torstai 4. huhtikuuta 2013

Tuhka sulattaa lumet


Viime päivinä lumet ovat sulaneet pikkuhiljaa, mutta vieläkin sitä riittää. Olen rompannut lumihangessa ristiin rastiin ja leikannut ja sahannut oksia.


Joku tässä yksipäivä ihmetteli, kuinka olen päässyt jo leikkaushommiin vaikka lunta on niin paljon. Tehokas lumensulatuskonstini on tuhkan levitys. Olen ripotellut tuhkaa jo aikaisemminkin talvella omppupuiden ympärille ja viinimarjoille. Kuvissa näkyy hauskat renkaat niissä kohdin, mihin olen tuhkaa laittanut. Nurmikkokin sieltä jo pilkottaa.


Olen myös lapioinut lunta talven aikana verkkojen ympäriltä, kun jänikset alkoivat hyppiä verkon sisäpuolelle.  Onhan se lapioiminenkin auttanut lumen sulamista noista kohdista.


Viinimarjojen juurelle pääsi jo aika hyvin. Nämä pensaat ovat kaikki nyt 8 vuotta vanhoja, joten alkoi olla nuorennusleikkauksien aika. Luin, että punaiset viinimarjat saavat kasvaa n. 8 vuotiaiksi, ennenkuin tarvitsee leikata. Mustiaviinimarjoja pitäisi alkaa nuorentaa 5 vuotiaina. Ajattelin, että leikkaan vain maahan kaatuilevat oksat. Mutta innostuin sitten karsimaan vanhempia oksia myös. Ne kyllä erotti hyvin joukosta. Vanhat oksat olivat jo vähän kaarnaisia ja muutenkin vanhan näköisiä.


Mustatviinimarjat käskettiin leikata mahdollisimman läheltä maan pintaa, tappeja jättämättä. Jätin kyllä muutamaan yhden oksan jäljelle, jos se sattui olemaan terve ja hyvässä paikassa.  Ajattelin leikata tällaiset puoliksi harvennetut oksat kokonaan pois seuraavana keväänä. Iskeeköhän leikkauskohdasta jotkut tautipöpöt vai minkä takia viinimarjan oksat käsketään leikata maata myöden ?


Punaisiaviinimarjoja neuvottiin leikkaamaan varovaisemmin. Tässä pensaassa oli niin paljon lamoavia oksia, että ne sai surutta kyytiä. Olen kiertänyt ja kiertänyt niitä ruohonleikkurilla joka kesä. Enää ei tarvitse kiertää.


Tämä mustaviinimarja näytti jo aika pieneltä. Vähän alkoi jo kaduttamaankin, leikkasinko jo liikaakin. Mutku tämän pensaan viereen voi tulla ensi kesänä kasvihuoneen laajennus niin ajattelin, että sille pitää olla tilaa.


Aika kasa viinimarjoista tuli oksia. Olisihan noihin vielä tullut paljon marjoja, mutta pitää yrittää ajatella pitkällä tähtäimellä. Pysyisivät pensaat aina nuorekkaina.  Jänikset eivät näytä piittaavan näistä oksista. Omppupuun oksat vain kelpaavat.
Mustikkamaakin alkaa pikkuhiljaa pilkottamaan lumen alta.


Pensasmustikoiden silmuissa on jo kevään merkkejä. 
On se ihme, heti kun lumet alkavat sulaa, silmut alkavat kasvaa.