torstai 10. toukokuuta 2012

Valkosipulit kasvimaalle

Valkosipuliprojekti alkoi 1.4, silloin laitoin istukassipulit jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Annoin niiden olla siellä kuukauden muovipussissa. 1.5. otin kynnet erilleen toisista. Niihin oli kasvanut pieniä varrenalkuja. Näyttivät tällaisiltaIstutin kynnet pieniin taimikennoihin. Taimimultaa tuli n. 1 cm pohjalle, kynsi siihen pystyyn ja multaa päälle. Joissakin kynsissä alut olivat niin pitkät, että melkein kurkkivat mullan pinnalla. Mietinkin tuossa vaiheessa, että pitäisiköhän laittaa isompiin ruukkuihin. Kun taimikasvatustilakin oli jo loppumassa olohuoneessa, pienet kennot olivat paras ratkaisu. Turbovauhtiahan valkosipulin varret alkoivat kasvamaan, kun viikossa venähtivät 5-15 cm pitkiksi. Eilen näyttivät tältä


Lisäsin kasvimaalle vähän turvetta, mustaa multaa ja hevonkakkaa. Meidän kasvimaalle tuli alussa laitettua vähän liian paljon hiekkaa. Maa on kuivanut joka vuosi liian nopeasti ja esim. valkosipulit edellisvuonna kuivettuivat kuivuuteen, kun en kokoaikaa viitsinyt kastella. Ajattelin, että turve ja mustamulta sitoisivat kosteutta ja maa pysyisi pitempään märkänä. Juuret olivat kasvaneet viikossa näin pitkiksiIstutin taimet n. 3 cm syvempään. Valkosipulin kynsi on siten n. 6 cm syvällä maassa. Riittääköhän se, kun löysin niin monenlaisia istutusohjeita ? Joissakin neuvottiin istuttamaan 15 cm syvälle. Luulen, että se tarkoittaa syksyllä istutettavia kynsiä. Ja sitten tulikin taas sade sopivasti, jota kesti koko yön. Kesällä pitää muistaa laittaa jotain katetta mullan pinnalle, esim. ruohokate tai olisikohan olkikate hyvä ? Ruohokatteesta tulisi kyllä typpilannoitusta samalla.3 kommenttia:

 1. Mä olen parina viimekesänä käyttänyt ruohokatetta ja hyvin on kaikki kasvit tehneet satoa ( paitsi tomaatit kasvihuoneessa).

  Valkosipuli on yksi mauste,jota tulee lisättyä melkeinpä kaikkiin ruokiin. Nam :)

  VastaaPoista
 2. Katja, mietin meneeköhän rikkaruohon siemeniä kasvimaalle ruohon seassa. Meillä kun kasvaa vähän nurmikolla esim. voikukkaa. Pitäis malttaa ostaa "voikukanpoistolaite" ;) Tähän asti olen kasvattanu tomaatit kasvusäkeissä ja ihan hyvin ovat tuottaneet tomatoksia. Nyt kyllä meinaan pistää ukon rakentamaan kasvulaatikkoja huoneeseen. Säkit kuivuvat niin nopeasti, kuumina päivinä pitää kastella 2 kertaa päivässä. Mekin ollaan "valkosipuliperhe" :D

  VastaaPoista
 3. En kyllä ole huomannut,että rikkaruohojen määrä ois mitenkään oleellisesti lisääntynyt kasvilaatikoissa ruohosilpun lisäämisen jälkeen. Sitten vaan lisää silppua silpun päälle,että tukahtuvat mokomat maanvaivat ;)

  VastaaPoista