maanantai 20. tammikuuta 2020

Kasvihuoneen rakennushommia, osa 3

yhteistyöpostaus/ Kivikangas Kasvihuoneet

Heippa ! Onpa ollut uskomattoman leuto talvi, viimeisin lumi pysyi maassa vajaat kaksi päivää. Tässä alkaakin tuntua siltä, että kevät on tulossa ihan justiinsa. Nyt on hyvää aikaa muistella viime kesän kasvihuoneen rakennushommia, ennenkuin uusi kausi pyörähtää käyntiin. Kennolevyjen liittäminen toisiinsa H-listojen avulla meni loppujen lopuksi aika kätevästi. Aluksi kyllä mietittiin, että mites se seiniin onnistuu. Katolle ne sai liutettua, mutta seiniin se ei onnistu, kun  esteitä on ylhäällä ja alhaalla. Mies keksi yhdistää ne valmiiksi ja valmiit "elementit" nostettiin yhdessä seinälle. Tuossa kuvassa on kahden levyn elementti. UV-suojattu puoli tulee aina ulospäin ja suojamuovit otettiin pois, kun listat oli ruuvattu kiinni. Levyjen sisäpuolet merkkasin vielä sen varalta, että levyt joskus irtoaisi. Edellisen kolmen levyn elementin mies tuki rispoilla ylä- ja alapäästä. Hän teki ruuvinreiät valmiiksi H-listoihin niihin kohtiin, mistä ne kiinnitettiin myöhemmin seinän tukirakenteisiin. 

U- ja H-listat

H-listojen avulla (kuvassa oikealla) kennolevyt liitettiin toisiinsa. H-listan keskelle porattiin hieman ruuvia suurempi reikä, josta listat kennolevyineen kiinnitettiin valokateruuveilla runkoon. Käyttämissämme ruuveissa oli mukana kumitiiviste. Ajatus hieman suuremmasta reiästä listoissa oli, että koko seinäelementti pääsee elämään lämpölaajentumisen vuoksi. Nurkissa, mihin ei tullut listoja, porattiin suoraan kennolevyyn reikiä, josta levy kiinnitettiin runkoon myös valokateruuveilla. Tässä oli ohjeiden mukaan tärkeää, että ruuvin reikä on hieman suurempi kuin ruuvi. Kennolevy laajenee lämmön vaikutuksesta. Jos se ei pääse laajenemaan, voivat levyt naksua hellepäivinä. En tiedä sitten oliko suuremmat reiät H-listoissa turhia tai jopa virhe. Seinissä ei ole ollut ongelmia, mutta katto vuotaa monesta kohtaa. Mies laittoi silikonia niihin ruuvin kohtiin, mihin ylettyi tikkailta. Mutta katosta tipputelee vieläkin vettä monesta kohtaa. En tiedä mitä sille keksitään tehdä. Pitäisikö vaihtaa ruuvit ja prikat isommiksi vai listat. Siinä taitaisi mennä koko katto uusiksi, jos kennolevyt pitää irrottaa. Saas nähdä,mitä sille keksitään tehdä. Haluaisin katosta kuitenkin tiiviin, ettei tuolien pehmusteet ja kaikki muut ole märkiä ja homehdu.


Tämä vempain oli aivan ehdoton apu niihin levyihin, mitkä piti liittää H-listaan suoraan seinässä. Kaikki, kun ei mennyt ihan niinkuin strömsöössä. Muutama levy irtosi H-listasta asennuksen aikana. Levyt ja listat olivat liukkaita, koska piti käyttää fairyvettä, että sai ujutettua H-listan levyn reunaan. Mutta kyllä ne muutamien ähinän ja puhinan jälkeen tulivat paikoilleen.


Siirsin tuosta kasvihuoneen edustalta mansikat ja vadelmat pois. Tein niille myöhemmin loppukesästä uudet laatikot.


Käsittelin kaikki puuosat valmiiksi myrkyttömällä vaalean harmaalla Patio versolla. Tuossa on räystäiden alle tulevat laudat ja otsalaudat.


Miehen työkaveri oli mahtava apu rakennushommissa. Tässä ruuvataan otsalautoja kiinni.


Helteitä riitti viime kesänä monena kökkäpäivänä. Kun tuohon ei sopinut tuulikaan, niin hyvin tarkeni.


Ensimmäisiä fiilistelyjä, paprikakin tuli tutustumaan uuteen kotiinsa :)

🌱🌱💚🌱🌱


6 kommenttia:

 1. Kyllä kasvarikuumes nousoo näitä kuvia kattoes :) Just tämänmuatoosesta kasvarista oon haaveellu, jo muutaman vuaren.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans tuosta mallista, ei ole niin perinteisen kasvihuoneen näköinen. Ja, kun on leveyttä tarpeeksi, mahtuu istuinryhmä ja pöytäkin hyvin. Itse asiassa siellä on nyt 4 hengen puutarhapöytä tuoleineen, 2 nojatuolia + sohvapöytä ja divaani. Siitä tuli toinen olohuone tai oikeastaan ensimmäinen keväästä syksyyn :)

   Poista
 2. Siitä tuli hieno. Kovin pitkään ei enää tarvitse odottaa, kun pääsee kasvarista nauttimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuukin siltä, että kevät on jo tulossa. Saa nähdä tuleeko kunnon talvea ollenkaan. Kasvarissa onkin tarjennut piipahtaa juomassa kahvit koko talven ajan.

   Poista
 3. Hieno lopputulos ja teillä on taatusti kovassa käytössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ! Juu kyllä loppukesä ja syksy oltiin tuolla ahkerasti. Aina kahvit mukaan ja usein ruokakin. Siellä on ihanan rento tunnelma, varsinainen akkujen lataamo :) Tulikin mieleen, että voisi tehdä sinne jonkinlaisen polun, ehkä isoja luonnon laattakiviä, mitä pitkin astella. Harmi vain kun ovat niin kalliita. Nurmikko meinaa mennä kuralle syksyisin ja keväisin :D

   Poista