keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Ensimmäisiä viinirypäleitä ja päärynämeloneja

Kerkesin napsaista tertut irti viiniköynnöksestä, ennenkuin huomasin, että olisi pitänyt ottaa kuva. Ja tästäkin tertusta on jo osa rypäleistä kadonnut parempiin suihin ;)

Kasvihuoneessa kasvavaan viiniköynnökseen tuli ensimmäisenä vuonna 3 terttua. Istutin viime kesänä 2 tainta. Sininen rypäle on kotimainen taimi "Zilga". Se kestää kylmää -38 astetta ja tämä taimi selvisikin ensimmäisen talven yli.

Toinen taimi oli vihreä rypäle ja tuotantomaa oli joku muu kuin Suomi. Se kylmettyi talvella eikä lähtenyt enää kesän aikana kasvamaan.

Istutin tänä keväänä uuden taimen Zilgan kaveriksi.


Lajiketta en nyt muista, täytyy katsoa se kun käyn kasvihuoneella. Taimi on lähtenyt hyvin kasvamaan ja nyt jännitän kuinka se selviytyy ensimmäisestä talvesta.

Kaivoin kasvihuoneen aurinkoisimmalle seinälle n. 40x40 cm ja samanverran syvän montun, johon laitoin tavallista lannoitettua puutarhamultaa. Kasvihuonehan on muuten entisen hiekkalaatikon pohjalle rakennettu. Vieressä on kasvimaa, eli viiniköynnöksen juuret kasvavat varmasti ulos kasvimaankin multiin.

Viime kevät-talvella säikähdin, kun menin piipahtamaan huoneella, oli siellä "jääkenttä". Lunta oli sulanut sisälle ja sitten taas jäätynyt. Täytyisi nostaa kasvihuoneen pohjaa vähän, ettei jääpolte tuhoa viiniköynnöstä.


Nämä uudet tuttavuudet ovat päärynämeloneja. Ne kasvoivat myös kasvihuoneessa ruukuissa. Hedelmät eivät ehtineet kypsyä. Ne jäivät niin pahan makuisiksi, ettei niitä pystynyt syömään. Annoin taimille keväällä liian vähän lannoitetta, joten kasvu viivästyi ja taimista tuli hentoja rimpuloita. Vien ruukut talveksi varastoon ja toivon, että ne lähtevät keväällä kasvamaan uudestaan.

Kasvihuoneessa kasvoi myös Ananaskirsikoita ruukuissa. Niistä tuli ihan hyvin satoa. Söimme marjoja ensin vähän liian raakoina. Kun "vahingossa" joku pääsi "ylikypsymään" huomasin, että sitten ne vasta hyviä olivatkin. Kuvaa en huomannut ananaskirsikoista ottaa. Toivottavasti nekin lähtevät ensi keväänä uuteen kasvuun.