torstai 28. kesäkuuta 2012

1. kurkku maisteltu

Pistelimme poskeen ensimmäisen oman kasvihuoneen kurkun juhannusviikonloppuna. Parempaa oli kuin kaupasta ostettu, tietenkin... ;)Tämä pörriäinen oli saanut ähkyn, siinä se makoili, eikä lentänyt minnekään. Yritin sanoa sille, ettei makeaa mahantäydeltä, sopivasti vaan...Päärynätomaatit kukkivat ja mehiläisiä pörrää niin paljon ettei sekaan meinaa mahtua.F1 kirsikkatomaattien kasvusto on muita ilmavampi. Lehtien väli on pidempi, jopa vähän harvan näköinen. Kukkia on myös vähemmän kuin päärynätomaateissa.

Pensastomaatit saavat vielä hetken kukkia kasvihuoneella. Sitten, kun niissä alkaa tomaatit kypsyä, nostan ainakin toisen terassille.
Paprikat ovat tainneet kärsiä lannoituksen puutteesta. Laitoin kyllä luonnonlannoitetta astoiden reunoille, mutta ehkä juuret kasvavat sen verran hitaasti, etteivät päässeet heti voima-apajille. Laitoin pari viikkoa sitten lisää luonnonlannoitetta pinnalle, niin nyt ovat lehdet alkaneet muuttumaan tummemman vihreiksi.

Munakoisot 'Mini Pear' ovat nyt alkaneet kasvaa. Alku oli hidasta vaikka kasvihuoneen lämmössä ovatkin.

Ananassalvia kasvoi ensin ulkona, mutta se meinasi 'paleltua' sinne. Heti, kun muutin sen kasvihuoneelle, alkoi  näyttämään paremmalta.  En oikein ole oppinut käyttämään tätä yrttiä. Ananaksen tuoksu on kyllä hyvä, kun sitä hieroo sormiin ;) Pitäisi kokeilla tehdä jotain jälkkäriä tai pirtelöä. Olisko vinkkejä ?
Steviat myös viihtyvät kasvihuoneessa. Yksi stevia kuoli ulkona, muttui yhtäkkiä ruskeaksi. Nyt uskon senkin, että yrtit tosiaan viihtyvät lämpimässä paikassa. Pitäisi etsiä stevian kuivatusohjeet, niin pääsisi testaamaan minkälaista 'sokeria' siitä saa esim. teen joukkoon. Olemme napostelleet lehden silloin tällöin ihan sellaisenaan. Myös salaatin joukkoon olen silpunnut pari lehtä.Etualalla on sitruunamelissa. Laitoin sitä pieneksi silputtuna lohen pinnalle, kun grillasimme juhannuksena. Mielestäni se sopi siihen paremmin, kuin oikea sitruunamehu. Itse en oikein pidä sitruunalla maustetusta kalasta, mutta tämä oli sopivan mieto eikä maku ollut hapan paremminkin sitruunaisen makea. Salaattiin tätäkin olen kokeillut just kala-aterialla.
Kiinansipuli jatkaa samaa rataa, eli aluksi kasvoivat ulkona (ei tapahtunut mitään), kun vein kasvihuoneelle pientä kasvua on ollut (vähäistä kyllä sielläkin). Maistuu tosiaan valkosipulilta. Olen laittanut sitä pari kertaa leivän päälle njam... tykkäsin.  Versoja on kuitenkin niin vähän, että pitää vielä odotella niiden kasvua.
Minikiivi on kasvattunut paljon uusia versoja. Kukan nuppuja ei siinä näy. Tästä en tiedä, onko itsepölyttävä, vai tarvitsisko toisen pölyttäjäksi ?'Kasvihuone vadelmissa' on paljon raakileita. Olisko pari viikkoa, kun alkavat punoittamaan ?
Viiniköynnökset rehoittavat sen verran iloisesti, että niitä pitäisi pian leikellä. Sivuversot ovat jo n. 50-80 cm pitkiä. Täytyy niidenkin leikkausohjeita kaivella esiin. Keväinen leikkaus oli niille loppujen lopuksi hyväksi, vaikka ehdinkin pelästyä, että kuivettuvat runsaan nestevuodon takia. Kaikkiin leikkaamiini sivuhaaroihin on nyt tullut rypäleterttuja. Viime vuonna, kun en leikannut mitään, tuli vain alaoksille 3 terttua.
viinirypäleen alkuja 26.5.2012

viinirypäleen alkuja 26.6.2012

Jos nämä kaikki rypäleet kypsyvätkin, voimme päästä kokeilemaan kotiviinin valmistusta. Minulla on kyllä vähän huonoja kokemuksia kotiviinistä, vatsani ei ole pitänyt siitä. Kotiviinin maistelusta on tullut aina suoliston puhdistuskuuri :D