maanantai 28. toukokuuta 2012

Amppelimansikat, vadelmat ja viinirypäleet kasvihuoneessa


Ostin kaksi vuotta sitten 2 kpl amppelimansikkoja, puna- ja valkokukkaisen.

Olen syksyisin istuttanut ne kasvimaalle, jossa ne ovat talvehtineet hyvin.

Keväällä varhain nostin ne sieltä ylös ja istutin ruukkuihin. Kasvihuoneen lämmössä ne ovat kasvaneet nopeammin, kuin ulkona mansikkamaalla olevat. Ensimmäinen kukka niissä oli jo huhtikuulla.


 ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Vadelma kasvihuoneessa


Tällaiseksi köynnökseksi kasvihuoneeseen kaivautuneet vadelman varret ovat kasvaneet. Varret menevät tomaattien tukinaruja pitkin kohti tuuletusluukkua. Taitavat haluta ulos kuumuudesta :D Lajikkeesta en ole varma, muistelisin niiden olevan "Maurin makeita". Vadelmapenkki on ulkopuolella kasvihuoneen vieressä.


12.5.12 vadelma aloittelee kasvuaan
20.5.12 puutarhavadelma, joka on kasvihuoneessa
muuttunut "köynnösvadelmaksi" ;)


Nyt vadelmat ovat nupuilla. Näyttäis siltä, että kesällä saan taas napsia vattuja kahvin kyytipojaksi ;) Eihän vadelma nyt kasvihuoneeseen kuulu, mutta olen sellainen, että en malta mitään poiskaan ottaa. Kunhan eivät nyt koko huonetta valtaa.

26.5.12 vadelman nuppuja

26.5.12 kesän herkkuja tulossa, vattuja
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Viinirypäle/ viiniköynnös Zilga kasvihuoneessa (lämmittämätön muovihuone)

viiniköynnös 12.5.12 vielä pelkät ruskeat oksat

viiniköynnöksen juurella asustavat ahkerat tontut, sienet apunaan

Kyllä huokaisin helpotuksesta, kun viinirypäleen silmut alkoivat kasvaa. Pelästyin niin keväällä, kun menin leikkaamaan kuivia köynnöksen päitä pois ja niistä leikkauskohdista alkoikin tippumaan nestettä yhtenä vanana. Leikkasin liian pitkälle, sinne asti, missä olikin jo elävää vartta. Pelkäsin, että nyt viiniköynnökset kuivavat pystyyn.

20.5.12 viiniköynnöksen leikkauskohdan "tulppana" sinitarraa  :)
Ensiavuksi en keksinyt muuta, kuin laitoin sinitarroja leikkauskohtiin, joista neste virtasi. Niidenkin laittaminen kesti varmaan viikon, jostain ihmeen syystä... En tiedä auttoiko ne mitään, mutta nyt nuppua lykkää joka uuden oksan päähän oikein urakalla. Huh, helpotusta. Ensi keväänä pitää muistaa, etten mene leikkelemään. Viiniköynnöstä pitäisi  lukemani mukaan leikata syksyllä, koska keväällä jo varhain, on nestevirtaus niin voimakasta. Ja keskikesällä voisi myös typistää varsia, sitä pitää vielä opetella.

26.5.12  viikossa uutta oksaa, lehtä ja rypäleen
nuppujakin on kasvanut kymmenisen senttiä
26.5.12 viiniköynnös

3.6.12 uutta sivuhaaraa n. 25 cm

3.6.12 viiniköynnös