tiistai 8. toukokuuta 2018

Palmun uusi ruukku

                                                                 blogiyhteistyö/  SisustaUlkona.fi 


Olen etsinyt jo useampana vuonna palmulle uutta ruukkua. Sopivan leveän, korkuisen ja painoisen  ruukun löytäminen ei ollut helppoa. Kapeita ja korkeita kyllä löytyi, mutta sellainen ei pysy kovilla tuulilla pystyssä. En halunnut myöskään painavaa keraamista ruukkua, koska palmua pitää siirrellä.  Kuitupalmu on kasvanut viime vuodet valkoisessa vesisaavissa. Se hoiti tehtävänsä, mutta kaatui ja hajosi sekin viime syksynä. Aluksi ostin palmulle kalliita keraamisia ruukkuja, mutta eipä nekään pysyneet pystyssä. Salaojavärkiksi päätyivät toisten ruukkujen pohjalle. Kevättalvella tuli vastaan tämä Elhon Pure Straight Round-ruukku SisustaUlkona.fi sivulla. Siinähän se oli, juuri oikean kokoinen. Saatavilla olisi ollut vielä suurempikin koko, mutta se ei olisi mahtunut enää varaston ovesta sisälle ja katto olisi tullut vastaan. 


SisustaUlkona.fi sivuilta löytyy ruukkujen lisäksi monenlaista ihanaa puutarhan ja pihan sisustamiseen. Kannattaa käydä tutustumassa. Linkki: SisustaUlkona.fi


Ruukun halkaisija on 65 cm, kymmenisen senttiä isompi kuin palmun juuripaakku ja edellinen ruukku. Joten palmu sai vähän uutta multaa ruukun reunoille. Leveyttä pitää olla senkin vuoksi, että pari metrinen palmu pysyy pystyssä kovillakin tuulilla. Täällä tuulee melkein aina, meri on niin lähellä. Korkeutta uudella ruukulla on 69 cm, melkein 20 cm enemmän kuin vanhassa. Pohjalle jäi hyvin tilaa lecasoralle ja uudelle multakerrokselle. Multatila on 157 litraa. 


Palataanpa operaation alkuun. Siiri hyppäsi palmun juurelle tarkkailemaan, mitäs nyt on meneillään. Siellä porattiin reikiä uuden ruukun pohjaan. 


Mietin pitäiskö suurentaa reikiä, mutta eiköhän vesi noistakin pois pääse. Pohjalle laitoin salaojitukseksi kerroksen lecasoraa ja maisemointikankaan sen päälle. Ja ruukkuhan tulee rullakon päälle, niin se on helppo lykätä autokatokseen kovimpina sadekausina.


 Sitten lähti mopo käyntiin tai oikeastaan paappa. Meillähän oli tarkoitus pitää perinteiset kevätpippalot sukulaisille ja siinä sivussa palmunsiirtokökkä. Eihän tässä mitään juhlia ole jaksanut järjestää, kun 2 kuukautta kestänyt yskä ja kaikki muut sairastelut on vienyt meiltä molemmilta mehut. Aloimme sitten miettimään siinä, miten me saataisiin paapan kanssa palmu pois vesisaavista. Laitoin sitä kallelleen ja kumoon, eihän se sieltä mihinkään hievahtanut. Annoin luvan hajottaa loputkin saavista ja sittenhän alkoi tapahtumaan. Paappa sanoi, että "jaa, olisit heti sanonut, että saavin saa hajottaa", otti lapion käteen ja alkoi mäiskimään. Me katsottiin kummatkin suu auki vieressä, >no nyt paappa pääsi vauhtiin. Meno oli sen verran hurjan näköistä, etten rohjennut edes kuvaa ottaa. Mies kyllä sanoi, että nyt tulis juutupe materiaalia :D Toivoin vain, ettei palmun juuret katkeile. Juuristo säilyi ehjänä ja nostimme palmun kolmeen pekkaan uuteen ruukkuun. Painava se oli vieläkin, vaikka juuristo oli kuiva. Multaahan palmun ruukuista ei paljoa löydy, vaikka sitä sinne istutushetkellä laittaakin. Juuristo täyttää koko ruukun. En tiedä, mihin multa sieltä haihtuu.


Uuteen ruukkuun laitoin Biolanin istutusmultaa. Sitä meni vajaa säkkillinen. Pohjalle olisi voinut laittaa vähän enemmänkin, mutta eihän tuota kukaan edestakaisin jaksanut nostella. Pinnalle jäi vielä tilaa, ajattelin kokeilla istuttaa siihen riippuvia kesäkukkia. Laitan siihen kerroksen kevyempää multaa. Nyt on taas näkösuoja paikoillaan. 


Terassilta on suora näköyhteys tielle. Ei ole kiva istuskella tai maata lötkötellä sohvalla, jos ohikulkijoilla on suora näköyhteys. Palmu peittää sopivasti pihatien. 


Aprikoosipuu alkaa myös heräilemään, silmuissa näkyy jo eloa.

Siiri tuli tervehtimään.


Siiri oli sitä mieltä, että nyt mennään syömään. Ja niinhän me mentiin.
Ruukussa on muuten kiva mattamainen pinta, menee ihan ulkonäöltään keraamisesta ruukusta. 


Hyväntuulinen parivaljakko :)


Tässä vuonna 2011 otetussa kuvassa palmu on vielä pikkuinen. Tuo saviruukku pyöri pitkin pihaa ja halkesi. Luulenpa, ettei palmua ehjästä ruukusta olisi mitenkään pois saanutkaan, juuripaakku oli jo kasvanut ruukun muotoihin.


