perjantai 6. syyskuuta 2013

Uusi oliivipuu


Ostin uuden oliivipuun. Minulla oli muutama vuosi sitten samanlainen, mutta sen kasvatus ei silloin onnistunut. Oliivipuut olivat plantiksessa -50 %, tälle jäi hintaa kympin verran. Siinä on pienenpieniä vihreitä oliivinalkuja. En kastellut puuta pariin päivään ja eilen huomasin, että oliivit olivat menneet ryppyisiksi. Annoin sille vettä kunnolla ja tänään oliivit ovat taas siloisia.

Löysin hyvät hoito-ohjeet oliiville. Jospa nyt osaisin kasvattaa tätä puuta paremmin.

....................................................................................................................................................................................................

Oliivipuu eli öljypuu, Olea europea, on yksi vanhimmista viljelykasveista. Välimeren ympäristössä sitä on viljelty jo yli tuhat vuotta.

Hoito-ohjeet

Oliivipuu viihtyy hyvin valossa ja auringonpaisteessa. Talven sisällä viettänyt oliivipuu kannattaa kesäksi nostaa ruukussa parvekkeelle tai terassille ulos.

Oliivipuulla on pienehköt harmaat lehdet ja vaaleat kermanvalkoiset kukat.
Mikäli saat oliivipuusi kukkimaan kevään ja kesän aikana, on talven aikana odotettavissa satoa. Pienet oliivit kypsyvät tosin hitaasti talven pimeinä kuukausina.

Oliivipuu kastellaan läpimäräksi kastelun yhteydessä ja kastelujen välillä multa saa kuivahtaa.

Oliivipuu on hyvin voimakaskasvuinen, joten se sietää ja tarvitseekin runsasta oksien leikkausta. Tuuheakasvuisesta oliivipuusta on helppo muotoilla vaikka bonsaipuu.

Oliivipuu talvehtii mielellään hiukan huoneenlämpötilaa viileämmässä paikassa, joten se sopii hyvin talvipuutarhan kasviksi ja julkisiin tiloihin esim auloihin ja eteisiin.

.........................................................................................................................................................................................................

Jäin miettimään onkohan varasto liian kylmä talvehtimispaikka sille ? Siellä pidetään vain 8-10 astetta.11 kommenttia:

 1. Sinulla on taito bongailla kaikkea alennuksesta. En muuten tiedä mitään oliivipuun kasvatuksesta.

  VastaaPoista
 2. Voi mitkä satonäkymät oliivipuussa. Minulla on kolme vuotta vanha oliivipuu ja edelleen elinvoimainen. Kiva oli saada nuo ohjeet, tähän asti ollaan menty tunteella. Vaihdoin mullan ensi kertaa tänä kesänä ja oliivi pääsi hieman suurempaan ruukkuun. Yhtenä kesänä sain kaksi mustaa oliivia. Uskoisin, että 8-10 astetta on ihanteellinen oliivipuulle ja valoa se tietysti tarvitsee. Yleensä ne menehtyvät meillä talven aikana juuri liian lämpimissä oloissa. Meillä puu talvehtii salin ikkunanurkkauksessa, missä on talvella hyvin viileää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kerroit omasta oliivipuustasi ! Meillä on varastossa 3 pikkuikkunaa itään päin, toivottavasti niistä tulee riittävästi valoa.

   Poista
 3. Onpa tosiaan komea puu niin paljon marjoja, onnea paljon kasvatukseen:)

  VastaaPoista
 4. Hieno puu! Voiko noita oliiveja syödä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliivipuun lapussa on ruksi aterimien päällä. En huomannut kysyä myyjältä siitä. Voi olla nuo oliivit niin käsiteltyjä ettei niitä parane syödä. Mutta luulisi myöhemmin kukkivat ja kasvavat olevan syötäviä. Pitää muistaa kysyä puutarhurilta.

   Poista
 5. Hieno hankinta taas! Sinulla jos kenellä kyllä oliivipuukin kukoistaa :)

  VastaaPoista
 6. Oliivit on pahanmakuisia suoraan puusta otettuna (on kokemusta), ne pitää valmistaa ennen syömistä. Sitä en tiedä miten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliivit pitää fermentoida, eli mahdollisimman ilmattomassa tilassa, kannellisessa lasipurkissa vedessä pari viikkoa, vettä vaihdetaan kun se värjäytyy. Sitten marinoidaan, eli suolavesi, etikkaa, oliiviöljyä, yrttejä, ja taas sama homma, ilmattomasti ehkä pari viikkoa.

   Poista