sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Maissin ja vesimelonin kasvatus siemenestä

Karolinan Puutarha-blogissa oli jokin aika sitten haaste kylvöpuuhista.
Haasteessa toivottiin kerrottavan, miten siemenistä kasvattaminen on sujunut, mistä siemenet ovat peräisin ym
Kertoilen tässä postauksessa viime kevään kylvöistäni maissin ja vesimelonin osalta.

Maissin kylvöpuuhia 7.4.2013
Laitoin maahan maissin siemenet, lajike oli Sokeri Maissi 'Tasty Sweet' F1.

Tein sekoituksen taimimullasta & perlitesta & vermiculitesta.
Täytin 8 cm.n turveruukut ensin reilusti yli puolenvälin taimimullalla, kastelin + tiivistin kevyesti.  Maissin kylvösyvyys on 3 cm. 
Istutusmullan päälle ripottelin pienen kerroksen perliteä (raejuuston näköinen). Perlitepussissa sanotaan sen tuovan kasvin juurille happea, nopeuttavan siementen itämistä ja edistävän juurtumista. 
Laitoin yhden tai kaksi siementä/ purkki.

Pussissa on esikasvatusohje: "Täytä istutusruukku mullalla. Sirota ohut perlitekerros ja kylvä siemenet. Peitä perlitellä ja pidä kylvös kosteana. Siementen idettyä kasvin juuret ulottuvat vähitellen ravinteikkaaseen multaan".
Peitin siemenet taimimullalla sekä kastelin ja tiivistin taas kevyesti. 
Minulla oli ostettuna syksyn 2012 alemyynnistä myös Vermiculitea. Täytyihän sitäkin päästä kokeilemaan. Ripottelin vermiculitea ohuen kerroksen mullan pinnalle. Pussissa neuvotaan peittämään kasvuala vermiculitella, koska se säilyttää mullan kosteuden ja estää mahdolliset viherpeitteet.  
(Keväällä 2012 taimipurkkieni pinnalle tuli kanelihometta, näissä 2013 kevään kylvöissä säästyttiin siltä. Käytin kyllä eri merkkistä taimimultaakin).
En tiedä kuinka paljon näillä perlite ja vermiculite valmisteilla on vaikutusta taimikasvatuksessa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä olette näistä ? Oletteko huomanneet niistä hyötyä kasvatuksissa ?


17.4.2013 ensimmäiset maissit nousivat pintaan, eli 10 päivää istutuksesta.  

9.5.2013 maissit näyttävät jo maisseilta. 

9.5. maisseja 

19.5.2013 maissit pääsivät kasvimaalle. Turveruukut ovat käteviä, kun niitä ei tarvitse ottaa pois. Juuret pääsevät kasvamaan ruukun läpi ja lopuksi ne maatuvat. 

12.7.Kahdessa kuukaudessa maissit olivat vankistuneet ja kasvaneet oikein rytinällä. 

ja kuukausi vielä eteenpäin elokuulle.

25.8. h-hetki, ensimmäiset maistiaiset !
Mistään ei löydä mehukkaampaa maissia kuin itse kasvatettu, nam ja maiskis :P10.4.2013 Vesimeloni 'Sugar babyn' kylvö.


Pidin kylvöksiä saunan laattialla siihen saakka, kunnes ensimmäiset alut puskivat pintaan.  Saunassamme on laattialämmitys, jonka säädin normaalia suuremmalle.
Vesimeloni tarvitsee itääkseen n. 28 astetta.
Heti kasvun alettua vein taimivauvat olohuoneen puolelle nauttimaan kevään ensimmäisistä auringonsäteistä.


17.4.2013 nousivat ensimmäisten vesimelonien alut pintaan eli viikon kuluttua kylvöstä.


9.5.2013 vesimelonit ovat venähtäneet aika pitkiksi. Olin ehkä (taas) liian innokas kastelukannun käyttäjä... 

9.5. vesimelonien ensimmäisiä lehtiä näkyvissä. 

Kasvatin osan vesimeloneista ruukuissa terassilla ja mustikkamaalla. Kuva heinäkuun alusta.

31.7. vesimelonin alkuja kasvimaalla. 