Piti fiilistellä vielä illallakin palmun uutta lookia ulkolyhtyjen valaisemana. Olen tykästynyt niin noihin ladattaviin lyhtyihin. Sainkin lempinimen myrskyluodon maija, kun kuljen niiden kanssa ympäri puutarhaa. Aina löytyy jokin uusi paikka, missä on kiva kokeilla valoa. MyGarden Pöytävalaisimet olen saanut Philipsiltä blogiyhteistyönä. Pöytävalaisimet ladataan sisällä samalla tavalla kuin kännykät eli USB-kaapelilla. Käytän yleensä kaikkein himmeintä valoa, niin akku kestää ja valo palaa pidemmän aikaa. linkki; Philips Pöytävalaisin
Kisu ja siili illan hämärissä.


Nyt onkin jo ihanan keväinen ilma tai oikeastaan kesäisen lämmin.
Puutarhassa ohjelmassa olisi kevätlannoituksia, siementen kylvämistä ja muuta mukavaa.
Aurinkoisia kevätpäiviä 🌱🌄🌱


12 kommenttia:

 1. Mahtava palamu. Nuata näköö yleensä vaa ulukomaalaasis puutarhaohojelmis. Ruukkuki näyttää hyvältä ja hyväku löyrit kyllä suuren.
  Aurinkoosia päiviä ja toipumisia sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on mukava istua pohojanmaalla palamun alla. Se pitää niin jämerää kahinaa tuules :D Ja kiitos, ny viimeen ja vihoroon tämä karoonyskä rupiaa vissiin paranemahan. Enää ei yskitä, kun joka toinen päivä.

   Poista
 2. On tuo palmu sitten mahtavan kokoinen! Pidätkö sitä jo ulkosalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon palmun ulos siinä vaiheessa, kun yöpakkaset loppuvat. Pieni halla tai muutaman asteen pakkanen ei sitä haittaa. Pidän sitä aluksi autokatoksessa varjossa. Nyt se on jo pihassa, mutta siirtelen sitä vielä varjoisiin kohtiin, että lehvästö ehtii tottua aurinkoon.

   Poista
 3. Todella upea palmu ja kaunis ruukku.
  Mukavaa ja aurinkoista toukokuuta sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinne.
   Palmu on nyt ollut meillä 7 vuotta. Hyvin näyttää viihtyvän kesät pihalla auringossa ja talvet varaston hämärässä.

   Poista
 4. Upea palmu! Hyvän ruukun olet löytänyt. Kylläpä paappa onkin ollut tehokas! Ei ihan helpolta puuhalta vaikuta tuollaisen kasvijätin ruukunvaihto. Mukavaa päivää sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukku oli kuin tehty palmun mittoihin. Paappa 83 v tekee meillä raiskaimmat hommat. Miehellä on murtumariskejä luustossa, niin ei uskalla kovin raskaita nostella. Ja mulla kramppaili kylkivälilihakset yskästä, niin oli tehot matalalla. Mutta saatiinpa tehtyä :)

   Poista
 5. Hei Eija! Voisitko ystävällisesti antaa neuvot, miten olet tuota palmua hoitanut? Multa, kastelu, lannoitus, iso vai pieni ruukku jne? Minua kovin kuumottaa saada tuommoinen ja talvetuspaikkakin autotallista löytyisi. Mutta aika vaikea löytää hoito-ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja ! Aluksi palmu oli pienemmässä ruukussa. Laitoin siitä kuvan tähän postaukseen, vuodelta 2011. Eihän sekään ruukku pienimmästä päästä ollut, kun palmu oli ostohetkellä jo aika iso. Mutta tuo kapeahko keraaminen ruukku ei pysynyt pystyssä, täällä merituulet puhaltaa.

   Multana olen käyttänyt tähän asti tavallista puutarhamultaa. Nyt kokeilen Biolanin istutusmultaa. Kesä näyttää mitä siitä tykkää.

   Kastellut olen reippaanlaisesti aina silloin kun kastelen. Pikkulirut ei tuollaiselle puulle riitä. Talvella vein alkuvuosina vain lunta ruukkuun, mutta se ei oikein riittänyt. Lehdet vähän kellastuivat. Viime talvina olen kastellut kerran pari kuukaudessa ja vähemmän tietysti kerralla kuin kesällä. Kestää hyvin kuivuuttakin välillä, niin kesällä kuin talvellakin.

   Lannoitusta aloitan varovasti kevättalvella, vuosien mittaan olen antanut viherkasveille sopivia lannoitteita. Nyt on käytössä Biolanin kasteluveteen sekoitettavaa luonnonravinnenestettä. Tässä nyt jotain, mitä tulee mieleen. Kannattaa kokeilla, helppohoitoinen kasvi.

   Poista
  2. Kiitos paljon neuvoista! Ilmeisesti siis kasvattaa juuristoaan melkoisesti, se pitää ottaa huomioon ruukun valinnassa. Js arvaatko? Nyt mulla on oma kuitupalmu. Haettiin äsken Ikeasta, kuuskymppiä maksoi. Laitan kuvan Instagramiin, kunhan saan sen istutettua :-)

   Poista
  3. Oleppa hyvä :) Kysy vain myöhemminkin, jos tulee jotain mieleen. Kiva juttu, että löytyi. Taisi olla aika hyvän kokoinen hinnasta päätellen. Pitääpä muistaa katsoa instastasi kuvia.

   Poista