torstai 28. helmikuuta 2013

Kevät alkakoon !


Ensimmäiset sadevedet on otettu talteen tänä keväänä. Tällä viikolla on ollut todella kevättä ilmassa, aurinkokin on paistellut ja vettä satanut. Lumet sulavat kovaa vauhtia.Talvetin näitä kiinansipuleita varastossa. Niihin on alkanut kasvaa jo uusia vaaleanvihreitä versoja. Juurakot ovat aika isoja. Ravistelin niistä vanhaa multaa pois, että uuteen astiaan mahtuu uutta multaa.


Istutin kiinansipulit pienehköön astiaan lähelle toisiaan tilan säästämiseksi. Pidän niitä sisällä kesään asti. Siirrän ne omiin isompiin astioihin, kun voin siirtää ne ulos. Sisälle tuli heti hyvä valkosipulin tuoksu. Ulkona kasvimaalla on loput kiinansipulit, saas nähdä lähtevätkö ne keväällä kasvuun.Sitruunamelissalle tein saman operaation. Siitä ei paljoa vanhaa multaa saanut pois, koska jaarakko oli kasvanut valtavaksi viime kesän aikana. Tämä tuoksuu pirteälle sitruunalle, kun lehtiä koskettaa. 


Istutusastia oli ihan täynnä juuristoa. Sitruunamelissakin pääsee kesällä isompaan astiaan, nyt se saa aloitella kasvuaan soikeassa ruukussa. Pärjäisköhän melissa kasvimaalla, voisi kokeilla ensi syksynä jättää se sinne. Istutusastiat ovat alelöytöjä Hemtexistä viime ja tältä vuodelta. Laitoin niihin varmuuden vuoksi muovit pohjalle, ettei kasteluvesi pääse valumaan pöydälle. Kolmanteen pyöreään astiaan muuttivat punavartinen suolaheinä, joka sekin on selvinnyt talven yli. Olen ostanut sen kaupan salaattihyllystä viime kesänä. Sitkeitä kasveja näkyvät olevan kaupan salaatit. Aivan turhia niistä usein tekee kertakäyttötavaraa ja heittää pois käytön jälkeen. Luin joskus, että salaatit kannattaa heti istuttaa, kun ne on kaupasta ostanut. Näin ne lähtevät varmemmin juurtumaan.


Suolaheinän kaveriksi istutin tänään kaupasta ostamani Romaine lehtisalaatin. Ensimmäiset lehdet siitä pääsivät jo lounassalaattiin. Odottelen nyt, jos se juurtuisi ja alkaisi kasvamaan. Jätin siihen muovisen ruukun, johon se oli istutettu. Juuret olisivat turhia katkenneet, jos istutusruukun olisi ottanut pois. Sen pohja on reikiä täynnä, luulisi juurien sieltä pääsevän kasvamaan multaan.