sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Kesäkukka-kimara

Tervetuloa terassille !


Puro solisee tänä kesänä meidän terassilla. Viime kesänä se oli isolla kivellä, mutta siellä tippui niin paljon puista ja pensaista moskia veteen.. Ensi kesänä (jos vielä toimii) purolle voisi etsiä uuden paikan puutarhasta.


Puron vieressä kasvaa ruukuissa kaikenlaista. Kesäkukkien lisäksi lehtisalaatti, ananassalvia, latva-artisokka, kesäkurpitsa, pensas- ja isoköynnöskrassia (joiden kukat ovat syötäviä),  kirsikkatomaatti, 2 amppelimaksikkaa ...Tämän kesän ehdoton suosikkini on punakukkainen Maljaköynnös 'Dipladenia Sundaville' ! Se on minulle uusi tuttavuus. Sen voi talvettaa sisällä. Maljaköynnökselle ostin lehden mallisen tuen (-50 %). Valkokukkainen on Lumityräkki.


Maljaköynnösistutuksen takana on vaaleanpunakukkainen amppelimansikka. Nämä amppelimansikat talvehtivat minulla kasvimaalla ja keväällä nostan ne amppeliin/ ruukkuun kasvihuoneelle. Nyt tässä kypsyvät pitkulaiset mansikat. 


Maljaköynnöksen kukka on niin punainen ja kaunis muodoltaan.Nämä kaksi istutusastiaa hankin Plantiksen alesta (kuinkas ollakaan ;-) edustavat sitä - 50 prossaa. En tiedä mitä materiaalia ovat, saveksi ovat liian kevyitä, ehkä jotain sekoitetta. Tykästyin niiden muotoon ja kuviointiin.

Lobelian keveyttä...Vaalea ruukkuistutus joutui juhannuksen alla mahalentoni kohteeksi. Traakkipuusta katkesi lehtiä, ihme kun ei kaikki kukat katkennut (en mä mikään keijukainenkaan ole). Siinä kasvaa yksi keväällä tilaamistani tuoksupelargonioista. Hyttysten pitäisi karttaa sen tuoksua. Tänään pelargoniaan on auennut ensimmäiset kukat.


Traakkipuu, lobeliat, gerbera ja tuoksubelargoni Concolor Lace.


Gerbera on toinen suosikkikukkani, se on niin kestävä ja muutenkin ihanainen.Keväällä esikasvattamani punakukkaisia isoköynnöskrasseja ja pensaskrasseja. Tein ruukkuun ensin pienen kehikon pajunoksista, sitten toisen vähän suuremman,  tarvetta olisi vielä kolmannellikin.
Pikkutarassilla...

Riippapetunia 

Orvokkeja & suikeroalpia Vaaleanpunakukkainen 'Lillipop Pink' Gaura Hybrid toisen maljaköynnöksen kaverina. Toisella ostosreissulla  löysin tähänkin samanlaisen lehden mallisen köynnöstuen, olinpas onnekas !

Gaura Hybrid 'Lillipop Pink'

Nimetön valkoinen riippuva kukka, jätin sille tuen paikoilleen.Dahlia 

Dahlian puna-valkoinen kukka

Muratti, joka talvehti varastossa. Kasvaa nyt aurinkoisessa paikassa.
Canna indica kumppaninaan Lillipop Pink. Ostin yhden Cannan, koska toukokuulla ostamistani 4 pussin sipuleista yksikään ei ole lähtenyt kasvuun. Mitähän niille olisi pitänyt tehdä ? Ostaessa kysyin Puutarhan kauppiaaalta,  "kerkiääkö vielä kasvamaan kesäksi", hän  meinasi, että "kyllä kerkeää". En tiedä, oliko sipuleissa jotain vikaa vai minun kasvatuksessa. Luin, että esikasvatus pitäisi aloittaa maalis-huhtikuussa lämpimässä kasvihuoneessa, muuten ei ehdi kukkimaan. Ihmetyttää vain, kun sipuleissa ei ole mitään kasvunmerkkejä vieläkään.


Canna indica

Meidän etupiha on aika-ajoin tosi tuulinen paikka. Ajattelin, että Canna voisi olla tarpeeksi kestävä kukka siihen. Eilisen puhurin se ja muutkin kestivät hyvin. Huonoin vaihtoehto on riippapetunia, se näytti tosi surkealta aamulla. Mutta piristyi kummasta lämpimän päivän aikana.Kukkivaa viikkoa !