sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Munakoiso, Ananassalvia ja Kiinansipuli

kesäkuulla
En ole aikaisemmin kasvattanut munakoisoa, mutta nyt tilasin niiden esikasvatettuja taimia 5 kpl, lajike on 'Mini Pear'.

Tämä on pienikokoinen tumman purppuranpunainen vihannes. Aion istuttaa taimet myöhemmin alkukesästä kasvihuoneeseen. Nämä munakoisot viihtyvät myös aurinkoisella ja lämpimällä paikalla ruukkuun istutettuina.heinäkuulla
Tämä on hyvä lajike säilöntään ja alkupaloiksi. Maultaan se on mieto ja pehmeä, joten sopii erinomaisesti kypsennettyihin kasvismuhennoksiin ja pataruokiin.

Pitäisikin etsiä ruokaohjeita.

Olisiko sinulla joku hyvä ohje ?  Munakoison kasvatukseni epäonnistui. Ensinnäkin istutin ne aivan liian tiheään. Ne tarvitsevat paljon tilaa ympärilleen.  Koisot kasvoivat pituutta hyvin ja kukkivat. Mutta kukat varisivat eikä niistä muodostunut yhtäkään hedelmää. Olen nyt lukenut, että syitä voi olla viileät ilmat, valon puute yms.Ananassalvia kesäkuulla
Ananassalvia 'Scarlet Pineapple' on voimakkaasti ananakselta tuoksuva punakukkainen yrtti. Niitä on tulossa myös 5 kpl.

Ananassalviaa voi käyttää kesäisiin ruokiin ja juomiin, esim. pirtelöihin, salaatteihin, kanaruokiin ja vaikkapa kermavaahdon sekaan hienoksi hakattuna. Se on myös erinomainen teeyrtti.  Tämä yrtti sopii hyvin meille.

Ananassalvia viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja pitää suihkepullolla sumuttelusta.

Ananassalviaa käytin kesän aikana salaateissa ja ihan sellaisenaan. Lehdet olivat vähän karhean tuntuisia suuhun. Ne kannattaa hienontaa pieniksi.

Heinäkuu 2013 Istutin ananassalvian ulos yrttipenkkiin. Syyskuulla se on juurtunut hyvin ja kasvanut isoksi puskaksi. Toivon, että se talvehtisi ulkona. Ensi keväänä näemme, kuinka kävi.


Kiinansipuli 'Allium tuberosum'  maistuu miedosti valkosipulilta. Näitäkin tilasin 5 kpl esikasvatettuina.

kiinansipuleja kasvulaatikossa
Olemme koko perhe valkosipuli-faneja, joten tämän yrtin valintaa ei tarvinnut kauaa miettiä.

Kiinansipuli on monivuotinen. Se viihtyy aurinkoisella ja runsasmultaisella kasvupaikalla, vyöhykkeillä I-V.

Litteitä lehtiä käytetään ruohosipulin tapaan esim. salaatteihin, keittoihin ja yrttivoihin.

Kiinansipulin kukat ovat kermanvalkoisia ja niitä voi käyttää koristeina salaateissa ja voileipäkakkujen päällä.


Sitä en tiedä vielä, onko kasvulaatikkoon istuttamani kiinansipulit talvehtineet (nyt on 29.3.13).

Syyskuu 2013 Kasvulaatikkoon ei kasvanut kesän aikana kiinansipuleita. Aion kasvattaa uusia kiinansipulinalkuja ensi keväänä.

Ainakin varastossa talvehtineet ja ruukuissa kasvaneet kiinansipulit ovat lähteneet uuteen kasvuun. Ja niitä on päästy jo syömäänkin. Toin yhden astian sisälle helmikuussa.

Kiinansipulit pääsivät uuteen multaan helmikuussa.