lauantai 31. maaliskuuta 2012

Taimipöydän kuulumisia


Laitoin olohuoneen eteläikkunalle muutama viikko sitten puisen hyllykön, jossa taimet saavat nauttia auringosta ja kasvaa. Kaikki muut alut ovat pysyneet hengissä paitsi ne 1. istutuksen maissit nyypähtivät kahta lukuunottamatta.Paprikat kasvavat hyvin. Toivottavasti alkavat vankistumaan, kun saavat nyt lannoitetta kasteluveden mukana.  Kesällä on luvassa paljon paprikaa, jos nämä 20 tainta kaikki menestyvät ! Pitää laittaa tien viereen vihanneskoju, "Eijan maistuvat luomupaprikat" :D Siihen on vielä piiiitkä matka....
Päärynätomaatit koulin viime viikonloppuna. Istutin siemenet pieniin taimikennoihin. Tomaatin alkuja oli mielestäni vähän vaikea ottaa irti kennoista mutta onneksi eivät näytä kärsineen kiskomisestani.  Jugurtti- ja viilipurkit on kyllä turhan pieniä. Pitää muutaman viikon päästä istuttaa vielä taimet syvempään esim. maitopurkkeihin.


Latva-artisokkaa kasvatan 1. kerran. Niiden taimet näyttävät vankoilta heti maasta putkahtaessaan. En tiedä kuinka isoiksi nämä kasvavat. Tänään sain aikaiseksi hakea veteen laitettavaa lannoitetta. Toinen selvinneistä maisseista. Olen tukenut niitä, kun yhteen aikaan näyttivät siltä, että kaatuvat helposti.Otin syksyllä talteen terassilla kukkineen kesämalvikin siemeniä. Niissä oli  vaaleanpunainen kukka ja vähän hopeaan vivahtavat lehdet. Malvikki on köynnöskukka. En tiedä kuinka kasvatus tästä etenee. Kuinka saan siirrettyä alut isompaan astiaan? Pitää varmaan varovasti siirtää kaikki taimet kerralla lopulliseen ruukkuun. Olisin tietysti voinut laittaa siemenet suoraan terassille, mutta halusin kokeilla jo nyt itääkö siemenet ollenkaan.
 Ensimmäisessä istutuksessa lähti vain pari gerberan siementä itämään. Keräsin näitäkin siemeniä syksyllä kukkineista kukista.
Toisessa istutuksessa ne lähtivät paremmin itämään. Hitaasti kasvavat...Maissia toista erää. Näihinkin ehti kasvaa jo jopa 15 cm pitkiä juuria. Kuinkahan pieninä maissit pitäisi koulia ? Yritin nyt olla hellävaraisempi niitä käsitellessä mutta väkisinkin joku juuri katkesi, kun ne luikerteli astian pohjalla.

Laitoin nyt myös uusia vesimelonin siemeniä maahan, tuoreesta melonista. Nehän lähtivät hyvin itämään ja aika nopeastikin vielä. Kaupasta ostamani siemenpussi oli niin huono, että vain 1 siemen iti ja sekin nyypähti. Vesimeloni näyttää itävän parhaiten, kun siemenistä vain huuhtelee hedelmälihan pois ja laittaa maahan samantien. Laitoin niitä vielä tänään kolmannenkin satsin itämään. Minä olen viime aikoina harvakseltaan päivittänyt näitä sivuja. On meinannut työ häiritä harrastusta, sehän ei vetele ;) Ilmoitinkin jo työnantajalle, että pidän taas piiiiiiitkän kesätaon töistä. Onneksi se järjestyy taas niin, että kesät saan tonkia puutarhassa ja syksyllä voin palata tienaamaan. Eihän kesän aikana paljoa tarvitse rahaa ja kaupassa käydä, kun syödään oman puutarhan antimia. Sen verran pitää mennä isukin kukkarolle, että saa hakea maitoa ja lihaa. Lehmiä ja lihakarjaa kun ei saa pitää kaupungin tontilla :D

Keväistä vaikkakin vähän takatalvista viikonloppua sinulle, kiva kun kävit lukemassa !
Eihän robottijuttu enää kysele kirjaimia, kun jätät kommenttia ? Otin nimittäin sen pois käytöstä, että kommentointi olisi helpompaa.