Elo-syyskuun aikana ei paljoa tapahtunut. Vesimelonit jäivät näin pieniksi, kuvat ovat päivältä 28.9. 
Tuolloin oli jo ensimmäiset hallat ja jatkuvat vesisateet tehneet tuhojaan. Nyt olen etsinyt tietoa ja kysellyt ammattilaiselta ohjeita vesimelonin kasvatukseen.
Ensinnäkin alkukesästä niille kannattaa tehdä jonkinlainen suoja/ minikasvihuone päälle. Näin melonit saavat riittävästi lämpöä, mitä ne rakastavat. Tai sitten niitä kannattaa kasvattaa kasvihuoneessa. Sitä en olekaan vielä kokeillut. Kasvihuoneessa pitää huolehtia pölytyksestä. Neuvot antanut puutarhuri kertoi, että yhteen taimeen kannattaa kasvattaa vain yhden melonin. Muuten ne eivät ehdi kasvaa isoiksi.

Toinen vinkki on leikata rönsyjä. Muistaakseni ohje oli; leikkaa rönsy kukinnon jälkeen toisen tai kolmannen lehden takaa. Yhteen taimeen jätetään kasvamaan vain kaksi rönsyä. Tällä menetelmällä yhteen kasviin voisi kasvaa kaksi melonia.

Pakkohan näitä vinkkejä on kokeilla ensi kesänä. Tämän kevään kylvöt ovat vielä aloittamatta. Ehkä ensi viikolla saan kädet pehmeään taimimultaan, ihanaa !

Ainoa onnistunut vesimeloninkasvatukseni on vuodelta 2011.
Silloin kylvin siemenet melonista, jonka söimme. Nämä kasvoivat ruukussa kasvihuoneen lähettyvillä, tiilistä kasatun grillin vieressä. Se sai varmaankin tarvitsemaansa lämpöä näistä tiilistä. Ja muutenkin tuo paikka oli tosi lämmin. Siihen ei päässyt tuuli puhaltamaan mistään suunnasta. Suojana on kasvihuone ja marjapensaita kahdella puolella. Aurinko paistelee melkein koko päivän. Ainut este auringolle on kasvihuone eikä sekään kovin paljoa tainnut varjostaa, kun ei ole kovin korkea. Tuolle paikalle rakennettiin viime keväänä kasvihuoneen laajennusosa.

Vesimelonit 16.9.2011

Vesimeloni 16.9.2011

20 kommenttia:

 1. En ole itsekään noita kokeillut, mutta nyt vuoden ajan niitä tunnutaan mainostettavan kaikkialla. Muistelen että noita käsiteltiin Kotipuutarha-lehdessä jonkin jutun yhteydessä, mutten löydä sitä nyt. Vermiculite taisi olla se hyödyllisempi. Sitoo vettä ja vapauttaa tarvittaessa, joten ei tarvitse olla niin tarkkana kastelun kanssa. Olisi kyllä hyödyllistä nyt kun purkit valtaa alaa, joten ei oikein viittisi suurentaa purkkikokojakaan... :D

  Jään odottamaan kokemuksiasi.

  VastaaPoista
 2. Itse olen käyttänyt vermikuliittia parantamaan mullan ilmavuutta. En ole kyllä tehnyt vertailevaa tutkimusta, että onko sillä mitään vaikutusta. Laitoin sitä taas vähän paprikoiden multaan.

  Minäkin olisin kiinnotunut lukemaan tarkempia ohjeita ja vinkkejä näiden "lisäaineiden" käytöstä. Perennapuutarhurin blogin pitäjällä Heidillä on taimitarha, joten häneltä kannattaisi kysyä tästä asiasta. Linkki blogiin: http://perennat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Kiinnostuin kovasti tästä maissin kasvatuksesta. Ehtisiköhän sitä vielä pistämään itsekin multiin? Sinulla taitaa olla aiempaakin kokemusta maisseista. Taidan perehtyä ajan kanssa arkistoosi, jos sieltä löytyisi hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
 4. Ekaa kertaa ostin ja käytin näitä myös kun aina noiden pussien takana niitä on suositeltu käyttämään, toimivuus on siis myös testissä. Samaa tietoa tuosta mitä "ainetta" ne on kaipaisin myös ? Kyselin silloin joskus mistä mullasta kukin pitää ja Chilitunari Jule http://chilitunari.blogspot.fi/ antoi hyviä ja tieteellisiä vinkkejä, häneltä saa hyvää tietoa kun kysäisee.

  VastaaPoista
 5. Minä en ole noita käyttänyt ja ihan hyvin ovat taimet kasvaneet. Pitääkin ensi keväänä vertailun vuoksi kokeilla kumpaakin.
  Ajatella,että ollaan jo siinä vaiheessa,että saadaan istutella maissia :)

  VastaaPoista
 6. Itse olen parina vuonna käyttänyt vermikuliittia ihan peruskukkien ruukuissa koska olen hyvä unohtamaan kastelemisen. En nyt sitten osaa arvioida onko niistä miten paljon apua. Ainakin joidenkin taimien ylle vermikuliitti on muodostanut sellaisen ärsyttävän kovahkon paakun, siis sellaisten joissa käsketään peittämään siemenet vain sillä eikä mullalla...

