torstai 5. heinäkuuta 2012

marjat kasvavat


SINIVATUKKA Rubus Caesius


Oho, onko mulla tällainenkin, melkein olin unohtanut :D Olen istuttanut tämän 2 vuotta sitten, yhtäaikaa karhunvadelman kanssa. Sinivatukan voisi siirtää syksyllä mun uuteen valokkisuohon, koska se viihtyy myös happamassa maassa. Mietityttää vain se, että valtaako tämä koko pienen suon ? Luin, että sinivatukka leviää tosi nopeasti (1-3 metriä leveäksi ja 0,5-1 metriä korkeaksi). Se viihtyy auringossa tai puolivarjossa.  Mietin tässä, oliko viime kesänä kukkia, hmmm... taisi muutama olla myöhään syksyllä. Niihin ei kerinnyt tulemaan marjoja, sen muistaisin aivan varmasti :) 


Marjatuomipihlaja SASKATOON
Amelanchier Alnifolia NORTHLINE
I-V, aurinko/ puolivarjo, itsepölytteinen
Pohjoisamerikkalainen ”saskatoon” on marjanviljelyyn erityisesti jalostettu tuomipihlaja.
Mustikkaa muistuttava marja, tuomipihlajia kutsutaankin intiaanien mustikkapuiksi.
Keski–runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu maa (pH 6–6,5). Aurinkoisella paikalla marjoista tulee maukkaimmat.


  

Saskatoon on kasvanut n. 3 vuotta ison kiven juurella, liian lähellä isoksi kasvanutta vaahteraa. Nostin sen maasta ylös keväällä ja istutin mustaherukkojen viereen. Se ei näyttäisi olevan moksiskaan muutosta, vaikka kasvu oli silloin jo aika pitkällä. Muutama mustikan näköinen ja makuinen marja tuli viime vuonna ja niin näyttäisi olevan tänäkin vuonna.

MARJA-ARONIAMarja-aronia joutui myös muuttamaan keväällä. Olin istuttanut sen "suuressa viisaudessani??" samaan paikkaan pensasmustikkojen kanssa. Epäilin silloin, ettei pensasmustikat kuitenkaan kasva ja halusin jotain varmasti kasvavaa siihen paikkaan. Mustikat onneksi ovat kasvaneet, joten aronia ilomielin muutti väljemmille  vesille/ maille.
GOJI-marja Lycium barbarum
Aurinko/ puolivarjo, rentokasvuinen
erittäin talvenkestävä koko maassaGoji-marjat kasvoivat ensimmäisen kesän kasvihuoneessa. Viime syksynä istutin ne ulos kasvihuoneen ja karhunvadelmien viereen. Keväällä kesti aika kauan, ennenkuin silmut alkoivat kasvaa. Epäilin niiden kylmettyneen, mutta huoli oli turha. Ne lähtivät kasvuun toukokuun aikana ja nyt kasvavat vähän joka suuntaan. Oksat meni aika leveälle, joten kiepautin narun ympärille ja sidoin sen niiden takana olevaan ristikkoon. Kukan nuppuja ei vielä ole näykynyt Näihin pitäisi tulla punaisia marjoja toisena vuonna istutuksesta. Taitaapi jatkua ensi kesään marjojen odottelu.


Goji-marjan uutta ja vanhaa kasvustoa...

Goji-marja 3 kpl (esikasvatettavat) 
kuva: Puutarha.com, gojin marjojaKARHUNVADELMA
  


Karhunvadelma kasvaa lämpimässä paikassa kasvihuoneen seinustalla. Tässä oli ennen mun kasvimaa. Porkkanat ym. eivät kasvaneet kunnolla, koska maa oli liian hiekkaista. Fundeerasin sitten, että tämä maa on hyvää karhunvadelmalle ja mansikalle. Ja kasvaa siinä myös goji-marjat, raparperit, ruohosipulit, valkosipulit, härkäpavut ja ruiskaunokit (jotka tulee joka vuosi edelliskesän kukista itsestään, helppoa...)Ensimmäisen kerran näin paljon kukkia, jes !


Toivottavasti nämä karhunvadelmat ehtivät kypsyä, koska viime kesänä tulleet marjat olivat vielä lumihangessakin paikoillaan. Niiden pitäisi irrota helposti, kun ovat kypsiä. Kokeilin syksyllä monta kertaa, koska irtoavat, mutta ei sitten millään. Niin ne kököttivät paikallaan koko talven. Otin kuivettuneet marjat keväällä pois ja kokeilin laittaa multaan, eivät lähteneet kasvamaan :D

MANSIKKAMAAÄnkesin tähänkin pieneen mansikkamaahan montaa eri lajiketta, muutaman jokaista. Honeoye, Polka, Bounty 10 kpl , Kuukausimansikka 2 kpl (kuva alla). Kuukausimansikka on siitä kiva, kun se tekee koko loppukesän uusia mansikkoja. Ne on aika pieniä, samanlaisia kuin metsämansikka. Se ei kasvata rönsyjä.Ensimmäinen Honeoye kypsymässä.Punainen viinimarja
Musta viinimarjaKirvat tms. vaaleat öttiäiset ovat vallanneet mustia viinimarjapensaita. Voikohan niihin sumutella nokkosvettä ?Karviainen

Vadelmat ulkona


Ulkona vadelmissa on pieniä alkuja.Vadelmat kasvihuoneessa


Kasvihuoneessa punertaa jo ensimmäinen vadelma !Viinirypäleet kasvihuoneessa


Viinirypäleet jatkavat kasvuaan kasvihuoneen lämmössä yhdessä tomaattien ym. kanssa.