maanantai 27. elokuuta 2012

yleiskuvia puutarhasta

Etsin tähän postaukseen yleiskuvia puutarhasta, josta näkyy keväisiä ja kesäisiä "maisemia". Paljon tulee kuvattua lähietäisyydeltä kukkia ja puskia, joista ei kokonaisuus näy. Osa kuvista on ollutkin jo blogissa ja mietteetkin tuntuvat pyörivän samoissa asioissa. Tulee mieleen, että kuinkahan monta kertaa olen jo jostain asiasta maininnut. Nyt, kun puutarha alkaa olla jokapuolelta esitelty, pitäisi ehkä keksiä muutakin höpöteltävää.                                                      

 Luumu ja päärynäpuupenkki keväällä...
vähemmän näisä kuvissa näkyy itse hedelmäpuita, enemmänkin kaikkea muuta; vuorimänty, tuija, kataja, rinneangervoja, kuunliljoja ja suikeroalpia.
ja kesällä...
vas.lla siniluumu, keskellä päärynä ja oik.lla punaluumupuu.

etupiha keväällä...
vas.lla uusi kirsikka, sen vieres sinikriikuna
...ja kesällä,
tähän penkkiin voisin istuttaa punatähkät pallotuijien taakse, tässä ei kuki liljojen jälkeen kuin isomaksaruoho ja ne ovat jostain syystä melkein hävinneet kahden viime talven aikana. Muurin reunalle levinneet rinneangervot voisin lahjoittaa naapurille.

Terassilla kesäkatos ja pöytä oli ahkerassa käytössä jokaisena poutapäivänä.  Itse söin ja join terassilla eniten ja silloin tällöin muutkin tulivat perässä :) Sadetta tämä katos ei pidä paljoakaan. Kunpa nyt putkahtaisi jostain esiin kätevä ja edullinen timpuri, saisi sellainen rakentaa meille ensi kesäksi kiinteän katoksen, jossa voisi nauttia kesästä sateisinakin päivinä. Sitten hankkisin terassille sängynkin ja nukkuisin siinä ainakin päikkäreitä :DPihajasmikkeet kukkivat keskikesällä, niiden kummassakin reunassa kasvaa Serbiankuuset. Nämä kuuset ovat kapeita kasvutavaltaan, joten ovat omiaan raja-aitaan. Tontit ovat aika kapeita ja talot lähellä rajaa.

Tien viertä pitäisi siistiä. Hopeakuusen alla on kaksi pallotuijaa, jotka voisin siirtää lähiaikoina jonnekin muualle.

Serbian- ja hopeakuusia raja-aidassa...

 Kasvihuone ja mansikkamaa alkukesällä. Karhunvadelma keskellä kasvarin edessä ja goji-marja sen oik.lla puolella.
Laitoin aitauksen aluksi suojaamaan kasvimaatani pupuilta ja liian innokkailta pikkuvekaroilta. Lapset (omat ja naapurien), kun aluksi ihmettelivät sipulinvarsia ja pieniä porkkanoita niin kovasti, ettei ne ehtinyt kasvamaan. Tein sitten kovan komennon, että tämä leikkikehä on ainoastaan minun ja sinne saa mennä vain minun luvallani. Puputkin jättivät salaatit ja muut rauhaan. Nyt kasvimaani on siirtynyt tämän maan päätyyn laatikkoon.

Kasvimaalaatikossa kasvaa alkukesällä maissit, 2 ananasmansikkaa etureunassa, salaattia (jotka etanat söivät), kukkakaalia (jotka ötökät söivät), latva-artisokkaa ja porkkanaa (jotka jäivät maissien jalkoihin), salaattiherneitä ja vielä kurpitsaakin. Joo vähän liikaa :D Ensi keväänä voisin istuttaa tähän vain maissia ja herneitä.
 Loppukesällä kasvihuone jää jo liikaakin varjoon. En malta tänä kesänä kasvaneita karhunvattuja siirtää, koska se pilaisi varmasti ensi kesän sadon. Niistä on tullut nyt jo ensimmäiset piirakkavärkit ja ovat peräti terveitä. Ei madon matoa ole näkynyt. Punaiset vadelmat kun ovat olleet taas täynnä luikeroita.

Ottaisin ilolla vastaan vinkkejä, millä vadelmista saisi madot pois tai estettyä ettei niitä tulisi.
Yhdeksi syyksi pähkäilin sitä, kun ne kasvavat niin lähellä virpiangervopuskia, että olisiko liian ahdas paikka ja kasvihuone toisella puolella. Pitäisiköhän tuuli päästä puhaltelemaan enemmän, en tiedä...

Kesäisiä auringonlaskuja metsän taakse...särkynyt sydän kukkii, pionit availemassa nuppujaan ...


Kattomehitähden kukkia juhannuksen tienoilla...