  Kukkaruukkujen multa on pysynyt kuohkeana sen avulla. Kiinnostaisi kuullakin mitä muut ovat siitä mieltä.

  VastaaPoista
 7. Ostin viime vuonna vermikuliittia ensimmäisen kerran, mutta vain litran pussillisen. Saako sitä jostain isommissa pusseissa?
  Mahtava vesimeloni ja herkullisen näköinen maissi. Nyt alkoi kutkuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omani ostin kesäkausimyymälästä. Se taitaa olla 3 litran pussi. En ole katsonut kaupoista minkä kokoisia pusseja on myynnissä, kun sitä on vieläkin jäljellä. Sitä menee kuitenkin niin vähän.

   Poista
 8. Oletpas saanut isoja meloneita yhtenä vuonna!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tais olla aloittelijan tuuria ;) Se oli eka kerta, kun kasvattelin vesimelonia.

   Poista
 9. Olipa tietoisku. En ole käyttänyt noita, viime kesänä näin ekaa kertaa messuilla, kuusen taimipurkeissa vermikuliittia.
  Hei, sulaako tuo Perlite mullassa, vai jääkö ne rakeet vuosiksi siihen näkymään?
  Toinen kysymys; Oliko tuo vesimeloni sisältä samannäköinen kuin ostovesimeloni, punertava?
  Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni perliitti ei sula koskaan, kun se on valmistettu vulkaanisesta kivestä. Mutta sehän tuo vain ilmavuutta kasvimaan multaan että ei kai se siellä haittaa. En ole itsekään perehtynyt perliittiin ja vermikuliittiin sen paremmin, mitä vikipediasta lueskelin. Siellä kerrottiin, että vermikuliitti toimii justiin päinvastoin kuin perliitti.

   Kyllä siemenestä kasvattamani vesimeloni näytti ihan samalta sisältä kuin se minkä söimme ekaksi, vaalean punertava. Nämäkään eivät täysin kypsäksi ehtineet, kun syksy jo teki tuloaan. Mutta kyllä niissä makeutta ja mehukkuutta jo oli. Nopeasti palat hävisivät lautaselta ;)

   Poista
 10. Mullakaan ei viime vuonna vesimeloni ehtinyt tehdä melonia. Home vei ne, kun ahdoin kasvihuoneen liian täyteen. Oiskohan hunajameloni helpompi kasvatettava, kun kolmena kesänä onnistunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, voisin itsekin kokeilla hunajamelonia. Oletko ostanut siemenet kaupan siemenhyllyltä vai ottanut ne talteen suoraan melonista ?

   Poista
  2. Olen ostanut siemenet. Ekana vuonna kasvatin tosi makeaa Agoraa, mutta sitten innostuin enemmän perinnelajeista ja ostin Petit gris de rennes -lajiketta (tilasin englannista, mutta saa ainakin hyötykasviyhdistykseltä). Todella makea, aikainen ja satoisakin. Eikä vie ihan hirveästi alaakaan. Suosittelen. Se näyttää olevan aika kestäväkin. Mulla on viime vuotisista meloneista siemeniä, mutta en tedä itäisiköhän ne. Äkkiähän sen testaisi. Mahtaakohan meloni pölyttyä kurkulla... Niitä oli vieressä useita. :)

   Poista
  3. Täytyypä tsekata hyötykasviyhdistyksen kirjasesta löytyykö 'Petit gris de rennes' lajiketta vielä.
   Katsoin äsken kaupassa käydessäni meloneja hevi-osastolla, mutta oli vain brasiliasta tulleita. Ne ei ehkä ole parhaita meidän kylmyydessä kasvatettaviksi ;)
   En tiedä, olisko kurkusta pölyttäjäksi.

   Poista
 11. WAU, mitä kasvatuksia! En ole kokeillut perliittiä tai vermikuliittia. Taimikasvatukseni ovat kasvaneet hyvin, mutta kastelun kanssa pitää olla varpaillaan koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mun pitäis välillä viedä kastelukannu kauas pois ;)

   Poista
 12. Upea maissin ja melonin kasvutarina! Menestystä tämän kasvatuksiin!

  VastaaPoista