maanantai 27. elokuuta 2012

yleiskuvia puutarhasta

Etsin tähän postaukseen yleiskuvia puutarhasta, josta näkyy keväisiä ja kesäisiä "maisemia". Paljon tulee kuvattua lähietäisyydeltä kukkia ja puskia, joista ei kokonaisuus näy. Osa kuvista on ollutkin jo blogissa ja mietteetkin tuntuvat pyörivän samoissa asioissa. Tulee mieleen, että kuinkahan monta kertaa olen jo jostain asiasta maininnut. Nyt, kun puutarha alkaa olla jokapuolelta esitelty, pitäisi ehkä keksiä muutakin höpöteltävää.                                                      

 Luumu ja päärynäpuupenkki keväällä...
vähemmän näisä kuvissa näkyy itse hedelmäpuita, enemmänkin kaikkea muuta; vuorimänty, tuija, kataja, rinneangervoja, kuunliljoja ja suikeroalpia.
ja kesällä...
vas.lla siniluumu, keskellä päärynä ja oik.lla punaluumupuu.

etupiha keväällä...
vas.lla uusi kirsikka, sen vieres sinikriikuna
...ja kesällä,
tähän penkkiin voisin istuttaa punatähkät pallotuijien taakse, tässä ei kuki liljojen jälkeen kuin isomaksaruoho ja ne ovat jostain syystä melkein hävinneet kahden viime talven aikana. Muurin reunalle levinneet rinneangervot voisin lahjoittaa naapurille.

Terassilla kesäkatos ja pöytä oli ahkerassa käytössä jokaisena poutapäivänä.  Itse söin ja join terassilla eniten ja silloin tällöin muutkin tulivat perässä :) Sadetta tämä katos ei pidä paljoakaan. Kunpa nyt putkahtaisi jostain esiin kätevä ja edullinen timpuri, saisi sellainen rakentaa meille ensi kesäksi kiinteän katoksen, jossa voisi nauttia kesästä sateisinakin päivinä. Sitten hankkisin terassille sängynkin ja nukkuisin siinä ainakin päikkäreitä :DPihajasmikkeet kukkivat keskikesällä, niiden kummassakin reunassa kasvaa Serbiankuuset. Nämä kuuset ovat kapeita kasvutavaltaan, joten ovat omiaan raja-aitaan. Tontit ovat aika kapeita ja talot lähellä rajaa.

Tien viertä pitäisi siistiä. Hopeakuusen alla on kaksi pallotuijaa, jotka voisin siirtää lähiaikoina jonnekin muualle.

Serbian- ja hopeakuusia raja-aidassa...

 Kasvihuone ja mansikkamaa alkukesällä. Karhunvadelma keskellä kasvarin edessä ja goji-marja sen oik.lla puolella.
Laitoin aitauksen aluksi suojaamaan kasvimaatani pupuilta ja liian innokkailta pikkuvekaroilta. Lapset (omat ja naapurien), kun aluksi ihmettelivät sipulinvarsia ja pieniä porkkanoita niin kovasti, ettei ne ehtinyt kasvamaan. Tein sitten kovan komennon, että tämä leikkikehä on ainoastaan minun ja sinne saa mennä vain minun luvallani. Puputkin jättivät salaatit ja muut rauhaan. Nyt kasvimaani on siirtynyt tämän maan päätyyn laatikkoon.

Kasvimaalaatikossa kasvaa alkukesällä maissit, 2 ananasmansikkaa etureunassa, salaattia (jotka etanat söivät), kukkakaalia (jotka ötökät söivät), latva-artisokkaa ja porkkanaa (jotka jäivät maissien jalkoihin), salaattiherneitä ja vielä kurpitsaakin. Joo vähän liikaa :D Ensi keväänä voisin istuttaa tähän vain maissia ja herneitä.
 Loppukesällä kasvihuone jää jo liikaakin varjoon. En malta tänä kesänä kasvaneita karhunvattuja siirtää, koska se pilaisi varmasti ensi kesän sadon. Niistä on tullut nyt jo ensimmäiset piirakkavärkit ja ovat peräti terveitä. Ei madon matoa ole näkynyt. Punaiset vadelmat kun ovat olleet taas täynnä luikeroita.

Ottaisin ilolla vastaan vinkkejä, millä vadelmista saisi madot pois tai estettyä ettei niitä tulisi.
Yhdeksi syyksi pähkäilin sitä, kun ne kasvavat niin lähellä virpiangervopuskia, että olisiko liian ahdas paikka ja kasvihuone toisella puolella. Pitäisiköhän tuuli päästä puhaltelemaan enemmän, en tiedä...

