tiistai 3. huhtikuuta 2012

Sitruspuun omistaja


Nyt sain etsimäni sitruspuun, Calamondin. Viime lauantaina Plantis mainosti 1/2 hintaan niitä ja minähän lähdin heti aamusta ostoksille.

Minulla on kirjastosta lainassa Eva Rönnblomin kirja 'Sitrushedelmiä omasta puusta ja puutarhasta'. Kuulin kirjasta yhdeltä blogistilta, kiitos siitä :) Kirjassa kerrotaan tosi hyvin kaikki siemenestä kasvattamisesta lähtien, taimien hoidosta, leikkaamisesta, maaperästä yms. En ole itse saanut sitruksien siemeniä itämään, joten ostin valmiin puun. En kyllä ole luovuttanut, laitan aina siemenet maahan, kun niitä löytyy hedelmistä .


Kalamondiinin hedelmät ovat happamia yksistään, joten sitruskirjan mukaan kannattaa yhdistää toista sitruskasvia, esim. appelsiinia, jos tekee marmeladia. Ostamassani puussa olevassa lappusessa on kyllä haarukan ja veitsen kuvan päällä ruksi, mutta se tarkoittanee puussa jo olevia hedelmiä tai ehkä lehtiä (jos joku niitä söisi, höh). Myyjän mukaan hedelmät ovat syötäviä, happamia kylläkin.


Kalamondiinin voi talvettaa sisätiloissa, valoisalla ikkunalla. Kesäksi sen voi viedä ulos suojaisaan, tuulettomaan, aurinkoiseen paikkaan. Ulkona sitä kastellaan runsaasti ja säännöllisesti. Multa ei saa kuivua täysin missään vaiheessa. Maan suhteen kalamondiini ei ole nirso, kunhan maa on vettäläpäisevä ja multainen. Tavallinen istutusmulta ruukkukasveille, johon sekoitetaan 15 % orkideakompostia ja 15 % soraa/ hiekkaa on hyvä (kirjan mukaan). Myydäänköhän kaupassa tuota orkideakompostia ? Täytyypä tsekata ens kerralla.

Kalamondiini kestää muutamia pakkasasteita hetken ajan, joten aivan pieni halla ei pitäisi sitä vahingoittaa.

28.4.2012 Kalamondiini kukkii,
on se kaunis ! ... ja hyvän tuoksuinen !
3.5.2012 kukasta alkaa kasvaa uusi hedelmä !

La 2.6.2012

Viimeinkin maahan laittamani verigreipin ja mandariinin siemenet itivät huhtikuun loppupuolella. Nyt ne ovat n. 3cm korkeita ja ovat olleet kasvihuoneessa muutaman viikon. Ostamani Kalamondiinipuu on myös ollut lämmittämättömässä kasvihuoneessa toukokuun puolesta välistä lähtien. Se ei ole näyttänyt kärsivän siitä, vaikka yölämpötilat ovat olleet vain 3-5 astetta plussan puolella. Olen peittänyt hallaharsolla sen ja muutkin kasvit huoneessa tähän asti, kun aina vain on niin kylmää.

verigreippi ja 2 mandariinia 28.4.2012
10.3.2013 
Vasemmalla on vielä itämättömät appelsiinit, vieressä mandariinin alku.
Oikealla on 3 verigreippiä ja niiden takana pienin on mandariinin alku.


 17.3.2013 verigreipit 3 kpl


17.3.2013 mandariini 

17.3.2013 mandariinin toinen alku 

7.6.2013 annoin sitruksille Substralin viherkasveille tarkoitetut ravinnepuikot.
Sain keväällä nämä kasviravinnepuikot viherkasveille Transmeri Oy.ltä kokeiltavaksi.