torstai 23. helmikuuta 2012

Taimitilaus 2; Tuoksupelargoni Concolor Lace

kuvat  tuoksupelargoni Concolor Lacesta elokuulta
Tilasin myös tuoksupelargoni Concolor Lace (=mintun tuoksuinen) 3 kpl taimia, kukat ovat väriltään viereisen kuvan värisiä.

Tuoksupelargonioita on saatavilla myös lilaa ja valkoista. Ne kaikki tuoksuvat erilaiselle ja tuoksun pitäisi karkoittaa hyttyset kasvin läheisyydestä.

Valkokukkaisen Fragrancen pitäisi tuoksua muskotille ja vaalean lilan värinen Orange Fizz'n sitruunalle.

Lehtiä hieromalla tai kasvia ravistamalla lehdistä erittyy tuoksua, jota hyttyset inhoaa.

Meidän puutarha on metsän vieressä, joten hyttysiä riittää alkukesästä. On mielenkiintoista nähdä toimiiko tämä luonnollinen, kaunis, hyväntuoksuinen hyttyskarkote.
  
Kukkien luvataan kestävän koko kesän myöhäiseen syksyyn saakka.  Pelargonit voidaan talvettaa sisätiloissa viileässä paikassa. 
Pienet taimet pitäisi tulla viikolla 13.12.4.2012 tuoksubelargoniat tulivat


Tulleessaan belargoniat olivat vähän kellertäviä ja osa lehdistä tippui, matkarasitusta ? ;) Istutin pistokkaat heti samana päivä omiin purkkeihinsa.

Taimet ovat kasvaneet verkkaisesti.  Nämä kolme kuvaa on 28.4.2012 otettuja.n. 3 viikkoa myöhemmin pelargonien väri oli haalistunut edelleen. Vein ne ehkä liian aikaisin lämmittämättömään kasvihuoneeseen. Yöt olivat silloin niin kylmiä lämmöstä pitäville kukille. Kokeilua ja oppimistahan tämä on, mutta mielenkiintoista. En ole aikaisemmin pelakuita itse kasvatellut näin pienistä taimista.

19.5.2012
26.5.2012
Tänä päivänä kukkaset voivat vihreämmin. Kaksi niistä on ollut kokoajan kasvihuoneessa, ne ovat vihreimmät. Yhtä pidin muutaman päivän terassilla, mutta lehdet alkoivat muuttumaan vaaleimmiksi niin vein senkin takaisin kasvihuoneen lämpöön. Nyt olen kastellut pelakuita maltillisemmin, näyttävät pitävän pienestä kuivuudestakin.
2.6.12 Isossa ruukussa oleva oli viikon terassin pöydälläTerassin kylmä ulkoilma pysähdytti tämän kasvun hetkeksi.
Nyt se saa lämmitellä taas kasvihuoneessa.

3.9.2012 Kun ilmat lämpenivät alkukesästä vein tuoksupelargonin takaisin terassin pöydälle. Se kasvoi samassa ruukussa koko kesän. 


21.8.2012 Tällaisia kukkia tuoksupelargoni Concor Laceen on tullut. Kukat ovat aika pieniä. Tuoksu lehdissä on voimakas, kun niitä vähän hypistelee.
28.9.2012 Tuoksupelargonit vasemmalla ja oikealla ylhäällä.

Mitä kesän kasvatuksesta opin?
Kannattaa odottaa, että ilmat lämpenevät kunnolla ennenkuin vie tuoksupelargonit ulos.
Sen jälkeen ne olivat erittäin kestäviä ja kukkivat pitkään, pakkasiin asti lokakuulle.

Jos pelargonit aikoo talvettaa, ne pitää siirtää ennen halloja. Pidin kukkia ensimmäiseen pakkasyöhön asti ulkona. Talvehdittuaan plussan puolella olevassa varastossa ne eivät ole lähteneet kasvamaan uudestaan 28.3.13 mennessä. Odotan vielä kesään asti, jos juuresta lähtisi kasvamaan. Mutta olen kuullut, että pelargonin varsissa pitäisi olla vihreää, jos ne ovat elossa.


Kannatti odottaa kärsivällisesti. Yksi tuoksupelargoni Concolor Lace lähti sittenkin kasvuun kevään aikana. Pidin palargonia kevään ajan kasvihuoneessa. Kun ilmat olivat lämpimiä ympäri vuorokauden, nostin kukan ulos. Yllä oleva kuva on 22.8.2013, kukkia ei vielä ole ollut.

29.8.2013 C.L.n ensimmäiset kukat avautuivat.12.9.2013 Concolor Lace kukkii edelleen pienin siroin kukin.