torstai 19. syyskuuta 2013

Iltapäivän auringossa


Nämä kuvat otin viikko sitten torstaina eli 12.9. Iltapäivän aurinko hehkui lämintä valoa kukista.

runkoverenpisara taustanaan päärynäpuu


Gladioluksissa avautuu kukkavanan viimeiset kukat. Olen nyppinyt alhaaltapäin kuivettuneet kukat pois.


Kun iltapäivä muuttuu illaksi, auringonvalo muuttuu keltaisemmaksi.


uudenquineanliisan kukka

Tein viimeisistä punaluumuista kuorittua hilloa. Kuori ja siemen lähtivät kypsistä luumuista helposti irti. Viiniköynnös Zilga
ja
tämän vuoden sato kypsymässä, yhteensä 7 viinirypälettä .Himrod viiniköynnös on kasvanut kesän aikana kasvihuoneen kattoon asti. Leikkasin sen sivuversot 5-7 lehden takaa ja niistä lähtevät versot 1-2 lehden takaa. Ajattelin jättää tämänkin kasvihuoneeseen talveksi. Laitan sille talvipalttoon niskaan eli pakkaspeitteen hartioille.11 kommenttia:

 1. Luumuhillo on herkkua. Meilläkin gladioluksia on viimein avautunut.. Liisakin kukkii vielä runsaana. Zilga pitäisi saada selviämään talven yli täälläkin. Mukavaa iltaa.

  VastaaPoista
 2. Eikö tuo Himrod olekin se siemenetön ? Meillä on Zilga avomaalla, helppo ja valtava leviämään. Tykkäisin vaan pikkaisen maukkaammista rypäleistä, jos nyt meidän oloissa on mahdollista. Komea verenpisara!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Himrod on siemenetön vaalea rypäle. Kunpa selviytyisi talvesta.
   Onko teidän Zilga tehnyt avomaalla rypäleitä ?

   Poista
  2. Mikäs kielletty ajosuunta mun 'kuvan' tilalle tuli... täytyypä tsekata.

   Poista
 3. Kauniita gladioluksia ja luumut ovat hyviä!

  VastaaPoista
 4. Nam, luumuhilloa! Reheviä viiniköynnöksiä, ehkä mä vihdoin ens keväänä saan aikaseks ostaa Zilgan. Niitä ei taida enää syksyn aleista löytää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tuurinkauppaa, jos löytyy. Ja olisko keväällä parempia taimiakin...

   Poista
 5. Leikkasitko viiniköynnöksen nyt ihan vasta? Vai voiko enää leikata näin syksyllä? Mulla on kasvihuoneessa kasvamassa Frankenthaler, jonka aion nyt ensikertaa jättää talveksi sinne. Olisiko hyviä ohjeita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt itse enää leikkaisi viiniköynnöstä, mutten ole varma kuinka sitä suositellaan ammattilaisten ohjeiden mukaan :) Leikkelin omia köynnöksiä keskikesällä eli heinäkuulla. Keväällä en enää uskalla leikata, koska edelliskeväänä Zilga vuoti joka leikkauskohdasta. Viiniköynnöksissä alkaa nestekierto niin varhain.

   Ajattelin peitellä omat köynnökset nyt ensi kertaa pakkaspeitteillä. Tähän asti Zilga on pärjännyt ihan sellaisenaan, mutta viime talvena se meinasi kuolla. Lähti vasta kesäkuulla kasvuun. Lunta neuvotaan myös heittelemään niiden päälle kasvihuoneeseen, lumi lämmittää köynnöksiä kovilla pakkasilla.

   Poista
  2. Ja syyslannoitetta kannattaa antaa, jos ei ole vielä antanut. Pieni ripaus. Kasvit ehtii siirtyä hyvissä ajoin talvilepoon. Kasvihuoneessahan kesä jatkuu niin myöhälle ja sitten yhtäkkiä tulee kova talvi. Olen jättänyt luukut auki öiksikin, että viiniköynnökset huomaisivat syksyn tulleen.

   Poista