Kesäisiä auringonlaskuja metsän taakse...särkynyt sydän kukkii, pionit availemassa nuppujaan ...


Kattomehitähden kukkia juhannuksen tienoilla...


12 kommenttia:

 1. Sinulla on kaunis puutarha. Kovasti kasvatat monenlaista!

  VastaaPoista
 2. Kaunis ja rehevä piha! Tykkään juuri tuollaisesta suloisesta sekamelskasta, mikä kasvihuoneesi lähellä vallitsee, ihanaa kun on paljon kaikkea!

  VastaaPoista
 3. Kaunista ! Kulman takana aina jotain uutta nähtävää, pitkä aika menisi kun pihallasi kierroksen tekisi.
  Hyvä idea tuo hyötypuutarhan aitaus, paitsi suojaus mielessä niin muutenkin, taidan napata siitä vinkin kun alan ensi keväänä rakentaa omaa kasvimaa osuutta.
  Vadelma madoista en tiedä mutta arvelisin että ne voisivat olla vähän vuodesta kiinni tuleeko niitä vai ei. Meillä on ollut tämä suvi tosi hyvä vadelma vuosi, tuli suuria ja madottomia vaikka kaikki "maurit" kasvaa ryteikkönä.

  VastaaPoista
 4. Mielettömän kaunista! Meillä on yli kymmenen serbiankuusta ja pääosin tontin rajoilla. Yhdellä rajalla on perinteinen kuusiaita ja yksi rajoittuu luonnonmetsään.

  Vaikka olen kova vastustamaan puiden kaatamista, taidamme nyt hakea lupaa yhden hopeakuusen kaatamiseen. Talon entinen omistaja sen istutti etupihalle ja nyt on tullut hetki, jolloin se vie valon etupihan upeilta hortensioilta. Ikinä eivät jättimäiset hortensiani ole kukkineet niin huonosti kuin tänä vuonna tuon ison kuusen varjossa.


  Meillä on isolla, talon mittaisella parvekkeellamme vain puolikate, mutta nyt annamme periksi ja haluamme sen valokatteen. Saamme samalla sateen suojan alaterassin pergolaan, jonka seininä toimivat köynnöshortensiat.

  VastaaPoista
 5. Meillä on vadelmapöheikössä sekaisin metsävadelmaa ja puutarhavadelmaa. Tänä kesänä oli melkein kaikissa metsävadelmissa mato tai jokin muu suuri vioitus. Puutarhavadelmat olivat melko virheettömiä. Luulen, että puutarhavadelmia on jalostettu niin, etteivät ne maistu madoille. Muutenkin kostea kesä taisi olla tuholaisten mieleen.

  VastaaPoista
 6. Kaunista!
  Tuo aitahan on tosi nätti ja hyvä ratkaisu pupujusseja vastaan, pitää varmaan munki värkkäillä joku tuon tapainen.. ne ryökäleet nimittäin söi mun herneet ja punajuuret kaikki :/ No ens kesän hommia tieten...
  Mun karhunvatut ei osoita pienintäkään kypsymisen merkkiä...ei taida ehtiä tälle syksyä enää.

  VastaaPoista
 7. Kiitos ihanista kuvista! Sinulla on todella kaunis puutarha. Silmääni hivelee etenkin nuo upeat havuistutukset.

  VastaaPoista
 8. Sinulla on kaunis puutarha, paljon talvi vihreää

  VastaaPoista
 9. Mahtavia kuvia! Tuo Hopeakuusi on ihana ja sinulla on sellaisia puita/pensaita jotka ei täällä Oulun korkeudella menestyisikään! Oletko itse suunnitellut istutukset vai oletko käyttänyt ammattilaista? :)

  VastaaPoista
 10. Ei voi muuta todeta kuin,että sulla on mahdottoman kaunis piha <3

  VastaaPoista
 11. Hei. Olen saanut ihania ideoita blogistasi omalle pihalleni. Tällä hetkellä se onkin kovin lohduton näky, mutta ehkä joskus saan siitä sellaisen jossa viihdyn. Olen pohtinut, että mitä lajia ovat etupihan altaassa olevat tuijat? Onko paahteinen vai varjoisa paikka? Ovat niin tuuheita ja kauniita! Terveisin Mirka

  VastaaPoista