tiistai 18. syyskuuta 2012

Myrsky halkaisi päärynäpuun

Eilen illalla ja yöllä oli hirmuinen myrsky täälä rannikolla. Koko yön kuuntelin, kun katto ja koko talo kitisi ja natisi liitoksissaan. Aamulla, huonosti nukutun yön jälkeen katsoin ulos ja siellä oli tällainen näky.


Yksi ainut puu kaatunut puutarhasta ja lähimetsästä ja se on tietysti minun Päärynäpuuni !!! No niinpä tietysti.

  

Päärynäpuun taimessa oli toinen sivuhaara, jota jo taimivaiheessa mietin, että se on liian paksu. Puussa oli kuin kaksi latvaa. Mutta en tietenkään malttanut katkaista sitä pois. Ajattelin, että tulee nopeammin leveä puu ja suoja terassille. 


Mutta näin siinä käy. Latvuston kasvaessa puuhun tulee niin kova paino, että tällainen haarakohta sitten repeää myrskyssä. Mitä tästä opimme ? Liian jyrkkässä kulmassa olevia oksia ei kannata jättää hedelmäpuihin. Muistaisinpa sen tulevissa leikkauksissa.


Sivuoksa oli kasvanut jo yhtä paksuksi, kuin päähaara. Se on osaksi irronnut jo aikaisemminkin, kun varsi on jo tyvestä tummunut. Nyt ei tarvinnut sahata, kuin pieni kiinnityskohta irti. Kävin katsomassa lähitaimimyymälässä haavanhoitoainetta, mutta se oli loppunut sieltä. Vai millähän tavalla tuo repeämäkohta pitäisi suojata ?


Päärynäpuu kasvaa näin leveäksi, oksien väli on n. 6 m. Tai tämähän on vain oksa ei koko puu.


Nythän päärynäpuu on vasta oikean mallinen, kun siinä ei ole kilpailevaa sivuhaaraa. Se vaara vain on, että repeämäkohdasta menee home, sieni ja muita tauti-itiöitä puuhun tai se kuivettuu. Aika näyttää, pitääkö istuttaa uusi puu tämän tilalle.Kävin lauantaina ostamassa Fiskarsin hedelmäpoimurin. Se on kätevä ja sillä ylettyy melkein korkeimmillekin oksille, ainakin A-tikkailla. Tämän kuvan nappasin eilen illalla ennen myrskyä. Siinä vasemmalle puolella on repeytynyt päärynäpuun oksa. Kyllä se olikin kasvanut paksuksi, melkein samanlainen kuin poimurin takana oleva päärunko. Ei ihme, että repesi myrskytuulessa.


Tänään ei poimuria tarvittu. Tuuli oli niin avulias, että oli heittänyt isot kasat päärynöjä (oksineen) ja omppuja sekä luumuja valmiiksi nurmikolle. Poimin ne heti aamulla talteen ja keittelin hilloja iltapäivällä. Toivottavasti myrskyt olivat kuitenkin tässä. Haluaisin ihan itse poimia loput hedelmät. 
17 kommenttia:

 1. Voi onnetonta!

  Mutta ilmeisesti teillä oli kuitenkin sen verran onnea, että revennyt oksa ei pudotessaan rikkonut kuistin rakenteita tai mitään muutakaan ... toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei rikkonut mitään, lähellä kasvanut tuija vähän taipui muttei näyttäisi katkenneen. Terassilla oleva katoksen katto repesi jo alkuillasta itsekseen tuulen riepottelusta. Kävin ottamas sen illalla kokonaan pois.

   Poista
 2. Olipa yllätys. Toivottavasti puu toipuu tuosta ja saat nauttia samasta päärynäpuusta tulevaisuudessakin.

  VastaaPoista
 3. Voi harmi.
  Toivotaan että puu toipuu haaranmenetyksestä.
  Täällä taas on satanuut niin että tuntui että katon läpi tulee.

  toivotaan parempia päiviä.

  VastaaPoista
 4. Voi ei!!!täällä blogimaailmassa näköjään eläytyy niin vahvasti toistenkin kasvien elämään,että ihan sydäntä riipaisi,kun huomasin sun uuden postauksen.Mutta onni onnettomuudessa,että ihan koko puuta et menettänyt.Toivotaan,että se elpyy.Onko tuo päärynäpuiden tyypillinen kasvutapa?minunkin Vaasan Päärynässä on nimittäin useampia pystyversoja ja oon niitä silmäillyt vähän huolissani...Ihan selvä repeämisriski niissäkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin joskus, että päärynäpuidenkin oksia pitäisi pienenä tai nuorena taivutella kohti vaakatasoa samoin kuin omppupuitakin. Yritin vähän just katkennutta oksaa taivuttaa alussa, mutta se oli niin pystyssä ettei paljoa taipunut. Olen ehkä voimittanutkin vähän liikaa, on kasvanut niin nopeasti isoksi.

   Poista
  2. ja kiitos myötätunnosta <3 nämä kasvit ovat vähän kuin meidän lemmikkejä, niihin aivan kiintyy :)

   Poista
 5. Voi harmi! Onneksi kuitenkaan koko puu ei mennyt. Meillä on käynyt juuri samalla laille yhdelle omenapuulle ja Amerikan jalopähkinälle juuri samasta syystä. Haava-ainetta haavaan ja kyllä puu varmasti toipuu. Ainakin meillä omppu- ja pähkinäpuu toipuivat. Jostain tavaratalosta tai rautakaupasta löytyy varmaan myös haava-ainetta. Kannattaa laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää käydä tänään etsimäs muista kaupoista. peitin repeämän ensalkuun vettäpitävällä pakkausmateriaalilla, ettei sadevesi imeytyisi puun sisään.

   Poista
 6. Harmillisia tuollaiset vahingot,mutta eipä noille luonnonvoimille aina ole mitään tehtävissä :c
  Toivottavasti puu selviytyy kunnon hoidon avulla.

  VastaaPoista
 7. Onpas siellä käyny hullusti! Varmasti sydäntä riipaisi, kun aamulla ikkunasta katsoit! Toivottavasti puu toipuu tärskystä hyvin, ja jatkaa hedelmiensä tuottoa muinakin vuosina.
  P.S. Sinulle on tunnustus blogissani.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En heti tajunnut, mitä oli tapahtunut. Puut näytti olevan sikinsokin. Piti mennä terassille katsoon lähempää.

   Poista
  2. Kiitos tunnustuksesta ! Kävin blogissasi ihailemassa pinkkiä daaliaasi, valtavan iso kukka.

   Poista
 8. Harmillinen tuo oksan repeämä, mutta hienosti olet saanut puista satoa!

  VastaaPoista
 9. Auts :(
  Mutta huh onneksi meni vain tuo yksi oksa eikä koko puu, kyllä Aune tuosta pian toipuu..
  Poimuri näyttää kätevältä ja sato makoisalta.

  VastaaPoista
 10. Voi ei! Mutta onneksi ei koko puu mennyt. :)

  VastaaPoista
 11. Voi ei :(
  Toivottavasti puu selviää.

  VastaaPoista