sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Satokuvia

Samo-puun omppuja, kasvihuonekurkku, kirsikkatomaatteja, siniluumuja ja syysomppuja.

Siniluumuja ja syysomppuja


Sinikkaluumuja

Olisko tämäkin muumiotaudin tekosia ? Onneksi niitä ei ole paljoa (kop,kop), alle 10 homelönttiä on löytynyt Sinikka-puusta. Olen kerännyt nekin muovipussiin ja vienyt roskikseen. Saavat mennä mahdollisimman kauas meidän puutarhasta. 

Nämä Samopuun omput olivat muutaman päivän liian kauan puussa. Kaikki olivat sisältä tummentuneet ja päätyivät roskiin :( Mikä siinä on, kun en opi ollenkaan poimimaan omppuja ajoissa. Joka kesä loput omput kerkeävät pilaantumaan. Ne muuttuvat ruskean kirjaviksi sisältä.

Onneksi on toistakin lajiketta, syysomput alkavat nyt kypsyä. Tein näistä siniluumujen kanssa hilloa. 

On ne ihanan punaisia ! Syysompuissa on vähän paksumpi kuori kuin kesäompuissa. Hillloa keittäessä huomasi eron, näitä piti keittää vähän pidempään, kuin kesäomppuja.

Välipaloja


Nyt keitin maisseja kattilassa suolavedessä, en viitsinyt lämmittää grilliä näiden takia. Kaksi maissia oli jo aivan oikean näköisiä eli keltaisia. Vaalea taisi olla raaka, mutta melkein samalta sekin maistui.

Viime vuonna istutettuun Sinikriikunaan on tullut ensimmäiset 4 kriikunaa. Saavat muutaman päivän vielä kypsyä ennen ensimaistiaisia.

Huomasin punaluumuja kuvatessa, että tähän oksaan kannattaisi laittaa tukipuut. Siinä on niin paljon painoa, että oksa voi katketa.  Viime vuonna yksi iso oksa tästä puusta katkesi. Tämän puun oksat ovat olleet alusta asti niin pitkiä ja heiveröisiä.

Kuokkalan yl. punaluumun posket alkavat punertaa.

Aunen päärynä


Viinirypäleet Zilgassa alkavat olla kypsiä kasvihuoneella. Rypäleiden tertut ovat harventuneet pikkuhiljaa, häviävät sieltä parempiin suihin.


Tänään oli hieno aurinkoinen päivä. Minun päivä meni äidin luona käydessä. Tänään oli niin väsynyt olo, ettei hän jaksanut herätä kunnolla koko päivänä. En tiedä, onko lämpöily vielä aivoinfarktista johtuvaa vai mistä. Kuume nousee aina välillä pariksi päiväksi ja häviää taas. Tulehdusarvo oli onneksi normaali, ettei mitään bakteeria pitäisi olla. Yritin herätellä ruoka-aikoina ja laitoin vähän ruuan makua huulille. Mutta, kun ei kahvin hajukaan auttanut heräämään, piti uskoa, että tänään ei vain jaksa. Toivottavasti taas ensi viikolla on parempia päiviä. 


20 kommenttia:

 1. Herkullinen postaus!♥
  Kyllä maistuis täälläkin.

  VastaaPoista
 2. Onpa runsaasti satoa! Monet tämän postauksesi kuvista on niin kauniita, että niistä saisi vaikka sisustustauluja keittiöön. Toivon äidillesi ja sinulle kaikkea hyvää <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän itsekin punaisista omppukuvista, niistä tuli kivoja vihreällä nurmikolla.

   Poista
 3. Sinulla tuota satoa riittää monesta lajista!

  Näin nämä osat vaihtuvat; lapset saavat olla huolissaan ikääntyvistä vanhemmistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olemme saaneet todeta konkreettisesti, kun vanhuksesta tulee pieni lapsi uudestaan avuntarvetta ajatellen. Äiti laittaa suunsa kiinni niin tiukasti, kun pitäisi syödä. Sitten kun saa annettua ruokaa, tulee itsellekin hyvä mieli.

   Poista
 4. Komea sato. Nuo viinirypäleet aivan erityisesti! Toivottavasti äitisi paranee ja saa voimia.

  VastaaPoista
 5. Uskomattoman hienoa satoa!
  Jaksamisia äidillesi ja sinulle.

  VastaaPoista
 6. Herkullista satoa olet saanut! Ja hienoja kuvia, vesi nousee ihan kielelle näitä katsellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämä on parasta aikaa hyötypuutarhassa.

   Poista
 7. Monenlaisia herkkuja. Tuota viinirypälettä täytyy kyllä kokeilla kasvihuoneeseen kun menestyvät noinkin hyvin. Suojaatko talvella sen jotenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole suojannut viiniköynnöstä mitenkään talvisin. Siellä se on kasvihuoneessa ihan sellaisenaan talven. Olen istuttanut sen maahan, eli kaivoin kasvihuoneen laattialle n. 60 cm leveän ja syvän montun ja laitoin sinne rodomultaa. Yksi köynnös kuoli ensimmäisenä talvena. Nyt siellä kasvaa yksi iso köynnös ja toinen pienempi 2 vuotta sitten istutettu.

   Poista
  2. Ja tervetuloa lukijaksi ! Kävin vastavierailulla sinun blogissa ja liityin myös sinne. Meidän puutarhoilla ei taida olla hirveän pitkä välimatka :)

   Poista
 8. Herkullisia kuvia! Eka kuva on kuin vanhasta maalauksesta. Kyllä maistuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän voisi yrittää maalata tässä syksyn sateisina päivinä.

   Poista
 9. Ihan hirveästi oot saanut satoa! Jossain vaiheessa kesää sitä ajatteli,että eihän sieltä maasta mikään kypsäksi asti tänä kesänä ehdi,mutta väärässähän sitä taas oltiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottomalta tosiaan tuntui kesällä, mutta kasvaa ne hedelmät näköjään sateen ja tuulenkin voimalla.

   Poista
 10. Eija, kyllä olet kiltti, kun kävit Anskun blogia katsomassa. On varmaan ihan taivaissa, kun huomaa saaneensa vieraita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva blogihan sieltä löytyi, käyn varmasti toistekin vierailulla :)

   Poista
 11. Moikka Eija! Oli kiva, kun kävit vierailemassa blogissani!!! :D Upeita omenia, kypsiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ! Tulen toisellakin kertaa lueskelemaan postauksiasi, ne olivat mielenkiintoisia. Matkakuvista pidän erityisesti ja tietysti Akun kuvista :) Nyt on omppuja keittiö täynnä eilisen myrskyn jäljiltä, putosivat melkein kaikki maahan :D

   Poista