tiistai 18. syyskuuta 2012

Myrsky halkaisi päärynäpuun

Eilen illalla ja yöllä oli hirmuinen myrsky täälä rannikolla. Koko yön kuuntelin, kun katto ja koko talo kitisi ja natisi liitoksissaan. Aamulla, huonosti nukutun yön jälkeen katsoin ulos ja siellä oli tällainen näky.


Yksi ainut puu kaatunut puutarhasta ja lähimetsästä ja se on tietysti minun Päärynäpuuni !!! No niinpä tietysti.

  

Päärynäpuun taimessa oli toinen sivuhaara, jota jo taimivaiheessa mietin, että se on liian paksu. Puussa oli kuin kaksi latvaa. Mutta en tietenkään malttanut katkaista sitä pois. Ajattelin, että tulee nopeammin leveä puu ja suoja terassille. 


Mutta näin siinä käy. Latvuston kasvaessa puuhun tulee niin kova paino, että tällainen haarakohta sitten repeää myrskyssä. Mitä tästä opimme ? Liian jyrkkässä kulmassa olevia oksia ei kannata jättää hedelmäpuihin. Muistaisinpa sen tulevissa leikkauksissa.


Sivuoksa oli kasvanut jo yhtä paksuksi, kuin päähaara. Se on osaksi irronnut jo aikaisemminkin, kun varsi on jo tyvestä tummunut. Nyt ei tarvinnut sahata, kuin pieni kiinnityskohta irti. Kävin katsomassa lähitaimimyymälässä haavanhoitoainetta, mutta se oli loppunut sieltä. Vai millähän tavalla tuo repeämäkohta pitäisi suojata ?


Päärynäpuu kasvaa näin leveäksi, oksien väli on n. 6 m. Tai tämähän on vain oksa ei koko puu.


Nythän päärynäpuu on vasta oikean mallinen, kun siinä ei ole kilpailevaa sivuhaaraa. Se vaara vain on, että repeämäkohdasta menee home, sieni ja muita tauti-itiöitä puuhun tai se kuivettuu. Aika näyttää, pitääkö istuttaa uusi puu tämän tilalle.Kävin lauantaina ostamassa Fiskarsin hedelmäpoimurin. Se on kätevä ja sillä ylettyy melkein korkeimmillekin oksille, ainakin A-tikkailla. Tämän kuvan nappasin eilen illalla ennen myrskyä. Siinä vasemmalle puolella on repeytynyt päärynäpuun oksa. Kyllä se olikin kasvanut paksuksi, melkein samanlainen kuin poimurin takana oleva päärunko. Ei ihme, että repesi myrskytuulessa.


Tänään ei poimuria tarvittu. Tuuli oli niin avulias, että oli heittänyt isot kasat päärynöjä (oksineen) ja omppuja sekä luumuja valmiiksi nurmikolle. Poimin ne heti aamulla talteen ja keittelin hilloja iltapäivällä. Toivottavasti myrskyt olivat kuitenkin tässä. Haluaisin ihan itse poimia loput hedelmät.