tiistai 21. elokuuta 2012

Marjat ovat nyt parhaimmillaan

Pensasmustikat ovat kypsyneet pikkuhiljaa. Olemme syöneet niitä viikon ajan joka päivä. Ne ovat kivoja puutarhamarjoja, kun kasvavat ja kypsyvät monen viikon aikana. Koko loppukesän saa tuoreita mustikkoja pensaista. Jotkut ovat kasvaneet todella isoiksi möllyköiksi, melkein viinirypäleen kokoisiksi, nam ! Ensimmäisen kerran satoa tulee niin paljon, että vähän saa pakastimeenkin. Tähän asti primavera-kulho on tyhjentynyt muutamassa minuutissa, mutta aion jossain välissä salaa pakastaakin niitä ;)

Omppuja tulee myös hyvin. Harmi vain, kun uusissa puissa on heti muumiotautia. Olemme harva se päivä keränneet kaikki mädäntyneet omput muovipussiin ja ne roskikseen kaatopaikalle vietäväksi. Muumiotautisia omppuja, kun ei kannata heittää kompostiin tai tontin rajan toiselle puolelle, koska sieni-itiöt leviävät sieltä takaisin omaan ja naapureidenkin puutarhoihin.

Toisessakin omppupuussa on jonkinverran omppuja, muttei läheskään yhtä paljoa, kuin ensimmäisessä. Nämä kypsyvät vähän myöhemmin. En ole vielä maistanut, kun ovat aika pieniä.

Ensimmäisen kerran tähän puuhun tulee näinkin paljon satoa. Meni monta vuotta, kun puussa ei ollut ompun omppua. Taitaa olla sellaista lajiketta, joka tulee myöhemmin satoikään.

Mustiaviinimarjoja saisi poimia ja mehustaa. Esitin pienen toiveen, josko mieheni aloittaisi sen homman, kun minä menen taas äitiä katsomaan huomenna.

Punaisetviinimarjat ovatkin melkein poimittu (huom. minä en ole poiminut marjaakaan) ja keitetty hilloiksi (siihenkään en osallistunut). Olen päässyt helpolla tässä marjanpoiminnassa.

Karviaisia olen poiminut iltaisin pienen kipollisen. Niitä on kiva napsia illan mittaan, parempi vaihtoehto, kuin keksit tai karkit.

Muutama sipuli jäi keväällä entiseen legoastiaan kasvamaan, nyt ne kukkivat.


Tuoksuherneet kukkivat puuladon seinällä.