lauantai 20. huhtikuuta 2013

Kevät on täälä !

Voi tätä ihanuutta, nyt se kevät on tullut ! 


Istahdin meidän isolle kivelle ja nautin auringon lämmöstä, lintujen laulusta, kevään tuoksuista.
Varustauduin kuitenkin jo ihan tositoimiin, vedin kumpparit jalkaan (jotka olivat perstuneet talven aikana). Pääsen ensi viikolla shoppailemaan nätimmät kumpparit. Näitä pukiessa tulee aina mieleen, kun muutama vuosi sitten naapurin lapsi kysyi meidän lapselta; "miksi sun äidillä on aina kumpparit jalassa ?" Noh, ne taitavat olla mun lempparikengät :D 


Rottinkituolikin suli viimein irti jäästä ja lumesta. Tuossa metsän reunassa on lämmin paikka istuskella.


Vaahterakin heräilee... huom. mittanauha kivellä, suunnitelmat ovat alkaneet....


Ennen suunnittelutoimiin ryhtymistä ihmettelin meidän jokakeväistä pientä metsälammikkoa.
Tääläpäin on koviakin tulvia, mutta meidän lammikko on onneksi  tällainen pieni ja matala. 

 

Missäs tuo paju kasvaa, kiven päällä. Pitääpä käydä uudestaan katsomassa. 
Ei siinä paljoa maata voi olla. Ehkä sammalta ja lehdistä maatunutta multaa.Talitiaiset pitivät konserttia, kun kuljin metsässä. Kun pysähdyin kuvaamaan, tuli aivan hiljaista.


Takaisin kotiin ja mietintämyssy päähän. 


Ensinnäkin mustikka-valokki-mesimarjamaahan teemme laajennuksen ja uuden aidan. 
Nykyisten lisäksi aion tilata muutaman mesimarjan ja valokin. Löysin netistä toisen taimitarhan, jossa taimet ovat toivottavasti isompia kuin viime vuonna ostamani. Ainakin kuvien perusteella näyttävät paremmilta. Uutena happamanmaan marjana tilaan karpaloja. Vadelmapenkin päässä kasvavan sinivatukan muutan myös laajenevaan osaan. Jos tilaa jää (pitäähän sitä jäädä), ostan lisää pensasmustikkoja . Haluaisin Arto ja yhden toisen kotimaisen lajikkeen (nimi hukassa).


Keskellä yksin kasvava hortensia saa kävellä kiven juurelle kukkapenkkiin. 
Edelliskesänä meillä oli keinu ja puutarhakatos keskellä nurmikkoa ja sen vuoksi aloin tekemään uutta penkkiä tuohon kohtaan. Suunnitelmat muuttuivat viime kesänä, kun puutarhakatos päätyi terassille. Ja terassilta katoshan lensi viime syksyn myrskyssä taivaan tuuliin. Eli sitä katosta ei enää ole ja uutta samanlaista en halua. Ovat sen verran heiveröisiä, etteivät kestä mereltä päin puhaltavia tuulia. Tämän kesän toiveissa olisi taas kiinteä pleksikatto terassille. Pitkin talvea asiasta puhuessani olen isännän kommenteista ollut havaitsevanani vihreän valon pilkahduksia. 


Keskellä takana kasvavat vadelmat aion siirtää väljemmille vesille. En vielä tiedä mihin, mutta tuossa niillä on liian ahdas paikka. Ovat aina matoja täynnä. Luulen ainakin sen osaksi johtuvan liian lähellä kasvavista virpiangervoista. Kuitenkin tuossa kasvihuoneen eteläpäädyssä on mahtavan lämmin paikka esim. vesimeloneille. Siihen haluan laudasta uuden kasvulaatikon. Se saa jatkua saman levyisenä kuin viime keväänä tehty laatikko. Ja kasvihuoneen laajennuskin on luvattu tehdä. Pappa kysyi tänään, "haluaako Eija  sen vähän isomman kasvihuoneen?" Ihana pappa <3 Kyllä Eija haluaa ! 


Vas.lla viinirypäle ja oik.lla vadelma kasvihuoneessa. Rypäle on vielä horroksessa mutta vadelma kasvattaa jo silmuja. Olen pitänyt päivisin kasvihuoneen ovea ja tuuletusluukkua auki, koska siellä on jo aika kuuma. Seuraava hommani olisi kasvihuoneen seinien pesu mäntysuopavedellä. Kunhan parantelen ensin itseni kevättyökuntoon.

