keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Punaista kukkaa ja vähän valkoistakin Viime kesänä istutetut akileijat kukkivat nyt. Sain inspiksen punaisiin monivuotisiin kukkiin, kun mieheni sanoi lilan väristä kukistani "pitääkö kaikki aina olla violetin värisiä, mun mielestä kirkkaan punainen on hienoin väri kukissa". Yleensä olen heti erimieltä (jostain kumman syystä...), mutta sitten aloin miettimään, että antaahan kunnon punainen kivasti väriä muuten vihreään puutarhaan. Ostin viime kesän kukka-alesta muutamia punaisia perennoja ja pidän niistä tosi paljon.


Sukulaiselta sain lilan värisen akileijan alun pari vuotta sitten. Annoin tänä keväänä sille enemmän luonnonlannoitetta, niin johan alkoi kukkimaan.
Akileijan juurelle istutin keväällä pari kaunokaista. Voisin istuttaa niitä lisää syksyllä reunakasviksi. Ovat piristäviä väripilkkuja ja kukkivat kauan.

Ensimmäinen ikioma pioni teki ensimmäistä kukkaansa viime viikolla ja sai sen valmiiksi juhannukseksi. Pionit ostin samaan syssyyn viime syyskesällä. Tämä ekaksi kukkinut on 'Rubra Plena'.Hopeahärkit sain samalta sukulaiselta kuin lilan akileijan. Härkit siirsin jo kerran. Nyt ne kasvavat ison kiven juurella. Niiden mukana tuli ikävä tuliainen, olisko se vuohenputki ? Kasvaa ja leviää joka paikkaan. Olen repinyt niitä aina silloin tällöin. Kuulin joskus, että ne voivat hävitä, kun vain jaksaa nyppiä irti tarpeeksi kauan, jokaisen alun. En tiedä, ovat kasvaneet jo monena vuonna, uudestaan ja uudestaan.


Kiitos Sarille, tämä kukka sai nimen itselleen minunkin puutarhassa, se on varjorikko. Tämäkin on peräisin sukulaisilta. Otin muistaakseni 3 lehdykkää mukaani ja nyt ne ovat levinneet jo noin paljon.

Katsoin kukkaa, että onko niistä tippunut yksi terälehti. Ihan kuin siitä puuttuisi se yksi lehti, mutta kaikki kukat näyttävät olevan samanlaisia. Hauska yksityiskohta :)
Kasasin juhannusaaton ratoksi "puron" terassille. Sammakot loikkivat siihen oitis kasvihuoneelta. Puro toimi tasan 2 päivää. Illalla otin sähkön pois ja kun aamulla laitoin takaisin päälle, ei toiminut enää. Mikä lie tullut yön aikana. Harmi, pitäisi jonkun viisaamman tutkia pumppua. Ajettelin laittaa puron puutarhaan lurisemaan isolta kiveltä alaspäin kukkapenkin uumeniin. 
Edessä näkyy puna-valkoista neilikkaa, sitä voisin hakea lisääkin (jos johonkin vielä mahtuu...). Neilikan vasemmalla puolella on yksi keväällä tilaamistani tuoksupelargonista 'Concor Lace'. Pelakuissa on nuppuja tällä hetkellä. Vähän niiden lehdet ovat kellertäviä, pitäisköhän lannoittaa enemmän? Vai olenkohan kastellut liikaa ?