keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Omput valmiina pataan


Eilen alkoi tuuli puhaltelemaan siihen malliin, että ajattelin nyt olevan oikea aika helpottaa omenapuun oksien taakkaa. Yläoksat varsinkin notkuivat alaspäin suurien omppujen painosta. Yletyn ottamaan (ainakin vielä) ylimmätkin omput A-tikkailla. Aikaisempien vuosien leikkaukset ovat pitäneet omenapuun pituuskasvun kurissa.


Hyvinä nämä alkukesällä ostamani juuttisäkit ovat pysyneet. Kesän ajan niissä on ollut stevia ja toisessa ananassalvia. Olen pitänyt ne terassilla sateensuojassa. Onhan niihin vähän kosteutta tullut kovilla sateilla ja kastelun yhteydessä, mutta ei tosiaan mitään merkkejä homeesta tai muistakaan täplistä.


 Suurimmassa osassa omppuja on enemmän tai vähemmän rupea. Olen kuorinut rupiset omput ja paloitellut sitten terveet osat hillon joukkoon. Rupi tekee ompun pinnalle vain jälkensä, mutta sisältä se on aivan terve. Kertokaapa nyt, kai tällaisia rupisiakin omppuja on terveellistä syödä, kun ne huonot kuoret on ottanut pois ?? Ei niistä kyllä mitään vatsanpuruja ole tullut.  En siis tarkoita muumiotautisia, mätiä omppuja, ne kerään aina pussiin ja laitan roskikseen. Huh, nyt tuli vähän öklö olo, kun puhuin rupisista ompuista. Ei niitä malta kuitenkaan kaikkia pois heittää, kun ovat sisältäpäin terveitä. 

Valmiina pataan ! 


Kattilaan laitan pienen tilkan vettä, kun se alkaa höyryämään paloittelen omput ja ripottelen hillosokeria. Välillä sitten sekoittelen puulastalla. Annan hilloon jäädä vähän omppujen palojakin, koska tykkäämme sattumista puuroa syödessämme. Eli en keitä ihan niin kauaa, että kaikki ompun palat olisivat ihan soseena. Niin en nyt tiedä, onko tämä hilloa vai sosetta ehkä jotain siltä väliltä.


                                      

Heddas-blogista lennähti tänne tällainen tunnustus, kiitos Heidi kivasta post-it lapusta !

11 kommenttia:

 1. Hienosti sopii omput juuttisäkkeihin. Ihana toi eka kuva. Blogissani on sinulle tunnustus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Heidi, tunnustukset ovat arjen piristyksiä ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. :) Tekisi mieli istuttaa lisää omppupuita, yllätys, yllätys...

   Poista
 3. Ompas komeat omenat:) Minäkin teen omenahillon hieman samaan tapaan. Muutaman rasian valmista yleensa myös valkosipuliomenahilloa. Ihanaa paahtoleivän päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä Heidi-Maaria ! Valkosipuliomenahilloa pitää ehdottomasti kokeilla tehdä, olemmehan valkosipulifaneja ;)

   Poista
  2. Nyt tein valkosipuliomenahilloa. Laitoin 3 kynttä ja vähemmän hillosokeria. Kuinka paljon sinä Heidi-Maaria olet laittanut valkosipulia ? Kyllä nämä 3 kynttä maistuu hillossa, muttei kovin paljoa. Syy voi olla siinäkin, että olen syönyt kalamarkkinoilta ostettuja valkosipulinkynsiä yrttimarinaadissa niin paljon, ettei pieniä määriä enää maistakkaan.

   Poista
 4. Eihän nuo omenat näytä yhtään rupisilta. Ihmettelin juuri, miten hyvännäköisiä verrattuina omiin omppuihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustan, valikoin päällimmäiseksi terveet omput tai ainakin käänsin rupisen puolen piiloon ;) Tähän asti puusta on löytynyt ihan terveitäkin omppuja, mutta tänään ei enää montaa löytynyt (7 kpl tuossa pöydällä nököttää). Rupisista (leikkasin toki huonot kohdat pois) tein Heidi-Maarialta saadusta vinkistä "valkosipuliomenahilloa", suosittelen.

   Poista