maanantai 14. toukokuuta 2012

Mitäs yök-sieniä tomaattipurkissa kasvaa ?

Huomasin jo aikaisemminkin yhdessä tomaatintaimessa, joka kasvaa maitopurkissa,  tällaisia sieniä. Vein purkin ulos ja sieltä roskiin. Tänään vaihdoin muutamaan Sungold f1 kirsikkatomaatin taimelle isommat purkit. Istutin aikaisemmin keväällä siemenet edulliseen kestomultaan, jota ostin nuukuksissani ruokakaupassa käydessäni. Kun otin multapaakun maitopurkista pois, näkyi sieniä selvästi siinä kohtaa, missä on ollut ensimmäisenä laittamaani Rb.n kestomultaa.


Toisella koulimiskerralla laitoin K.n taimimultaa, niinkuin nyt kolmannellakin kerralla. En tiedä onko sienet tulleet mullan mukana vai siementen vai mistä..? Siemenet olivat kalliimmasta päästä, yli 5 euroa/pussi. Plantiksesta ostamassani LN.n pussissa kerrottiin Sungold F1 kirsikkatomaatin olevan testien mukaan maailman makein tomaattilajike. Siksipä halusin kokeilla niitä.

Tietäisikö joku kertoa mitä nämä sienet mahtavat olla ja onko ne vaaraksi kasveille ? Nämä tomaatintaimet ovat kyllä kasvaneet hitaasti, mutta kasvaneet kyllä pikkuhiljaa ja elossa ovat edelleen. Yhtä lukuunottamatta, jonka vein ulos pari viikkoa sitten. Olenkohan kastellut liikaa taimia, tuleekohan sienet vain siitä ?


Samannäköistä pienempää sientä on myös tuoksuhernepurkkien pinnalla. En muista laitoinko niihin kestomultaa vai taimimultaa. Tällaisena sienet tulivat myös ensimmäisen tomaattipurkin pinnalle. Pinta oli yhtäkkiä melkein täynnä sienikasvustoa. Vein nekin ulos terassille, minua NIIN inhottaa nuo sienet. Oksettavan näköisiäkin ja pelkään nyt, että kaikki taimet ovat jossain sieniviruksessa. Kohta ne ovat vallanneet meidän seinätkin ja talokin mädäntyy, noh järki käteen. Mielikuvitus taitaa olla vähän liian vilkas.


Tässä taimet ovat muutama viikko sitten. Nyt niihin on kasvanut 1 lehtipari lisää ja pituutta n. 5 cm. Saas nähdä kummatko vie voiton kirsikkatomaatit vs öklö-sienet ? Mietin sitäkin,  jos istutan taimet kasvihuoneen multiin, vienkö sienikasvustot sinne ainaiseksi riesaksi ? Tähän asti olen kasvattanut erillisissä astioissa, mutta nyt teimme justiin yhtenäiset istutuskehikot kasvihuoneeseen. En taida uskaltaa istuttaa näitä sienitaimia huoneen multaan vaan laitan ne irtonaisiin astioihin. Niistä on helpompi viedä pois taimet ja mullat, jos sienet näyttävät tuhoavan taimia. Vai leviääkö sieni-itiöt ilman mukana ympäri kasvihuonetta, voi että menee vaikeaksi... ? En vain ole ikinä ennen törmännyt tällaisiin sieniin, kun olen aina ostanut valmiit taimet. Oppia ikä kaikki :)

10 kommenttia:

 1. Mun äidilläni kävi samoin! Senkin taimien rinnalla kasvoi tuollaisia ruskeita sieniä. Se oli ostanut kahta erilaista multaa, joten se ei voinut tehdä valitusta mullasta. Tee sinä valitus!

  VastaaPoista
 2. Se kävi kyllä mielessä, tiedätkö mitä nuo sienet ovat ?

  VastaaPoista
 3. Ja kuinka kävi äitisi taimille ?

  VastaaPoista
 4. En tiedä yhtään mitä ne ovat. Maljasieniä? Äiti vain nyppi kaikki ilmestyneet sienet pois. Taimet ovat kasvaneet kuitenkin ihan kohtalaisesti. Itelleni ilmestyi vikaan ruukkuun kaikenlaisia taimia, vaikka siellä piti olla vain vikat 8 kelloköynnöksen siementä :D Mitähän multaa mä menin vahingossa käyttämään...

  VastaaPoista
 5. Kiitti Elise vinkistä! Näyttää tosiaan maljasieneltä nuo pienemmät sienet ja isommat näyttää maksamaljakkailta. Sain sen käsityksen etteivät olisi vaaraksi taimille, mutta kertokaa, jos tiedätte varmempaa tietoa ?

  Etsin kuvia ja tietoa sienistä. Löysin juttuja, joissa muillekin on tullut taimimullan mukana maljasieniä, kanelihometta (pölyää osan ruukkujen pinnalla vaaleana) ja vielä kaupanpäälle harsosääskiä. Niitäkin pörisee taimissa. Osa on jäänyt ulos karaisuissa, mutta pörisee, pörisee, kun ruukkuja siirtelee. Vähän meinaa taimikasvatuksen innostus olla koetuksella !<

  VastaaPoista
 6. Minulle tuli aiempina keväinä tuollaista sienikasvustoa taimien multaan ja myös tänä keväänä. Näpräsin sienet vain pois, eikä mikään silloin kasvatuksessa ollut taimi juuri kärsinyt siitä, onneksi. Nyt taitaa olla tuota kanelihometta pölisemässä parissa taimilaatikossa. Se on mielestäni huolestuttavanpaa, sillä korallikeijunkukista kuoli osa Onko syy sitten siinä vai jossain muualla. Saa nähdä kuinka unikontaimet pärjäävät, niissä myös tuota kanelihometta. Kylvömulta oli ihan Kekkilän..

  VastaaPoista
 7. Minäkin olen vain nyppinyt pois nuo sienet,kun niitä jonain vuonna ilmestyi mullan pinnalle. En huomannut,että sienistä mitään haittaa olisi ollut taimien kasvulle.

  No,pian taimet saa lopullisesti jättää pihalle;josko se karkottaisi pörräilijät.

  VastaaPoista
 8. Ällöttävän näköisiä nuo sienet. Mulla ei ole näkynyt sienikasvustoja, vaikka toinen kylvömultapussi (Kekkilän)haisikin homeelta avatessa. Hometta ei ole kuitenkaan ruukuissa näkynyt. Toivottavasti taimesi kasvavat hyvin!

  VastaaPoista
 9. Mulla oli myös muutamassa purkissa tuollaista, mutta ne purkit oli sekalaisia (papu)säilyketölkkejä, joten päättelin että tuli siitä, ja heitin menemään.

  Jossain foorumeilla itsekin sitten googlailin, ja muistan että jossain luki että Kekkilän taimimullassa on kanelihome ollut jo vuosia ongelmana.

  VastaaPoista
 10. Minullakin muutamassa tomaattipurkissa ollut noita yöks-sieniä. Kehittelin taas lisäkorkeutta lisäosilla maitopurkkiviritelmiin, lisäsin multaa tomaattien ympärille ja sienet jäivät sinne alle. Saas katsoa miten taas käy, en kyllä muista, missä purkissa sienet olivat... Voi sitten niitä syyttää, jos tumpelo tarhuri onnistuu tomaatit tappamaan :)

  VastaaPoista