keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Matka mamman puutarhaan 40-luvulle

Olen fiilistellyt viime viikkoina muistojen parissa. Löysin mamman lipaston laatikosta rullan, joka oli ajan patinoima. Varovasti avasin sen ja sieltä paljastui palkintotodistus. Siinä lukee: "mamma on saanut tämän palkintotodistuksen osoitukseksi siitä, että hänelle on annettu II palkinto marjoista, kotipaikkakunnan Maatalousnäyttelyssä, elokuun 8 päivänä 1948".  Mamma muisteli, että kyseessä oli puutarhamarjat. Heillä oli kotonaan viinimarjoja, vadelmia, mansikkoja...Todistuksen kuvasta tuli mieleeni juttu, joka tehtiin paapastani kymmeniä vuosia sitten. Paappa leikkasi ruista ja teki niistä pellolle ruiskuhilaita. Juttu oli tarkoitettu juuri meille nuoremmille, että tietäisimme, kuinka ennen vanhaan viljaa korjattiin. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toinen aarre on tämä Kunnikirja, II palkinto vuoden 1945 vihannesviljelykilpailusta. Mamma oli nuorena tyttönä kotonaan viljellyt monenlaisia vihanneksia.
Kunniakirjan kuvat ovat niin ihania, että otin jokaisesta erikseen kuvan.


Niin perinteinen suomalainen tupa ja navetta...
Mamma kertoi, että kasvilavoja oli 40-luvulla melkein jokaisen tuvan kasvimaalla. 
Pohjalle laitettiin karjanlantaa, joka lämmitti jo varhain keväällä laatikkoa. Ikkunalasia raotettiin säätilan mukaan. Hienoa, kun tämä vanha perinne on tullut uudestaan käyttöön.Isännän iltapuhteena tuohi- tai pärekorien tekoa ...


                                       Nostalgista torstaita !