torstai 13. syyskuuta 2012

Kukkakaalikeittoa ja kasvihuoneesta unelmointia


Kukkakaalia en saanut omasta maasta, koska öttiäiset olivat nopeampia syömään, kuin minä. Kaalit pitäisi varmaan peittää jollain, ettei hyönteiset pääsisi niihin käsiksi. No ei siellä kasvulaatikossa ollut kuin muutama alku, jotka heitin pois jo kesällä. Olen ostanut usein kesän aikana kukka- ja parsakaalia. Niistä saa kätevästi keiton.


Ensiksi huuhtelen kukkakaalit ja laitan ne kiehumaan silputun sipulin kanssa, suolalla maustettuun pieneen vesimäärään.  Kun ne ovat kiehuneet hiljakseen muutaman minuutin, soseutan kaalit sauvasekoittimella. Soseeseen lisään (laktoositonta) ruokakermaa. Laktoosittomia ruokakermoja on monenlaisia, esim. kolmenjuuston, sinihomejuusto, mustapippuri. Niitä vaihtamalla saa ihan erimakuisia keittoja. Tai sitten voi käyttää maidotonta ruokakermaa, esim. kaura- tai soijakermaa, jos on maitoproteiiniallergia. Suolaa ja mustaapippuria maun mukaan ja riippuen siitäkin, mitä ruokakermaa käyttää. Yrttejä pinnalle, tässä keitossa on kiinansipulia, joka maistuu valkosipulille.


Keiton kanssa maistuu paahtoleipä.Tästä kuvasta aloin unelmoimaan uudesta isommasta kasvihuoneesta. Olen puhunutkin terassille haluamastani pleksikatosta, mutta se on vähän vaikea toteuttaa siihen. Ensinnäkin haluaisin, että kesäkatos olisi niin suojainen, että siihen voi jättää istuinpehmusteet sateen ajaksi. Jos terassille tekisi niin pitkän katon, tulisi sieltä lumet suoraan luumu- ja päärynäpuiden päälle, ei hyvä. Jos taas katon tekisi toisin päin, se olisi niin pieni, että tuuli heittäisi sateen katoksen alle. 

Mitäpä jos tekisi kuvan tapaisen erillisen rakennelman, jossa voisi olla vaikka ihan umpinainen yksi seinä (naapuriin päin oleva). Niin sinne saisi täyden oman rauhan, jossa voisi ottaa kesäiset kauneusunet valkoisella metallisängyllä. Eli saisin sinne unelmoimani sohvasängyn pehmoisine tyynyineen. Tilaa pitää mittailla, mahtuisiko tällainen nurmikolle. Paras olisi, jos vanha kasvihuone voisi olla paikallaan ja tämä tulisi lisätilaksi. Kiinteään rakennelmaan pitäisi varmaan hakea rakennuslupakin, vai olikohan siinä jokin neliömäärä, mikä vaikuttaa luvan tarpeeseen ?  Naapurinkuuleminen pitää varmaan olla, kun se tulisi lähelle rajaa. Onhan tässä pitkä talvi aikaa suunnitella. Toisaalta, jos pohjat saisi tehtyä jo syksyllä, olisi keväällä valmis paikka, mihin rakentaa. Yksi pieni sivuseikka vielä pitäisi hoitaa, kysäistä miehen mielipidettä...