 

Viime viikolla rapsuttelin haravalla mansikoista kuivia lehtiä. Minä en nyt hallitse mansikan puhdistusta ollenkaan. Tuntuu, että harava takkuaa kiinni koko ajan rönsyihin. Ja ruskeita lehtiä jää tarhaan vaikka kuinka paljon ellen revi niitä käsin. Ja niin tehdessä lähtee versoja juurineen irti. Tätä minä en osaa. Leikkaatteko kaikki rönsyt pois syksyllä tai nyt keväällä vai miten ihmeessä onnistutte haravoimaan mansikkamaanne puhtaaksi ?23 kommenttia:

 1. Silloin, kun meillä vielä oli mansikkamaa, haravoin ja leikkasin käsin saksilla mansikkamaata. Leikkasin versot irti ja istutin kuolleitten taimien tilalle. Lannoitin ja kastelin.

  Tänään oli aivan ihana päivä, eikös?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. La oli hieno, mutta nyt su aamu näyttää ja tuntuu vielä hienommalta. Aamupostia hakiessa tuli ensimmäisen kerran lämmin tuulahdus vastaan (aamulla +5) !

   Poista
 2. Kovasti on teillä suunitelmia.
  Niin kauniit keväiset kuvat.
  Aurinkoista viikonloppua!♥

  VastaaPoista
 3. Ihana tehdä suunnitelmia, ja moni näyttääkin toteutuvan tuota pikaa, upeeta. Tuoli metsän reunassa näyttää todella houkuttelevalta taukopaikalta. Mun mansikkamaa joutui väistymään kasvarin tieltä, mutta kun se oli vielä voimissaan, haravoin ensin ja sitten saksin loppuja käsin. Mukavaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
 4. Meillä ei haravoida mansikkamaata, vaan harjataan katuharjalla kuivat lehdet pois sitten kun ne ovat oikein kunnolla kuivuneet. Harjaan eivät rönsyt tartu ja sillä harjalla lähtevät kuivat lehdet niitä rönsyistäkin. Ne rönsyjen varret eivät haittaa ja ne kuivuvat kesän aikana.
  Mansikkamaan täytyy olla kunnolla kuivunut, kosteat lehdet ovat sitkeitä, eivätkä irtoa.
  Tällaisia aurinkoisia ja tuulisia päiviä ei montaa tarvita, että mansikkamaa kuivahtaa.
  Kivoja kevätsuunnitelmia sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon Kiitoksia vinkeistä ! Pitääpä kokeilla muutaman päivän kuluttua harjausta.

   Poista
 5. Kevätpuuhat ovat täydessä vauhdissa! Paljon suunnitelmia ja energiaa, täytyypä selvittää mikä on valokki, minulle aivan outo kasvi. Oikein mukavaa puutarhasunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläpäin puhutaan valokista eli lakasta :)

   Poista
 6. Sinulla on paljon suunnitelmia, joiden toteutumiskuvia jään odottelemaan. Katuharjalla aikoinaan mansikkaviljelmällä putsattiin vanhat lehdet pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katuharja kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta kuin harava. Mietinkin sitä, ettei isolla mansikkaviljelmällä voida haravaa käyttää. Siinä hommassa menisi ikä ja terveys ;)

   Poista
 7. Miten teillä on onnistunut tuo valokin eli hillan viljely? Suunnittelin ostavani taimia tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin ekat valokit viime keväänä. Nyt olen tiirannut minisuota ja mielestäni sieltä on nousemassa jotain kasvustoa. Kevät näyttää mitä sieltä tulee, jos tulee.

   Poista
 8. Voi, isompi kasvihuone. Ihana pappa sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta. Hän osaa rakentaa monenlaista ja vielä haluaa ja jaksaa touhuta. Marjametsässä rämpiessä en ole koskaan pysynyt hänen vauhdissa :)

   Poista
 9. Sulla on kesäsuunnitelmat täydessä vauhdissa! Kivan näköinen tuo keväinen metsälampi.

  VastaaPoista
 10. Saapa nähdä saanko minä kasvihuoneen tänä kesänä pihalleni. Mulla rakennusmestari on oma isä. Mukava blogi sulla. Hyvää kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan :) Toivottavasti saat oman kasvihuoneen. On se niin ihana paikka hoidella kasveja ja oleilla ihan muuten vaan.

   Poista
 11. Kevät on tosiaan käynnistynyt toden teolla. Eilen meilläkin siivottiin mansikkamaata. Isäntä leikkasi kuivuneet rönsyt pois ja katuharjalla lakaisi kuivat lehdet.

  Sinulle on tunnustun blogissani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia, tulen käymään blogissasi !

   Poista
 12. Hyvänkuuloisia suunnitelmia sinulla ja miten ihanaa,että pappasi on sellaisessa kunnossa,että jaksaa vielä tehdä sinulle isompaa kasvihuonetta :)

  Itse en tee mansikoille muutakuin haravoin kuivat lehdet pois ja lannoitan kevyesti.

  VastaaPoista