tiistai 10. heinäkuuta 2012

Pioni, jasmike, angervot ja muut, on kukkia tulvillaan :)

Pioni Dr. Alexander Fleming


Toinen pionini tuli eilen kukkaan, eli Dr. Alexander Fleming. Kukat ovat kuin kolme pientä elefanttia, iso edellä, pienempi toisena ja pienin hännänhuippuna. Väri on just sama vaaleanpunainen, kuin viereisessä särkyneessä sydämessä. Särkynyt sydän on niin sitkeä kukkija, että ihmetyttää. Sehän on kukkinut jo melkein kuukauden, ainakin siltä tuntuu. Pitäisiköhän ostaa toinenkin mokama. Revin nimittäin tänään loputkin  maahumalat pois ison kiven juuresta sekä siirsin yhden tuijan siitä ruukkuun. Siihen mahtuisi nyt jotain alku- ja keskikesän kukkijoita.
Jalopähkämö


Kiitos Katjalle, löytyi tällekin oikea nimi ! Jalopähkämön alkuja olen nyppinyt tänä keväänä paljon siskolleni, kun hän teki uutta tarhaa. Ne lähtivät helposti juurineen maasta, ihan vaan nyppimällä. Juuret menevät niin pinnassa. Nämä on tosi kovia leviämään. Aluksi oli yksi pieni taimi, nyt on n. metrin kokoinen alue täynnä kukkaa. Ja kuinka leveälti olisikaan, jos olisivat rauhassa saaneet levitä.Jaloakileija
Aquilegia caerulea Rotstern


Punavalkoiset jaloakileijat innostuivat tekemään lisää kukkia, kun saivat kunnolla vettä taivaalta.
Kukan lapussa lukee muuten; Harjunpään Taimisto Karijoki, terveisiä Heidi-Maarialle, todella hienon akileijalajikkeen olette kasvattaneet. Täälä ne teidän pikkuiset taimet nyt kasvavat isoiksi ja kauniiksi :)
Rinneangervot kukkivat vaaleanpunaisina


Rinneangervoista olikin aikaisemmin juttua. Jos tarvitsee esim. rinteeseen kukkivaa pensasta, tämä on oiva valinta. Leveyttä näillä pensailla on n. 2-3 metriä. Olen leikellyt niitä vielä kesäkuullakin kuunliljojen päältä pois. Korkeutta on metrin paikkeilla. Eikä mahdu rikkaruohot kasvamaan, on niin tiheä kasvusto.Rinneangervon kukkaa
Koivuangervot 'Spiraea Betulifolia' kukkivat valkoisina


Koivuangervot kukkivat vielä viime viikolla. Se on raikkaan näköinen pensas, kun lehdet ovat niin vaalean vihreät, sellaiset limeen vihreät ja siihen vielä valkoiset kukat = piristävä. Tässä rykelmässä on kolme pensasta.


Koivuangervon valkoista kukkaa...
Ruusuangervot kukkivat vaaleanpunaisina


Näissä kuvissa olevat ruusuangervot ovat kaikki levinneet ilmeisesti siemenistä. Alkuperäiset ruusuangervot kasvavat muutaman metrin päässä raja-aidassa (jotka eivät vielä kuki). Eihän nyt näin hienoja kukkivia pensaita malta pois repiä. Pallotuijat ovat jäämässä näiden ja laakakatajien alle, joten havupalloille etsitään uutta kotia. En ole itsekään aikaisempina kesinä huomannut, että nuppujen aukeamisvaiheessa kukat tosiaan muistuttavat ruusua. Kyllä tämä kuvien napsiminen on hyödyllistä :)


Mehiläinen (vai kukas tämä on ?) pörräsi yhtä ahkerana mun kans kukkien ympärillä. 
Pihajasmike 


Yksi pihajasmikepensas on tehnyt muutamia kukkia. Tämä pensas kasvaa samassa rivissä koivuangervojen, vuorimäntyjen ja punaisten koristeomenapuiden kanssa talon päädyssä. Seuraava projekti onkin nostaa kivet  tämän juurilta pois ja lisätä maata juuristolle. Luulen, että juuret ovat liian pinnassa ja pensas on kasvanut sen vuoksi kituen koko ajan. Osan kivistä veinkin jo pensasmustikkamaan ympärille, mutta homma jäi kesken. Nyt vain puuttuu inspiraatio tähän jobiin. 

