torstai 12. heinäkuuta 2012

Marjasinikuusama kypsytti ensimmäisenä marjansa

Ensimmäiseksi marjapensaaksi marjansa kypsytti tänä kesänä; TADAAA... MARJASINIKUUSAMA ! Mustikan makuisia marjoja oli tänäkin vuonna vain muutamia. Iso vaahtera vie voimat tältä puskalta. Siirtohommia olisi tiedossa syksyllä. Tavallinen sinikuusamahan on myrkyllinen, ettei pidä sekoittaa näitä kahta pensasta. Olisi mielenkiintoista tietää miten tästä marjasinikuusamasta on saatu jalostettua myrkytön marjapensas, kun kuusama-nimi on kuitenkin ?


Pappa toi n. 15 cm mittaisen vaahteran alun n. 6-7 vuotta sitten. Nyt se peittää jo melkein koko puuladon takanaan. Taitaa olla ainakin 3 metriä korkea. Marjasinikuusama kasvaa sen juurella.


Siniluumut kasvavat nopeaa vauhtia, kohti terassin kaidetta. Saa napsia taas terassilla istuen luumuja, kunhan nyt kypsyvät aikanaan syksyllä. Siihenhän on vielä piiiiiiiiiiitkä aika !


Ensimmäisiä Honeoye-mansikkoja olemme maistelleet kilpaa rastaiden kanssa. Siippa laittoi verkot mansikkamaan päälle, että meillekin jäisi vähän. Tänään laitoin vielä olkikatetta mansikkamaalle, kun Bells Garden myi loppuunmyynnissään niitä 3,33 eur/säkki. Oljesta tulee ihana maalaistunnelma hajuineen mansikkamaalle :)


Saas nähdä tuleeko tänä kesänä valkosipulia, yrittävät nytkin kuivaa. Viime päivinä on satanut niin paljon, että toivottavasti kosteus vauhdittaa niiden kasvua. Ensin laitoin katteeksi ruohosilppua, sitten turvetta (kun sitä jäi valokkimaasta ylimääräistä) ja nyt vielä olkikatetta. Toivottavasti maa pääsee edes kastumaan kaikkien katteiden läpi :D


Kesäkurpitsat kukkivat ja näkyy siellä pieniä raakileitakin. Pieni kasvulaatikkoni vain jää Pieneksi, kun kurpitsa on niin iso kasvi. Jos tämä keltainen kurpitsa maistuu hyvältä, pitäisi ensi kesänä istuttaa kurpitsat omaan laatikkoonsa. En muista syöneeni keltaista kurpitsaa koskaan esim. grillattuna, säilykkeenä etikkaliemessä kyllä. Toivon siinä olevan enemmän makua kuin vihreässä tai siis vaaleassa kurpitsassa.


Munakoiso 'Mini Pear' oli kasvihuoneessa viime viikkoon asti. Sitten nostin sen ulos "tuulettumaan", kun siihen tuli ötököitä (olisko kirvoja ?). En tiedä vaikuttaako se, kun istutin nekin niin tiheään. Astia on syvä n. 60 cm, mutta halkaisija vain 40 cm ja siinä kasvaa 5 munakoisoa !


Pöydällä on 2 oven kahvaa, jotka ostin Bells Gardenin loppuunmyynnistä eilen, 1,25 eur/ kpl, alennusta taisi olla peräti 70 %. Laitan toisen kasvihuoneen oveen ja toisen puuladon oveen.


Näyttäis siltä, että jo vesisade poisti ötökät. Varmuuden vuoksi kastelin munakoisot vielä tänään laimealla nokkosvedellä. Hei, siellähän on kukkia... elämäni ensimmäisen kerran näen munakoison kukan, wau !Omput voivat hyvin, toivottavasti muumiotautia ei  alkaisi näkymään ollenkaan. Viime vuonna muuttui kymmenkunta omppua/puu muumioiksi.Härkäpapuihin pitäisi keksi lisää tukea. Eipä muuta tule mieleen, kuin pajunoksat. Olisko ideoita ?


Laitoin viime viikolla tosi pitkät tukikepit vadelmille. Piti kiivetä tuolille hakkaamaan keppejä maahan. Vieläkin vatut repsottaa narujen yli. Täytyis ottaa A-tikkaat apuun.


Kannoin tänään kasvihuoneesta terassille minikiivin. Se talvehti varastossa ja keväällä vein sen kasvarille. Aluksi oli yöpakkasia ja alimmaiset lehdet tummuivat. Mutta yöpakkasten loputtua lähti uuteen kasvuun. Olen hukannut tästä lapun tai sitä ei ollut ollenkaan. En tiedä lajiketta ja sitä onko itsepölyttävä. Kukkia ei ole ollut.


