keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulunaikaa


Olemme saaneet viettää tätä joulua kunnon talvisissa tunnelmissa. Lunta ja pakkasta on riittänyt. Niinpä aika on kulunut melkein kokonaan sisätiloissa syöden ja lepäillen. Joulukoristeissa on paljon lapsuudenajan muistoja. Tänä jouluna teki mieli laittaa kaikkea vanhaa koristetta esille. Tässä reessä matkaa omia ja lapsemme tekemiä tonttuja, savipipareita, kuusenkoristekarkkeja ym. 


Vanhan lipaston päällä ovat n. 50 vuotta vanhat kuuset. Ne ovat viettäneet jouluja jo ennen minuakin ja lapsuuteni ajan kuuset olivat joka joulu kotimme koristeita. Valkoisen kuusen pallot ovat omien ja sisarusteni pienten sormien tekemiä lommoja täynnä. Ja vähän punos on purkautunutkin. Hopeakuusesta on muutama oksa jo harventunut melkein pelkkäksi rungoksi, mutta vielä kimalletta riittää.
Tähdellä on  ikää enemmän kuin minulla. Se on nähnyt meidän perheen monta joulua.Savipipareita olen askarrellut yläasteella keramiikkakerhossa, eli nekin ovat jo aika vanhoja ;)


Äidin vanha tarjotin on päässyt tänä jouluna uuteen käyttöön. Siihen on ollut kätevä kerätä joulupöydästä pienempiä tarjoiluastioita ja viedä ne kerralla jääkaappiin. Nyt olen niin onnellinen, että otin kaikkea äidin vanhaa tavaraa tallelle itselleni. Ne saavat alkaa elää uutta elämäänsä minun keittiössäni. Pikkuhiljaa tulee muistoja lisää ja lisää mieleen, missä ja miten astioita ennen käytettiin. Muisteloissa onkin vierähtänyt viime aikoina tovi jos toinenkin.Pikkusitrukseni voivat mainiosti, eli yksi mandariini ja 3 verigreippiä. Sumuttelen niitä tämän tästä ja lorautan vettä juurelle. Nehän kasvavatkin koko ajan. Hui, kun niissä onkin rumat ruukut. Kuukauden kuluttua voisi vaihtaa nätimmät saviruukut.


Calamondiinin vointia ei voi kehuskella, lehdet ovat tippuneet kaikki. Oksien päätkin ovat tummuneet, se ei taida olla normaalia talvilepoa ? Saas nähdä pukkaako oksat uutta silmua keväällä, vähän epäilein. No olihan siihen helppo ripustaa koristeita. 

Sujautin tämän juurelle 2 mandariininsiementä joulun jälkeen. Uutta kasvua odotellessa...

Muutin taas asetuksia, josko nyt päivittyisi uudet tekstit ?

8 kommenttia:

 1. Tekstisi ei vieläkään päivity, mutta pääsen lukemaan sitä sivupalkista ja käyn täällä toiveikkaana kurkkimassa, josko olisi uusia päivityksiä :). Toivottavasti Calamondiini piristyy nyt, kun päivätkin jo alkavat pidentyä. Vanhat joulukoristeet ovat minunkin mielestäni uskomattoman tärkeitä tunnelman luojia.

  VastaaPoista
 2. Vanhoissa koristeissa on sitä jotain ! Tykkään niistä hirmuisesti. Välillä sitä tuskastuu säilytys ongelmien kanssa mutta kyllä ne muistot jotka vanhoista ja varsinkin omista aarteista välittyy voittaa ne huolet mennen tullen.

  Pikku sitrukset näyttää tosi terhakoilta, isompi vähän "kaljulta" mutta älä luovuta vielä, pian pääset kurkkaamaan juuriin kun kevät etenee ja päästään mullan vaihto hommiin, uudella mullalla piristyy vielä moni nuutunut kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tällä hetkellä 3 isoa laatikollista joulukoristeita ;) Pappa katsoi niitä joulunaikana, että "meinaatko nuo kaikki laittaa esille ?" Sanoin, että ne ovat "ylimääräisiä". Hän naureskeli, että onpas niitä paljon. Itsekseni ajattelin, että yhdestäkään en malttaisi luopua.

   Minkälaista multaseosta itse käytät sitruksilla ?

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Heidi-Maaria ! Kävin noutamassa tunnustuksen. Kirjoittelin jo alkua, laitan sen huomenissa blogiin. Nyt lähden unten maille, että aamulla jaksan pinkaista ylös kukonlaulun aikaan :)

   Poista
 4. Voi sinä jo siellä taimia kasvattelet. Mun kasvatsinto on nyt kyllä ihan nollilla...ei ole aikaisempina vuosina oikein onnistuneet nämä mun taimikasvatusyritykset :P Pitää nyt tammi- ja helmikuu vielä koittaa antaa ajatusten levähtää, että jaksaa keväällä paremmalla innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusitrukseni täyttävät pian 1 v, eli laitoin niiden siemeniä multiin viime keväänä.

   Poista