maanantai 24. syyskuuta 2012

Loput maissit ja kesäkurpitsat talteen


Viime viikon lopussa otin loput maissit ja kesäkurpitsat maalta talteen. Samalla löytyi vielä vähän siniluumuja, niiden maku oli jo muuttunut vetiseksi ja ne halkeilivat.


Pitkiä ja pätkiä maisseja. Suurin osa oli ehtinyt kasvaa kypsäksi asti. Vain muutama oli jäänyt ihan vaaleaksi 
eikä jyvät olleet ehtineet kasvaa. Joissakin oli suojalehdet auenneet ja pää oli vähän pilaantunut.Tämä oli toinen sato kesäkurpitsoista. Meinasin jo joku aika sitten repiä varret pois. Mutta kun siellä oli paljon pieniä alkuja ajattelin, että kasvakoot vielä. Ihan hyviä pikkukurpitsoja kasvulaatikosta kasvoikin.Ensin ajattelin tehdä kurpitsakeittoa, mutta sitten päädyin kesäiseen vaihtoehtoon, grillaukseen. Samalla keitin maisseja, riisin ja broilerifileen kyytipojiksi. Kasvihuoneelta löytyi muutama tomaatti lisukkeeksi.


Tässä ateriassa oli pirteitä värejä, ne piristävät syksyistä ja muutenkin haikeaa mieltä.


Toisena päivänä pilkoin kesäkurpitsoja jauhelihakastikkeen joukkoon. Näistä keittiökuvista tuli mieleen, että sain Sadulta kivan haasteen kuvata omaa keittiötä. Täytyy vähän siirtää sen kuvaamista, kun ei ole siivousinto vieläkään iskenyt. Ja nyt tuntuu tulevan uusi flunssa, kurkku oli tosi kipeä eilisen päivän ja sama meno jatkuu tänäänkin. Huomenna saa tietää onko angiinaa. Ei vain yhtään jaksaisi alkaa sairastaa toista räkätautia heti perään, ensimmäinen alkoi olla parantunut viime viikolla kuukauden kestettyään. Ei näköjään auta vitamiinitankkauskaan, flunssat tulee jos on tullakseen.


Viime viikon lopussa napsin viimoisia satokuvia. Terassillakin oli kypsynyt 4 päärynätomaattia, mutta niiden maku oli tosi outo. Varmaan sade ja kylmä ilma oli muuttanut niitä. Ensi kesänä en laita tomaatteja terassille ruukkuihin. Kyllä se vain niin on, että tomaatit vaativat lämpöä kypsyäkseen makoisiksi ja ylipäätään kypsyäkseen.


Olisi kiva löytää tämän toisen omenapuun lajikelappu tai muistiinpano siitä. Muistelen sen johonkin kirjoittaneeni. Nyt ne ovat tosi mehukkaita. 


Kiinansipuli juuttisäkissä meni lakoon viime viikon myrskyssä. Se on monivuotinen yrtti, joten täytyy muistaa viedä ennen pakkasia suojaan. Ajattelin ottaa kasvulaatikossa kasvaneen kiinansipulin sisälle. Pitääkin ostaa  multasäkki sisäistutuksia varten. En viitsi tuoda suoraa ulkoa multaa sisälle, ne voivat haiskahtaa kanan- tai hevonkakalle ja ötököitä voisi myös tulla sisälle. Parempi huuhtaista juuret ja laittaa uutta multaa. 
Viikonjatkoja viimeisten sadonkorjuuaikojen merkeissä !
Ja tervetuloa uusille lukijoille puutarhajuttujen pariin :)