maanantai 14. toukokuuta 2012

Mitäs yök-sieniä tomaattipurkissa kasvaa ?

Huomasin jo aikaisemminkin yhdessä tomaatintaimessa, joka kasvaa maitopurkissa,  tällaisia sieniä. Vein purkin ulos ja sieltä roskiin. Tänään vaihdoin muutamaan Sungold f1 kirsikkatomaatin taimelle isommat purkit. Istutin aikaisemmin keväällä siemenet edulliseen kestomultaan, jota ostin nuukuksissani ruokakaupassa käydessäni. Kun otin multapaakun maitopurkista pois, näkyi sieniä selvästi siinä kohtaa, missä on ollut ensimmäisenä laittamaani Rb.n kestomultaa.


Toisella koulimiskerralla laitoin K.n taimimultaa, niinkuin nyt kolmannellakin kerralla. En tiedä onko sienet tulleet mullan mukana vai siementen vai mistä..? Siemenet olivat kalliimmasta päästä, yli 5 euroa/pussi. Plantiksesta ostamassani LN.n pussissa kerrottiin Sungold F1 kirsikkatomaatin olevan testien mukaan maailman makein tomaattilajike. Siksipä halusin kokeilla niitä.

Tietäisikö joku kertoa mitä nämä sienet mahtavat olla ja onko ne vaaraksi kasveille ? Nämä tomaatintaimet ovat kyllä kasvaneet hitaasti, mutta kasvaneet kyllä pikkuhiljaa ja elossa ovat edelleen. Yhtä lukuunottamatta, jonka vein ulos pari viikkoa sitten. Olenkohan kastellut liikaa taimia, tuleekohan sienet vain siitä ?


Samannäköistä pienempää sientä on myös tuoksuhernepurkkien pinnalla. En muista laitoinko niihin kestomultaa vai taimimultaa. Tällaisena sienet tulivat myös ensimmäisen tomaattipurkin pinnalle. Pinta oli yhtäkkiä melkein täynnä sienikasvustoa. Vein nekin ulos terassille, minua NIIN inhottaa nuo sienet. Oksettavan näköisiäkin ja pelkään nyt, että kaikki taimet ovat jossain sieniviruksessa. Kohta ne ovat vallanneet meidän seinätkin ja talokin mädäntyy, noh järki käteen. Mielikuvitus taitaa olla vähän liian vilkas.


Tässä taimet ovat muutama viikko sitten. Nyt niihin on kasvanut 1 lehtipari lisää ja pituutta n. 5 cm. Saas nähdä kummatko vie voiton kirsikkatomaatit vs öklö-sienet ? Mietin sitäkin,  jos istutan taimet kasvihuoneen multiin, vienkö sienikasvustot sinne ainaiseksi riesaksi ? Tähän asti olen kasvattanut erillisissä astioissa, mutta nyt teimme justiin yhtenäiset istutuskehikot kasvihuoneeseen. En taida uskaltaa istuttaa näitä sienitaimia huoneen multaan vaan laitan ne irtonaisiin astioihin. Niistä on helpompi viedä pois taimet ja mullat, jos sienet näyttävät tuhoavan taimia. Vai leviääkö sieni-itiöt ilman mukana ympäri kasvihuonetta, voi että menee vaikeaksi... ? En vain ole ikinä ennen törmännyt tällaisiin sieniin, kun olen aina ostanut valmiit taimet. Oppia ikä kaikki :)