torstai 20. helmikuuta 2020

Automaattiavaajien asennus

                                               yhteistyöpostaus/ Kivikangas Kasvihuoneet

Seuraavaksi kasvihuoneeseen asennettiin automaattiavaajat. Ne helpottavat huomattavasti, kun ei tarvitse huolehtia luukkujen avaamisesta ja sulkemisesta. Tähän kennolevyhuoneeseen sopii Univent-automaattiavaajat. Näillä on 7 kg nostokyky. Laitteen ohjaussylenterin sisältämä vaha laajenee lämmetessään ja työntää luukun auki 17-25 asteessa. Illalla ilman viilentyessä avaajan jousimekanismi vetää luukun kiinni. 


Ensimmäiseksi mies nikkaroi luukkuihin kehikot, joita mallailtiin aluksi paikoilleen. Kun kaikki 4 kehikkoa olivat valmiina, käsittelin ne vaalean harmaalla EcoGardenilla. Sen jälkeen luukut kiinnitettiin yläreunoistaan saranoilla. 


Automaattiavaajan asennukseen tarvittiin lisäksi kulmarautoja. Niiden avulla avaajan sai kääntymään oikeaan kulmaan. Eli avaajan pohjaosa on ensin kiinnitetty kulmaraudan toiseen puoleen ja kulmaraudan toinen puoli sitten luukun karmiin. Tässä kohtaa mietittiin jonkin aikaa, miten luukun avautuma saadaan kohdilleen. 
Loppujen lopuksi sylenteriä kiertämällä luukku saatiin avautumaan 17-19 asteessa.
Sylenteriä kiertämällä saadaan säädettyä 0,5 astetta/ kierros.
Suurin ikkuna-avautuma tällä avaajalla on 45 cm. Se saavutetaan 30 asteessa
  

Ajateltiin, että eiköhän takaseinän kaksi luukkua ja etuseinän toiset kaksi luukkua riitä. Ja ovea voi pitää auki tarvittaessa.


Ehdittiin nukkua Siirin kans jo monet päikkärit kasvihuoneella. Siellä on niin ihana rauha lueskella  ja laittaa sitten simmut kiinni ja nukahtaa sateen ropinaan tai lämpimiin auringonsäteisiin. 


Illan viilentyessä etuseinän luukku on sulkeutunu. 


Sitten oltiinkin jo marja-ajassa.
Kyllähän keskellä kasvihuonetta divaani täytyy olla :D


Siiri nauttii olostaan ja uudesta kesähuoneesta 💚

13 kommenttia:

 1. Tuolla divaanilla onkin mukava köllötellä Siirin kanssa. Yksi hujaus vaan, niin olemme taas keväässä ja kesässä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihanaa aikaa, kun on kevät ja kesä edessä. Ostin jo muutaman tete narsissin kasvihuoneelle ja aloittelen fiilistelyä :) Ja kiitos samoin sinulle mukavaa viikonlopun alkua !

   Poista
 2. Oi miten ihana tuollainen kasvihuone ja onpa mukava tuolla divaanilla pötkötellä! Leppoisaa loppu viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin mukavaa viikonloppua ! Täällä alkaakin hiihtolomat keväisessä vesisateessa :)

   Poista
 3. Kasvihuoneestanne tuli oikein onnistunut ja kaunis. Nuo automaattiavaajat ovat aivan ehdottomat. Meilläkin on neljä luukkua katossa ja toimivat kuin unelma viime kesänä (kasvihuoneen ensimmäinen kesä). Lämpiminä jaksoina pidin kaksoisovet aina päivällä auki ja ilma kiersi mukavasti :). Upeaa, että teille mahtui divaani kasvihuoneeseen, minä onnistuin haalimaan noita kasveja sen verran, etten lopulta laittanut kasvaviin edes tuolia. Katsotaan, miten tulevina vuosina tulee toimittua. Hyvää kevään odotusta sinulle, olen nauttinut blogisi ihanista hedelmäpuiden kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin sinulle mukavaa kevään odotusta ! Ostin jo ensimmäisiä tete narsisseja terassille hiihtoloman alun kunniaksi. On niin leutoja ilmoja, että täytyy kokeilla helmikuun kukkia. Kiva kuulla, että hedelmäpuiden kuvat ovat ilahduttaneet. Pian onkin taas kukinta-aika. Saa nähdä, miten tulevana kesänä kasvarin tilan suhteen käy. Nyt on ensimmäinen kokonainen kausi tulossa. Luulen kyllä, että kasvien määrä tulee pysymääm maltillisena. Meille on niin tärkeää, että voidaan chillailla kasvarissa. Se on meidän lataamo :)

