenttia:

 1. Upea luumu! Kiva tunnelma teidän kasvarissa. Meillä on nyt sadepäivä ja vesi tekee hyvää kasveille ja lepo meikäläiselle. Mukavaa viikonloppua, Eija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ja samoin sulle viikonloppuja. Luumut tuli kukkaan rytinällä, kun oli muutama lämmin päivä.

   Poista
 2. Kasvarissa kasvavien tomaattien ja kurkkujen kasteleminen on oma taiteen lajinsa. Olen miettinyt erilaisia kastelujärjestelmiä, mutta pieneen kennokasvariin pitäisi silloin saada mahtumaan myös iso vesisäiliö. Tuollainen kastelusäkki altaineen voisi olla harkittava vaihtoehto.
  Kasvarinne on tunnelmallinen kesähuone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasteluallas + kasvusäkki on kätevä yhdistelmä, kasvit pärjäävät ilman hoitoakin muutaman päivän. En enää vaihtais jokapäiväiseen kastelurumbaan.

   Poista
 3. Itse olen joskus suunnitellut kokeilevani kasvusäkkejä, mutta tyyriin kappalehinnan (verrattuna tavallisiin multasäkkeihin) takia olen jättänyt kokeilematta. Lannoittaa osaan itse kanankakalla, joten suurta hyötyä en ole niissä nähnyt.
  Kyllä noista sinunkin kasvattamistasi tomaatintaimista hyviä taimia tulee. Vankistuvat silmissä, kun pääsevät pimeistä sisätiloista kasvariin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvusäkit ovat tosiaan kalliimpia kuin tavalliset multasäkit. Mutta ne ovat isompia 70 l, kun tavalliset 45-50 l. Kastelualtaan päälle tavallinen säkki olisi turhan pieni kokonsa puolesta. Toivotaan, että saadaan heinäkuun lopulla popsia miniluumutomaatteja.

   Poista
 4. Ihanan tunnelmallinen kasvihuone! Olet kyllä oikein nätiksi laittanut sen, ja toivottavasti saatte hyvän sadonkin sieltä. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että lämpöä riittää eikä enää tule kylmiä kausia.

   Poista
 5. Ihana tunnelma sinulla on kasvihuoneessasi, ja hyvältä näyttävät rimpulataimetkin, näkisitpä minun:) Upea luumupuu, tekee varmasti mahtavan sadon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole hetkeen ollut noin paljoa punaluumussa kukkia. Toivotaan, että tulee muutama "puhdistuskuuri" :D

   Poista