sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Satokuvia

Samo-puun omppuja, kasvihuonekurkku, kirsikkatomaatteja, siniluumuja ja syysomppuja.

Siniluumuja ja syysomppuja


Sinikkaluumuja

Olisko tämäkin muumiotaudin tekosia ? Onneksi niitä ei ole paljoa (kop,kop), alle 10 homelönttiä on löytynyt Sinikka-puusta. Olen kerännyt nekin muovipussiin ja vienyt roskikseen. Saavat mennä mahdollisimman kauas meidän puutarhasta. 

Nämä Samopuun omput olivat muutaman päivän liian kauan puussa. Kaikki olivat sisältä tummentuneet ja päätyivät roskiin :( Mikä siinä on, kun en opi ollenkaan poimimaan omppuja ajoissa. Joka kesä loput omput kerkeävät pilaantumaan. Ne muuttuvat ruskean kirjaviksi sisältä.

Onneksi on toistakin lajiketta, syysomput alkavat nyt kypsyä. Tein näistä siniluumujen kanssa hilloa. 

On ne ihanan punaisia ! Syysompuissa on vähän paksumpi kuori kuin kesäompuissa. Hillloa keittäessä huomasi eron, näitä piti keittää vähän pidempään, kuin kesäomppuja.

Välipaloja


Nyt keitin maisseja kattilassa suolavedessä, en viitsinyt lämmittää grilliä näiden takia. Kaksi maissia oli jo aivan oikean näköisiä eli keltaisia. Vaalea taisi olla raaka, mutta melkein samalta sekin maistui.

Viime vuonna istutettuun Sinikriikunaan on tullut ensimmäiset 4 kriikunaa. Saavat muutaman päivän vielä kypsyä ennen ensimaistiaisia.

Huomasin punaluumuja kuvatessa, että tähän oksaan kannattaisi laittaa tukipuut. Siinä on niin paljon painoa, että oksa voi katketa.  Viime vuonna yksi iso oksa tästä puusta katkesi. Tämän puun oksat ovat olleet alusta asti niin pitkiä ja heiveröisiä.

Kuokkalan yl. punaluumun posket alkavat punertaa.

Aunen päärynä


Viinirypäleet Zilgassa alkavat olla kypsiä kasvihuoneella. Rypäleiden tertut ovat harventuneet pikkuhiljaa, häviävät sieltä parempiin suihin.


Tänään oli hieno aurinkoinen päivä. Minun päivä meni äidin luona käydessä. Tänään oli niin väsynyt olo, ettei hän jaksanut herätä kunnolla koko päivänä. En tiedä, onko lämpöily vielä aivoinfarktista johtuvaa vai mistä. Kuume nousee aina välillä pariksi päiväksi ja häviää taas. Tulehdusarvo oli onneksi normaali, ettei mitään bakteeria pitäisi olla. Yritin herätellä ruoka-aikoina ja laitoin vähän ruuan makua huulille. Mutta, kun ei kahvin hajukaan auttanut heräämään, piti uskoa, että tänään ei vain jaksa. Toivottavasti taas ensi viikolla on parempia päiviä.