   Poista
 4. Ihanat kasvarifiilikset! Ja hyäryllistä tiatua automaattiavaajien toiminnasta. Josko mäki joskus tarttisin nuata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä löytyy sitte tietua, jos tarvetta joskus ilimenöö. Ovat kyllä tapihinsa tuos hommas, yks ressi vähemmän. Mukavaa kevään orottelua Etelä-Pohojanmaalle !

   Poista
 5. Näyttääpä houkuttelevalta paikalta. Luukunavaajia kyllä kaipaisin kasvimökkiimme. Aina ei muista tai ehdi kiertää mökin kautta luukkuja avaamassa töihin lähtiessä ja iltapäivällä tomaatit paistuvat kuumuuteen. Tai toisinpäin: kylmät tuulet puhaltavat mökin läpi, kun ei tullutkaan aurinkoista säätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaajat on kyllä kätevä apu. Pian sylenterit saakin viedä paikoilleen, kun ilmat lämpenee. Tuotiin ne talveksi sisälle.

   Poista
 6. Luukunavaajat on hyvä idea, mutta meillä ne ei ole kestäneet. Meillä on ollut kymmenkunta vuotta Kivikankaalta ostettu kasvihuone ja en ole jaksanut laskea kuinka paljon avaajia on mennyt. Ihan ensimmäiset hajosi asentaessa, mies soitti Kivikankaalle ja sieltä sanottiin että heidän asentajat tekee sen eri järjestyksessä. Sitten niitä on paukkunut palasiksi ja lennellyt pitkin kasvihuonetta kun vähänkin tuulee. Ihmettelen miten ne ei kestä Suomessa sisämaassa, kun ne ymmärtääkseni tuodaan Tanskasta ja luulisi siellä käyvän kovempi tuuli. Nyt ei ole enää muutamaan vuoteen ostettu uusia avaajia kun tulisi tomaateille liikaa hintaa, vaan on tyydytty käsikäyttöisiin.

  En halua masentaa, ja sinulla näyttääkin luukut olevan seinässä suojaisemmassa paikassa, kun meillä ne on katossa, niin sinulla voi kestääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, kun eivät ole teidän kasvarissa kestäneet. Avaajien kiinnitys onkin varmaan erilainen alumiinirunkoiseen kasvihuoneeseen. Vai onko teillä minkälainen runko kasvihuoneessa ? Me tehtiin runko itse puusta (mitallistettu 48x73 mm), joten avaajat eivät kyllä pääse irtoamaan. Ne ovat ruuvattu kiinni runkoon ja luukkujen kehikkoihin, jotka myös puuta. Loppukesän toimivat ainakin hyvin. Pian saakin viedä sylinterit paikoilleen, kun ilmat lämpenee ja pakkaset loppuu. Ihanaa kevään ja uuden kasvukauden odottelua !

   Poista
  2. Meillä on alumiinirunkoinen kasvihuone. Ei siinä kiinnityksessä varmaan suurta eroa ole, mutta siinä asennusohjeessa oli joku juttu että varmaankin ne sylinterit käskettiin laittaa ensin ja sitten vasta koko avaaja paikalleen, ja silloin sylintereistä meni jengat. Meillä kiinnitys runkoon kyllä kestää, mutta avaajat lohkeaa nivelistä.

   Minä en ole vielä osannut odottaa kevättä, kun ei ole ollut talveakaan. Viime viikolla sentään oli sen verran pakkasta että järvi jäätyi ja lumi on pysynyt jo neljä päivää.

   Mari

   Poista