keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Auringonkukan ja pinaatin versoja Ostin viime kesänä pussin auringonkukansiemeniä, joita olen laittanut salaatteihin ja paahtanut pannulla. Nyt siemenet tuntuivat jo niin vanhoilta, etten ole viitsinyt syödä niitä. Ajattelin, että kokeilenpa itävätkö ne, epäilin etteivät. Laitoin siemeniä persiljan ja salaatin viereen yrttiruukun multaan. Muutaman päivän päästä alkoi nousemaan versoja. Pieninä ne olivat tosi rapeita ja makeita. Nyt ne ovat kasvaneet n. 15 cm.n korkuisiksi ja maku on muuttunut vähän kitkeräksi. Menee kuitenkin vielä leivän päällä siinä missä salaatitkin. Taidan laittaa uudet siemenet multaan. On kätevää, kun kotoa löytyy aina jotain vihreää naposteltavaa.


Yllättävää, että katkaistusta versosta lähtee uusi alku kasvamaan. Auringonkukan varsi näyttää siltä, ettei siinä ole mitään silmuja tms. mistä uutta kasvua lähtisi. Mutta kyllä sielläkin on jotain kasvupisteitä tms.Pinaatin siemeniä istutin myös kiinansipuliruukun reunoille. Tarkoitus oli koulia niitä ruukkuihin. Mutta pääsivät kasvamaan niin pitkiksi, että taidan syödä ne versoina. Laitan myöhemmin uudet siemenet kasvimaata varten. 


Turveruukkuihin istutin pensas-ja isoköynnöskrassin siemeniä. Keräsin niitä syksyllä kasvimaalla kasvaneista krasseista.
Näissä on kesämalvikin siemenet. Ne keräsin terassilla kasvaneesta kukasta kevättalvella. Vein nämä turveruukut viileään varastoon, etteivät kasva liian nopeaa. Ovatpa siellä kuitenkin valmiiksi mullassa odottamassa kesää. Jos ne itävät, siirrän aurinkoisempaan paikkaan.