lauantai 17. marraskuuta 2012

Haaste marraskuun iloksi


Kuusi kuvaa kesästä -haaste

Sain Saran mökissä ja puutarhassa blogista haasteen tiivistää kesä kuuteen kuvaan. Kuvien aiheet saa valita vapaasti, kunhan ne on otettu tänä kesänä. Tämä on oikein tervetullut haaste nyt, kun kuvattava luonnossa on vähissä. Selasin kansioitani ja löysin tälläistä:

Kesääni kuului...

Ensinnäkin täytyy sanoa, että minulle taisi tulla 60 kuvaa kuuden sijaan.

Kasvatin ensimmäisen kerran siemenistä kukkia. Vasemmalla isoköynnös- ja pensaskrasseja, gerberaa, kesämalvikkia ja punatähkää. Vesimelonin varret kasvoivat n. 15 cm pitkiksi, mutta melonit jäivät haaveeksi tänä kesänä. Tuoksupelargonit tulivat postissa pieninä taimina, ne kasvoivat suuriksi.


Ensimmäisen kerran kasvatin myös tomaattien, paprikojen ja maa-artisokan taimia siemenestä. Operaatio oli pitkä ja mielenkiintoinen. En tiedä vielä lähdenkö samaan ruljanssiin keväällä. Paprikat ostan ainakin valmiina taimina, koska ne eivät kerinneet kypsymään ollenkaan. Ne tarjosivat pelkkää kasvatusiloa. Oransseja F1 tomaatteja voisin istuttaa, ne olivat niin hyviä ja makeita.Kasvihuoneessa tuli istuskeltua ja juotua päiväkaffit jos toisetkin. Kasvihuoneen lämmössä sielu ja silmä lepää. Huoneen sisustus muuttuu koko kesän ajan. Loppukesästä oli niin ahdasta, että piti tuoda tuoli ulkopuolelle terassille. Muuten tuoli oli aina tiellä, kun kasteli ja hoiti kasveja.


Opettelin ottamaan mehiläisistä kuvia. Niitä lenteli kiitettävästi hedelmäpuiden- ja muiden kasvien kukissa.Krasseihin kasvoi paljon kukkia... ja niistä riitti ruokaa lentäville vieraille.


Ensimmäisen kerran istutin härkäpapujakin. Kuorin ne ja keitin pavut vedessä. Itse tykkäsin, muista en tiedä...Sain ananaskirsikan talvehtimaan ulkona. Hedelmiäkin niihin tuli, mutta ne eivät kerinneet kypsymään.

Sain uuden ja ensimmäisen kasvulaatikon. Siellä kasvoivat mm. maissit. Maissien kasvatus alkoi olohuoneen ikkunalla jo helmikuulla.
Maissien kasvua oli mielenkiintoinen seurata. 

Kesääni 2012 kuului myös kesäkukkia ja paljon kastelua, vedestä ei ollut puutetta...
Suosikkivärini tänä kesänä oli punainen. Jostain syystä olen kerännyt itselleni muutakin punaista tämän vuoden aikana, mm. joissakin astioissa, tekstiileissä, vaatteissa. Olen ehkä tiennyt sisimmässäni, että tarvitsen ja tulen tarvitsemaan lämpöä ja voimaa elämääni. Saan niitä ja energiaa punaisesta väristä.
Äitienpäiväruusuni kukki vielä uudestaan loppukesästä.


Samalla ojennan tämän ruusun Saraheinälle, jolta sain tämän haasteen.
Kesäkuvia oli kiva katsella. Mieleeni tuli ajatus, että voisi tehdä kollaasit kaikista kasveista siemenen itämisestä sadonkorjuuseen asti. Siinä minulle on mielenkiintoista puuhaa moneksi illaksi. Mutta sen aloittaminen saa vielä hetken odottaa. Laitoin blogin otsikkoon, että olen talviunilla. Tuntui siltä, etten jaksa kovin usein päivittää blogiani. Nyt  lueskelen ja nautin muiden postauksista  Hauskaa, kun olette keksineet kirjoittamista ja kuvauskohteita  syksynkin aikana. Sen vuoksi ojennan tämän ruusun teille kaikille muillekin blogisteille, olkaapa hyvä !17 kommenttia:

 1. Kiitoksia ruususta :). Ihana katsella näitä kesäkuvia näin kaiken harmauden keskellä! Blogin päivittäminen pakostakin harvenee ja onhan se ihan luonnollistakin puutarhablogin pitäjälle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos ruususta!
  Ihanat kesäkuvat sinulla :) Tähän aikaan voisi kyllä kääriytyä huopaan maistelemaan glögiä takkatulen loisteessa plogikirjoittelun sijaan.

