sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Pensasmustikat kukkivat


Pensasmustikat ovat kukkineet nyt reilun viikon ajan. Viime viikon ukkoskuurot ja raekuuro tiputtivat osan kukista. Lämpötilat ovat vaihdelleet todella nopeaan tahtiin, viime maanantaina oli helle, tiistaina suorastaan kylmä 10 astetta ja torstaina taas lähes helle. 
 Vanhimmilla mustikoilla on meneillään nyt kuudes kesä.
  pikkuapulainen ylösalaisin 


olisikohan tuossa syötävää, kukat ovat jo tippuneet..
Viime kesänä istutetuissa pensasmustikoissa on muutamia kukkia. Olen istuttanut nyt kevään aikana muutaman uuden mustikan, mm. North Bluen. 

Istutin myös toisen Pinklemonaden. Viime kesänä istuttamani pinkki on lähtenyt hitaasti kasvuun ja sen ylimmät oksat ovat vieläkin ilman lehtiä. Oliskohan vähän arka lajike III vyöhykkeelle ?Toukokuun alussa ostin 2 Arto tarhapensasmustikkaa. Se on kotimainen lajike. Löysin nämä Hongkongin pihamyymälästä, joka oli juuri auennut. Mustikat olivat vielä lavalla purkamattomassa kuormassa. Kannatti olla ajoissa asialla, koska en ole nähnyt tätä lajiketta muualla myynnissä. Sinänsä ihme, kun on uusi kotimainen lajike. Luulisi kaikkien myymälöiden ottavan mielellään kotimaisia taimia myyntiin.

Artot ovat kasvaneet kuukauden ja näyttävät juurtuneen hyvin. Tähän uuteen mustikkamaahan en ole laittanut mitään lannoitetta, näin mustikat saavat juurtua rauhassa. Vanhempaa osaa olen kastellut kerran havu- ja rodolannoitteella. Lannoite on jo monta vuotta vanhaa, etten tiedä onko siitä mitään hyötyä.

Kävimme tänään kiertelemässä kahdella taimitarhalla. Ostoskoppaan jäi 3 perennaa ja 4 tukiseivästä, mietintämyssyyn jäi 3 mustikkaa. Huomenissa jatkamme shoppailua mustikkaosastolla. Hiljaa hyvä tulee ;)
Lämmintä sunnuntaipäivää !

15 kommenttia:

 1. Minulla ei pensasmustikoita vielä olekaan. Miten tuottavat satoa? Meillä on tosi hyvä mustikkapaikka aika lähellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhimmista pensaista on tullut jo muutaman vuoden syöntimarjoja. Viime kesänä tuli parhaiten. Pakkaseen asti ei vielä ole riittänyt. Olemme napostelleet ne herkkupaloina tai aamupuuron kera.

   Poista
 2. Sinä saatkin jo hyvin satoa noista mustikoista! Minulla ei ole pensasmustikoita itselläni.

  VastaaPoista
 3. Katselin juuri jotain puutarhaohjelmaa,jossa istutettiin tuota pinklemonadea;siinä oli kyllä kivan värinen marja. Menisi ihan koristepensaastakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kunhan lähtisi vain kasvamaan. Vähän hitaasti se tapahtuu ainakin viime vuotisella taimella.

   Poista
 4. Onpas sulla paljon mustikoita! Ite oon kans miettinyt, pitäiskö niitä laittaa. Tässä ku melkein pihassa kasvaa oikeita mustikoita, että kasvualusta vois olla soppelia ku vähä parantelis. Pitää sitte vinkkejä sulta kysellä, kun joskus asia ajankohtaista.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on metsä vieressä ja nurmikkoa pois kaivaessa mietin jo, onko tässä mitään järkeä. Nyt kun urakka on valmis olen taas sitä mieltä, että kyllä kannatti kaivaa ja istutella uusia mustikkoja. Pensasmustikat ovat monestakin syystä hyviä puutarhamarjoja; ensinnäkin ne ovat suurempia ja mehukkaampia kuin luonnon mustikat, toiseksi ne kypsyvät pikkuhiljaa eli niitä saa herkutella tuoreeltaan pitkin loppukesää ja alkusyksyä.
   Kysele vaan vinkkejä, kun innostut mustikkamaata tekemään. Kokemus tässä karttuu pikkuhiljaa :)

   Poista
 5. Täällä pitääkin käydä useammin ja seurata myös mustikkamaasi edistymistä. Meillä on nimittäin samanmoinen projekti käynnissä. Tuosta Artosta taisin lukaista Tahvosen sivuilta ja sitä kehuttiin kaikkien aikojen parhaaksi mustikaksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vain usein visiitille !
   Minäkin kävin lukaisemassa teidän mustikkamaaprojektista. Teillä on niin hieno iso piha, etten yhtään ihmettele yhteistyötarjousta maa-aines.comilta.

   Pitääpä käydä kans Tahvosen sivuilta lukemassa Artoista lisätietoa. Hongkongista ostaessa ei oikein Artoista lisätietoja herunut ;)

   Poista
 6. Istutin loppukesällä pinklemonaden, mutta se ei selvinnyt ollenkaan talvesta (kolmosvyöhykkeellä). North blue 2 kpl selvisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa Pinklemonade olla vähän arempi laji. Voi vaikuttaa sekin, ettei ehtinyt juurtumaan kunnolla, jos istutit loppukesästä.

   Poista
 7. Hienoja kuvia! Nyt vasta oli aikaa katsoa raatia!

  VastaaPoista
 8. Upeasti kukkivat mustikat siellä. Minulla on vain kaksi ja nekin raukat kärsivät siirrosta, jonka tein keväällä. Joutuivat muuttamaan kasvimaan tieltä.

  VastaaPoista
 9. Moikka! Osaatko sanoa mikä pensasmustikkaa vaivaa kun kukat ikäänkuin kuihtuvat? :/

  VastaaPoista