Istutin toukokuulla purkkiin myös 2 paprikaa ja maissinsiemeniä.


On tämä maissi vähän eri näköinen, kuin helmi-maaliskuussa esikasvatetut taimet. Paprikassahan on jo pieni raakile ! On kiva seurata taimia, kun ne on pienestä siemenestä kasvattanut. Omia pikku "kasvimukuloita" :-)Puutarhassa tapahtuu niin paljon koko ajan, että kuvia tulvii blogiin joka päivä. Tulee pakollisia taukoja, kun sataa vesikuuroja yhtämittaa. Vuorotellen paistaa, sataa, paistaa... Edellispäivänä oli ihmeellinen ilma, kun tulin kaupasta. Aurinko paistoi ja vettä satoi kaatamalla + tosi lämmin. Ei yhtään haitannut, vaikka kastuin. Mikä parasta, kaikki ihmiset hymyilivät hauskalle luonnonilmiölle :-)

ruiskaunokki


Mukavaa perjantai kolmastoista päivää !


Lisää kuvia havuista

Eilen illalla oli taas hieno auringonlasku. Minä hyttysiä uhmaten kävin napsaisemassa muutaman kuvan, ja taas kynsitään... mulla on ainakin 100 paukamaa. Kyselinkin yhdessä blogissa hyttyspyydystimestä, onko sellaisesta apua ? Joku kertoi, että hyttyspopulaatio olisi vähentynyt tai hävinnyt tontilta. Kuulostaisi luksukselta. Kuva on meidän puutarhasta, joka rajoittuu metsään. Tuija, pionit ja särkynytsydän on viime kesän istutuksia. Tämä tuija pilkistelee rinneangervojen välistä. Vas.lla siniluumu ja oik.lla päärynäpuu, edessä kuunliljoja. 
Päärynäpuun oikealla puolella asustaa pilarikataja myös rinneangervojen suojassa. Katajan oik.lla puolella punaluumu. Maanpeittokasvina koko altaassa on suikeroalpia (puhun näistä reunakivillä tehdyistä kohopenkeistä aina altaana, koska rakennusvaiheessa ne näyttivät kukka-altailta). Kummassakin päässä on vuorimännyt.Toisessa altaassa kasvaa 3 tuijaa, 2 pallotuijaa, 1 vuorimänty ja perennoja. Alkukesän aurinko heijastaa kirkkaana talon seinästä.Saman altaan tuijia ja jalopähkämöä, niiden takana vas.lla keijuangervo. Liljat pilkistää jo vähän pähkämöjen ja keijun välistä.


2 pallotuijaa


Kuunliljoja meillä on kolmea sorttia, jos oikein muistan. Lajikkeita en kyllä muista... saa valistaa ;)
Tien reunassa on 1 pihajasmike, Serbiankuusi, vuorimänty, ruusuangervoja...


Komeamaksaruoho ?  syksyllä pientä viininpunaista kukkaa.


Tien vieressä myös hopeakuusi ja siemenestä levinneitä ruusuangervoja. Edessä, josta nyt näkyvät kivet, leikkasin laakakatajaa pois. Se oli ruskettunut pahasti, oksia oli katkeillut talven aikana. Tuolla piilossa etualalla on myös 2 pallotuijaa, ne ovat jääneet ihan kuusen alle. Siinä yksi jobi, mikä pitäisi tehdä, siirtää pallot.


Takapihalla keinun vieressä on pieni tarha, jossa on 2 tuijaa ja 2 jaloangervoa 'Maggey Daley'.


Niiden seuraksi tein kuopan kevään aikana kasvattamille punatähkän taimille (lähellä terassin reunaa) . Otin huhtikuussa talven tarhassa olleista punatähkistä siemeniä ja laitoin multaan. Muutama niistä iti ja nämä 3 vahvinta kasvoivat ihan hyviksi taimiksi. Istutusideani voivat näyttää joskus hassuilta. Halusin tuijat eri kohtiin, että tulee näkösuojaa naapurin terassille päin. Siitä syystä jaloangervo on tuijan takana. Mutta ne ovat kyllä viistosti, joten kaikki näkyy joka suuntaan.


 Illalla kuului kovaa räpistelyä keittiöön asti, kun tällainen lenteli puutarhakatoksen alla. Se pisti päänsä piloon yläriman alle ja otti siinä nokoset. En ole ikinä noin isoa yöperhosta nähnyt.