  Mukavaa talviaikaa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hei! Minäkin olen kasvattanut siemenistä tomaatteja ja paprikoita ja pirkiä kurkkuja. Paprikat ei minullakaan ehtineet punaisiksi eikä kaikki tomaatitkaan. Kummatkin kyllä kypsyvät sisällä punaisiksi, eli ei se työ hukkaan mene paprikoidenkaan osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikoihini ehti tulla kirvoja jätöksineen niin paljon, että ne olivat täysin tahmeita pinnaltaan. Ne näyttivät niin öklöiltä, että heitin kompostiin.

   Poista
 4. Ihanan kesäisiä kuvia pimeän Marraskuun keskellä :)

  VastaaPoista
 5. No,heräsithän sinä! Kauniita kesäkuvia. Oispa jo kevät! Kiitos, kun sanoit siitä kuvajutusta blogissani. Itse en sitä huomannut, sillä kuvat näkyivät minulle, sillä oli kirjautunut sisään. Piti laittaa kuvat google+:aan saadakseni kuvatilaa, joka loppui.

  VastaaPoista
 6. Kiitos ruususta. Olipa kivaa katsella niin kuniita kesäisiä kuviasi. Kiitos.

  VastaaPoista
 7. Minäkin tartun tähän hyvään ideaan eli laitan omaan blogiin 6 kuvaa kesästä. Saattaa olla tosiaan vaikeaa valita vain kuusi.

  Sinulla on muuten mukavan näköisiä kuvakollaaseja. Oletko tehnyt ne ensin kuvankäsittelyohjelmalla ja vasta sitten siirtänyt blogiin? Mitä kuvankäsittelyohjelmaa käytät? En ole omasta kuvankäsittelyohjelmasta löytänyt vastaavaa toimintoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt kollaasit PhotoScapella. Yhdistän siellä kuvia ja tallennan. Sitten liitän ne blogitekstiin. PhotoScapella saa tehtyä monenlaisia kehyksiä kuviin, tekstejä lisättyä, yhdistettyä vierekkäin tai alekkain ym.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. Pitääpä kokeilla tuota ohjelmaa. Omaan blogiin laitoin vielä vanhalla systeemillä kesän kuusi kuvaa. Pitää ottaa ohjelma paremmin haltuun ennenkuin näyttän tuotoksiaan muille...

   Poista
 8. Olet todella onnistunut kasvien kasvatuksessa.
  Miten sait ananaskirsikan talvehtimaan? Oliko sinulla se sisällä?
  Kiva oli katsella kesäsiä kasveja.
  Ei haitannut vaikka olikin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ananaskirsikka oli ulkona kasvimaalla viime talven. Syksyllä istutin pari lakastunutta tainta kasvihuoneesta kasvimaan multaan. Heittelin maahan myös pudonneita ananaskirsikkoja. Luulen kuitenkin, että juurakosta lähti keväällä uusi kasvusto kasvamaan.
   Saas nähdä talvehtiiko tämänkin talven. Keväällä on mielenkiintoista seurattavaa.
   Ja kasvoi marjapuskan juurellakin pieni ananaskirsikka tänä kesänä, tökkäsin sinnekin juurakon ja siemeniä. Nekin ovat edelleen paikallaan.

   Poista
 9. Kauniita kuvia ja niin kesäisiä. Kasvatus lähtee pikkupurkeista ja kesän aikana pikkupurkit eivät enää oikein riitäkään. Mikä ihme, joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Ja jotenkin, kun kuvaa kasveja näin ahkerasti (mitä en ole koskaan ennemmin tehnyt), ymmärtää ja näkee kasvun ihmeen paremmin.

   Poista
 10. Olipas piristävä pläjäys keskelle harmautta, pirteät värit toi heti voimia tähänkin aamuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän on kiva kuulla. Minä hain lisäpiristystä kirpparilta ja sainkin sitä. Löysin 2 metallista hyllynkannatinta/ amppelinpidikettä. Saas nähdä kumpaanko käyttöön laitan ne.

   Poista
 11. Oli kiva vilkaista kauniiseen kesään. Toivotan sinulle makoisia talviunia :)

  VastaaPoista