maanantai 9. heinäkuuta 2012

Täällä uusi pinaatti-fani !

Kyselin muutama päivä sitten vinkkejä pinaatin käytölle. KIITOS Leena Lumi ! Vinkkasit sivustolle http://leenalumi.blogspot.fi/2012/04/sikke-ruokaa-rakkaudella.html . Sieltä löytyy Sikke Sumarin ruokakirja Sikke – Ruokaa rakkaudella (Paasilinna 2012). Kokeilin tänään siellä olevaa pinaattilisukkeen reseptiä niillä tykötarpeilla, mitkä minulla sattui kotona olemaan. Minulla oli vain pieni määrä pinaatinlehtiä, mutta halusin päästä maistamaan, miltä tuoreet pinaatinlehdet maistuvat. Ja voihan pojat, se oli HYVÄÄ ! 

Nypin pinaatin varresta lehdet (voikohan varsia ja kukintoja syödä ?). Laitoin lehdet pieneen paistovuokaan  ja joukkoon juoksevaa laktoositonta Oivariiniä sekä valkosipulijauhetta ja kiinansipulia (ei ollut kotona valkosip. kynsiä) + suolaa (pippurin unohdin). Sitten vuoka grilliin hautumaan. Samalla lämmitin grillissä eiliseltä jääneitä uusiaperunoita ja nieriää. Niiden joukkoon laitoin myös Oivariiniä, suolaa, kiinan- ja ruohosipulinsilppua + sitruunamelissan lehtiä. Näin vajavaisellakin  reseptillä ja eilisillä tähteillä, ruoka oli hyvää ! Ensinnäkin grillistä tulevat tuoksut, nuuuhh... ihanat ja pinaatti... hmm... todellinen lisukevaihtoehto. Pinaattia olisi syönyt vaikka kuinka paljon, maku on niin miellyttävän täyteläinen, muttei mikään voimakas tai erikoinen. 


Olen niitä ruuanlaittajia, jotka kokkaa sitä, mitä kotoa sattuu löytymään.  Ei kuulu tapoihini lähteä kaupasta vartavasten hakemaan jotain puuttuvaa ainesosaa, kerkeää sen seuraavallakin kauppareissulla ;)  En tee nykyään edes kauppalistaa. Perusjutut ovat kuitenkin yleensä aina niin samanlaisia ja uutuuksia silmäilen, jos on aikaa ja intoa. Onhan uudella kokkauskerralla odotettavissa vielä parempaa... niinkuin nytkin.  Kunhan löydän kotimaisia valkosipulinkynsiä ja paahdettavaksi pinjansiemeniä, 'pinaattilisäkemakuelämys' paranee entisestään.  


Suosittelen lämpimästi viljelemään ja kokeilemaan pinaattia. Ostin niitä muutaman taimen lisää, tekisköhän niille uuden kasvimaan ?Calamondin-pikkupuu on ollut ulkona kesän, kylminä öinä kasvihuoneessa.

Calamondin-puuni ei nyt ole täysin tyytyväinen oloonsa. Uusimmat lehdet ovat vaalenneet ja muutama pudonnutkin. Epäilen, että olen pitänyt sitä liikaa kasvihuoneessa varjossa. Tämähän pitää auringosta, mutta kun oli niin kauan kylmiä öitä ja päiviäkin, että nostelin sitä aina kasvihuoneelle. Nyt viime päivinä on aurinkoa ja lämpöä riittänyt. Huomasin muutaman calamondiinin pehmenneen sen verran, että ovat varmasti kypsiä. Leikkasin juhlallisin elein ensimmäisen sitrushedelmän.


Tuoksu on appelsiinimainen ja pari siementäkin sisältä löytyi. Maun on kerrottu olevan limetin kaltainen, mutta mielestäni se oli makeampi. Maiskuttelimme kauan pienenpieniä hedelmän paloja. Kyllä näitä popsisi enemmänkin, maku oli positiivinen yllätys.

Calamondin-viipaleet ananassalviapedillä.
Maissinviljelijät Katja ym. help me, please !?
Pitääkö maisseja jotenkin pölyttää ? Luin ohjeita, että jostain alakainalosta pitäisi irroittaa alimmaista lehteä, jotta pölytys tapahtuisi, wat... ?? Toisissa maisseissa on tupsuja (onko nämä tyttöjä?)
Ja toisissa pötkylöitä... poikia ??


Onkohan tämä maissi jo pölyttynyt ? Kasvaako tästä tähkä ?


Istutin nämäkin tosi lähelle toisiaan, pölyttäjät ainakin ovat lähellä. Noita 'tupsumaisseja' on 2 tai 3 kpl ja loput on 'pötkylämaisseja'. Nypin vähän lehdistä niitä, kun sitäkin käskettiin tehdä. En kyllä nähnyt siitepölyn lentelevän. Voisiko joku ystävällisesti valaista minua, mitä kasvimaallani tapahtuu tai ei tapahdu ?