En tiedä, koska sitä kesälomaa pitäisi. Kesä tuntuu lyhkäiseltä, vaikka olen kotona 2,5 kk. Saakahan sitä aikuisten oikeasti puutarhaa koskaan sellaiseksi, ettei kesällä tarvitsisi muuta tehdä, kuin kastella ja niittää nurmikkoa ? No ei sinänsä, unelmaani tässä toteutan. Välillä vain tuntuu, että lähtis töihin, kun melkein joka aamu vetää saappaat jalkaan aamukahvin jälkeen. Nyt pitäisi osata taas pysähtyä ja kutsua jonkun tuttavaperheen kylään. Minulta tahtoo unohtua kaikki muu, kun puutarhassa keksii koko ajan uutta tekemistä.


7 kommenttia:

 1. Löysinpä perusteelliseen puutarhablogiin. Hyviä selostuksia.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitos Eija,kyllä tämä bloggailu vaan on hyödyllistä.

  Tuo vaaleanpunainen pioni on kyllä upea,mun on ihan pakko löytää rako jostakin penkistä sellaisille.

  Itse tykkään myös kovasti erilaisista angervopensaista. Niistä löytyy kukkivaa sorttia melkeinpä keväästä syksyyn ja sen lisäksi niissä useimmiten on upea väritys syksyllä.

  Mullakin kyllä kesällä kuluu aika kotosalla,ei juurikaan tarvitse pohtia,että mitä sitä seuraavaksi tekisi. Aina on jotain pikku projektia meneillään tai sitten ainakin rikkojen kitkentää ;)

  VastaaPoista
 3. Olen kateellinen niille ihmisille, jotka osaavat kasvattaa angervoja! Minulla on tuollainen koivuangervo ja se elelee joten kuten. Valetuoksuangervoja, vai mikä ihme se nimi onkaan, minulla on pitkä rivi ja vain yksi kukkii. Muut tekevät kyllä hienoja lehtiä. On myös töyhtöangervo, joka kukkii, mutta on oikea laiheliini. Miten niitä oikein pitäisi kasvattaa?

  Satu

  VastaaPoista
 4. Moi Satu ! Mun mielestä tärkeintä kaikkien kasvien menestymiselle on hyvä multa, mihin kasvit istuttaa. Riittävän iso kuoppa, angervoille vähintään 60 cm syvä ja leveä. Meille tuotiin monta traktorin peräkärryllistä ruokamultaa, kun teimme puutarhan. Myöhemmin istuttaessa olen pistänyt siippani kaivamaan n. metrin monttuja esim. kirsikka- ja koristepuille (hyvää kuntoilua hänelle ;)

  Angervoille niinkuin muillekin annan huhti-toukokuussa kevätlannoitetta ja syksyllä PK-lannoitetta. Koivu- ja Virpiangervoja en ole leikannut kertaakaan. Ruusuangervoista leikkaan keväisin vanhat kukat pois. Norjanangervosta olen leikannut vain katkenneet ja kuivat oksat. Rinne- ja keijuangervoja olen leikannut keväällä ja alkukesällä, kun kasvavat muiden päälle.

  Valetuoksu- ja töyhtöangervoja ei mulla ole ollut, niistä en osaa neuvoa mittään :)

  VastaaPoista
 5. Ihanan näköistä! Ja niin kauniin värinen pioni. Itsellä sama ongelma jasmike pensaan kanssa. Muutama nuppu vain näyttää taas olevan, vaikka kokoa on jo ihan kovasti pensaalla. Täytyypä itsekin kokeilla laittaa maata lisää, josko auttaisi. Mukavaa kesän jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Hei Ihanasti Pihalla ! Eilen otin kivet ja katekankaan pois jasmikkeiden juurelta. Siellä oli juuret ihan pinnassa. Kivetkin voi olla liian painavia niiden juurelle. Ehkä laitan jotain kevyempää tilalle... Laitoin 3 säkkiä lisää multaa + hevonkakkakompostia. Muutama säkki pitäisi hakea lisää. Innolla odotan kahden jasmikkeen virkistymistä. Ne näet toisivat näkösuojaa suoraan tielle.

  VastaaPoista