perjantai 21. syyskuuta 2012

Taivaan sävyjen ihmettelyä ja viinirypäleiden mehustusta
Eilen torstaina iltapäivä värittyi kuulaan kellertäväksi. Pilviä nousi nopeaan tahtiin taivaalle ja aurinko heijasteli niiden takaa kirkkaana.Muutama päivä sitten oli punertavansinertävä iltapäivä. Punaiset omput ovat vielä hyviä, oikeastaan ne vasta muuttuvat mehukkaimmiksi kokoajan. Tänään pääsi näitä omppuja mehumaijaan viinirypäleiden kanssa. Aika vähän niistä tuli mehua, joimme puolet jo suoraan maijasta. Mehu oli niin erilaista kuin viinimarjoista tuleva, tämä on mietoa. Pitää muutaman päivän odotella loppujen viinirypäleiden kypsymistä, kunhan ei halla pilaisi niitä.Viinirypäleitä oli kypsynyt vajaa puoli maijallista. Luin, että rypäleet olisivat sitten vasta makeimmillaan ja mehukkaimmillaan, kun ensimmäiset rypäleet tertuissa halkeilevat. En kuitenkaan uskalla odotella kauempaa, kun halla voi tulla mikä yö vaan. Tai kestääköhän rypäleet pientä hallaa, en äkkiseltään löytänyt siitä tietoa ?


Pilkoin punaista omppua rypäleiden seuraksi ja sokeria päälle, aiettä mehu maistui kaikille ! Sanoinkin miehelle, että nyt äkkiä se pleksikatto johonkin päin tonttia ja viiniköynnöksiä kasvamaan sen alle, että saataisiin pullokaupalla juoda tätä.Vielä pari kuvaa siniluumuista, ne sopivat niin hyvin taivaan väreihin.
Päärynä iltaruskossa. Myrskyssä kaatuneesta päärynäpuun puolikkaasta tulleista päärynöistä tein perinteistä kaurapaistosta Katjalta saamallani reseptillä. Itse en ollut tehnytkään sitä moniin vuosiin, taitaapa olla yli 10 vuotta aikaa.  Ohjehan on omenalle, mutta yhtä hyvin päärynä sopii siihen.Kuvia selatessa tuli vastaan keväisiä päärynäpuun kukkakuvia. Huomasin, että keväällä on ollut melkein saman värinen taivas, kuin viimepäivinä.
Kevättä kohtihan tässä mennään. Sitä ennen syyskuista satorikasta viikonloppua sinulle ! Minä teen taas reissun kotikonnuille viikonlopun aikana.