tiistai 5. helmikuuta 2013

Kooste hedelmistä ja vihanneksista
Puutarhani antoi satoa viime kesänä mukavasti. 
Luettelen taas vasemmalta ylhäältä oikealle, mitä kipposista löytyi;

1. Sinikka siniluumuja 2-3. Samo ja toisia omppuja 4. mm. kiinansipulia (monivuotinen, valkosipulin makuinen)
5. omppuja, siniluumuja ja päärynöitä (Aunen päärynä) 6. päärynä- ja kirsikkatomaatteja 7. mm. punaluumuja
8. myrskyn jäljiltä puista tippuneet päärynät, omput ja siniluumut 9. Aunen päärynät 10. keltainen kesäkurpitsa, mansikkoja ja kurkkukin sieltä kurkkii 11. sokerimaisseja
12. keltaisia kesäkurpitsoja 13. härkäpapu 14. kukkakaali 15. pinaatin lehtiä


Omia suosikkeja olivat tietysti kaikki hedelmät. Keltainen omppu on aikaisempi lajike. Se täytyy muistaa poimia ajoissa ensi kesänä. Joka vuosi puolet ompuista pilaantuu, kun en poimi niitä tarpeeksi nopeasti talteen (hyi minua, mitä tuhlausta). Punainen omppu säilyy puussa ja keittiössä muutaman päivän pidempään. Sen maku on miedon hapokas, pirteä ja makea.

Kiinansipuli muistuttaa ruohosipulia ja sitä käytetäänkin samalla tapaa. Siinä on mieto valkosipulin haju ja maku. Silppusin niitä viime kesänä leivän päälle, kastikkeisiin ja keittoihin. Yksi taimi on talvehtimassa varastossa ja se näyttää olevan elossa. Leikkasin siitä eilen kellastuneet versot pois ja varastoon pelmahti mahtava valkosipulin haju. Muut istutin kasvimaalle, saa nähdä selviävätkö talvesta.

Keltaisia päärynätomaatteja laitan tänä keväänäkin kasvamaan. Ne olivat makeita ja satoa tuli hyvin. Muut tomaattilajikkeet ovat vielä mietintämyssyssä.

Keltainen kesäkurpitsa oli parempi valinta, kuin perinteinen iso vihreä. Pidän tämän mausta enemmän. Enimmäkseen käytin sitä grillauksessa. Kurpitsoille pitää tehdä oma kasvulava, taimet kasvavat niin suuriksi.

Sokerimaissia kasvatin ensimmäisen kerran ja sille haluankin lisätilaa, sen vuoksi kurpisat saavat etsiä uuden kodin. Kaikki maissit eivät ehtineet kypsyä, kun yöpakkaset alkoivat. Grillasimme niitä ja osaa pakastin. Nyt olen käyttänyt niitä keittoihin ja wokkiruokiin.

Härkäpapu oli mielenkiintoinen tuttavuus. Sen isoista pavuista tuli vihreää vauvanruoan näköistä mössöä. Kyllä minä itse sitä söin, mutta toiset eivät tykästyneet. 

Kukkakaalit joutuivat ötököiden suuhun, en ole onnistunut koskaan niitä kasvattamaan. Niihin tulee aina jotain matoja. Olisi pitänyt jo tuossa vaiheessa syödä ne, kun olivat vielä puhtaita.

Pinaatit ovat must have-listalla tänäkin kesänä. Niistä tekemäni muhennos valkosipulin, paahdettujen siementen ja kerman kera oli todella maukas lisäke pastan kanssa.New Blog Love- tunnustus


Näin ystävänpäivän läheisyyteen sopii hyvin tämä sydän tunnustus. New Blog Love lennähti Maaritilta Garden Of My Dreams-blogista. Kiitos Maarit !

Tämän tunnustuksen saadakseen täytyy kiittää sen antajaa ja linkittää hänen bloginsa postaukseen.

Tunnustus tulee jakaa eteenpäin viidelle uudelle kiinnostavalle blogituttavuudelle. Kertoa heille tunnustuksesta ja toivoa, että he jatkavat sitä eteenpäin.

Otahan itse tunnustus mukaasi, ellei sitä vielä blogistasi löydy. Laiska bloggaaja kiittää nöyrästi.