maanantai 4. kesäkuuta 2012

Avoimet puutarhat- sivusto

3.6. su illan auringonlasku päärynäpuun varjossa...

Tässä päivänä yhtenä surffailin netissä ja löysin itselleni uuden sivuston. Siellä on ympäri Suomen olevia puutarhoja, joihin voi käydä tutustumassa. Kartalta löytää paikkakunnat ja omistajien nimet. Kannattaa käydä katselemassa erilaisia puutarhoja, on meinaan sen verran hienoja.

Avoimet puutarhat.fi 

Sielläkin voi todeta, että yksi kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa. Laimeneekohan tämä puutarhainnostus joskus ? Tuntuu, että näistä jutuista innostuu vain enemmän ja enemmän :) Olen tässä miettinyt, koska ensimmäinen naapuri tulee kysymään, "mitä sä sen kameran kanssa kierrät joka päivä puskissa ?" Eilenkin oli pakko juosta ulos, kun tummat sadepilvet tulivat kovaa vauhtia samalla, kun aurinko oli laskemassa mailleen. Taivas oli niin erikoisen värinen.... ja sadepilvetNokkosveden tekemistä seuraavaksi

Olen jo monena kesänä aikonut laittaa nokkosia likoamaan vesisaaviin, mutta aina se on jäänyt suunnitteluasteelle. Nyt aion ryhdistäytyä ja ottaa kompostin vieressä kasvavat luonnon omat voimavarat hyötykäyttöön. Kasvit saavat siitä ilmaista ja hyvää lannoitetta.

Erityisesti minua kiinnostaisi, auttaisiko nokkosvedellä sumuttelu vadelmissa joka kesä oleviin matoihin ja ötököihin ? En ole koskaan sumuttanut vadelmiin mitään tuholaistorjunta-ainetta, kun en ole oikein tiennyt, mitä niihin voi laittaa. Mietin keväällä parafiiniöljyä sisältävää kevätsumutetta, jota laitoin hedelmäpuihin, mutta sekin jäi laittamatta.Auttaiskohan nokkosvedellä sumuttelu näihin koristeomenapuihin, joihin tulee joka kesä seittipalloja. Onkohan ne pihlajanmarjakoita ? Pihlajissa jo näkyy olevan, otin seittimöykyt niistäkin pois ja vein roskikseen. Yleensä olen sumutellut niihin mäntysuopaliosta.
Nappasin jostain ohjeen nokkosveden ja nokkoskäytteen valmistamiseen.

Nokkosen käyttö lannoitteena ja tuholaistorjunnassa


 Nokkosesta voidaan valmistaa sekä nokkosvettä että nokkoskäytettä. Molemmat valmistetaan keräämällä saavi/ämpäri täyteen nokkosia ja täyttämällä astia vedellä. Nokkosvesi valmistuu 1-2 päivässä ja on laimentamattomana hyvä torjunta-aine. Nokkosvettä voidaan sumuttaa suoraan kasvien päälle ja se tehoaa hyvin, varsinkin toistettuna, esim. lehtikirvoihin.


 Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 2-3 viikkoa. Käyte on valmista kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa käyttöä. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna. Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta suoraan lehdistölle. Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5. Muille kasveille suhteessa 1:10.


Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena, jolloin laimennussuhde 1:50.


Nokkoslannoitus edistää kaikkinaisesti kasvien hyvinvointia, edistää juurten kasvua, nostaa maan pH-tasoa, lisää kasvien typenottokykyä jne. Nokkoslannoitus ei korvaa kevään peruslannoitusta, mutta sitä voi käyttää keväällä ja alkukesällä lisäravinteena kun kasvien ravinteiden tarve on suurimmillaan.


 Maassa kasvaessaan nokkonen parantaa lähellä olevien kasvien kasvua, erityisesti hedelmäpuut ja herukkapensaat hyötyvät nokkosen läheisyydestä. Kompostissa nokkonen nopeuttaa kompostin maatumista.

Herukkapensaiden takana nokkoset kasvavatkin, joten se on niille ihan oikea paikka.

26.5.12 punaherukka kukkii