lauantai 4. toukokuuta 2013

Kasvihuoneen laajennus rojekti


Olemme rakennelleet reilun viikon ajan kasvihuoneen laajennusta. Tai enhän minä siellä kovin paljoa ole osannut tehdä, paitsi omaan ja papan sormeen haavan, naulan löin melkein papan jalkaan, muutaman naulan löin mutkalle, mittasin katon 8 cm liian korkeaksi ja sen semmoista. Jossain vaiheessa totesin, että parempi olisi kun pysyisin kameran toisella puolella. Tuossa oli valmiina jo hiekka-alusta eli ei tarvinnut muutakuin mittailla betoniharkot vatupassiin ja rungon pystytys pääsi alkuun. Mieheni tuossa mittailee oviaukon korkeutta. Kuvassa on vielä lattiaritilät paikoillaan, mutta otin ne pois myöhemmin. Niiden välistä kasvoi jo rikkaruohoja. Olen nyt harjannut ritilät 2 kpl puhtaaksi ja ne ovat kuivumassa. Taidan saada niistä kumpaankin osaan kasvihuonetta ritilät keskelle lattiaa.


Ensimmäinen ilta on jo painumassa mailleen ja minä menin jo sisälle, mutta isä ja poika vielä jaksoivat ahertaa. 


Toinen aamu ja pappa pyöräili jo hyvissä ajoin innolla jatkamaan hommia. Vähän minua jännitti, kuinka pappa jaksaa vielä rakentaa, kun ikääkin on jo kertynyt. Hän sanoi vain nukkuneensa tosi makeasti kun sai pitkästä aikaa puuhastella ulkona. Eikä kelvannut kyyti lauantai-iltanakaan saunan jälkeen kotiin, naurahti vain "kyllä minä nyt pyörällä pääsen".  Minä ja mieheni olimme jo aivan naatteja. En olisi jaksanut pyöräillä 5 km 21.00 jälkeen illalla. 
Toisen päivän illalla oli jo runko kokonaan valmis. Miehet tekivät kaiken perinteisesti vasaralla ja sahalla, koneita ei käytetty. Olishan meillä jiirisaha varastossa, mutta sahaaminen on kuulemma hyvää jumppaa kankeille (meillä nuorilla on kankeat paikat) olkapäille ja käsille yleensäkin. Satsasin sen verran, että ostin uuden sahan Byxmaxissa käydessäni. Sahaushommissa en onnistunut tunaroimaan mitään.


Kolmantena aamuna vedimme kasvihuonemuovin rungon päälle. Muovi on 6 metriä leveää, joten siitä tuli yhdestä leveydestä koko laajennusosa. Ostin muovia 7,5 metriä. Mittasin maasta lähtien ensin korkean seinän, sitten katon ja matalan seinän maahan asti + vähän kääntövaraa.


Mietin hetken aikaa, miten saan nurkat tehtyä jotenkuten siististi. Nurkassa on ovi, joten tein sen vähän niinkuin olisin päällystänyt koulukirjaa.  Leikkasin ylimääräiset muovit pois ja taittelin reunat kasvihuoneen sisälle ovenkarmeihin joihin löin muovin nitojalla kiinni.


Päädyssä ja muutenkin laitoimme kapeita listoja ruuveilla kiinni, ettei muovi pääsisi tuulella heilumaan ja repeilemään.


Katolla on myös listoja pitämässä muovia paikoillaan. Huomasin tässä vaiheessa, että olisi kannattanut maalata listat etukäteen. Kiva mennä katolle sutimaan ja sotkemaan muovia. Pitää yrittää maalata paksulla maalilla. Ajattelin valkoista väriä niin sointuisi talon kanssa samaan tyyliin.


Huoneen sisällä on jo ihan kivasti seinäpinta-alaa. Vasemmalla on vielä oven kohta. Suunnittelin ensin jättää vanhan päätyseinän väliseinäksi mutta otimme sen kuintenkin pois. Paremmalta näyttää näin kun on yhtä isoa tilaa. Neliöitä tässä on nyt 15 m2 eli 5 m x 3 m.


Tuin uudestaan vanhassa osassa kasvavan viiniköynnöksen. Se oli aivan seinässä kiinni. Nyt köynnös saa kasvaa pitkin kattoa eikä lehdet liimaudu kosteisiin seiniin kiinni. Nyt se ei varjostakaan niin paljoa muita kasveja. Pitääkin muistaa kastella sitä lähipäivinä. 


Aivan pieniä heräämisen merkkejä on näkyvissä.
Vielä puuttuu nurkkalaudat + maalaus ja katolta harjan laudoitus tai minkä mieheni nyt siihen keksii tehdä. Jokin valkoinen reunus katolle olisi hyvä, ettei lautojen päät näkyisi. Oven teemme kesällä uuden. Ajattelin siihen kaksiosaista mallia. Yläosan saisi pitää auki tuuletusluukkuna alaosan ollessa kiinni.


Aion siirtää kasvihuoneen edessä kasvavat karhunvatut toiseen paikkaan. Ne varjostavat liian paljon. Gojimarjoista en vielä tiedä, maltanko niitä siirtää. Siinä on jänisten jäljiltä muutama viimevuotinen oksa, johon voisi tulla ensimmäiset marjat. Ehkä annan kasvaa tämän kesän ja katson syksyllä uudestaan. Gojit eivät paljoa varjostakaan, kun ne ovat pienilehtisiä.


Kasvihuoneen takaosaan tulee vielä ränni, josta saan kerättyä sadevesiä talteen.


Nyt on jo mukavaa tehdä pienempiä hommia. Kaivoin oven edestä nurmikon pois, että voin laittaa siihen puuritilän. 


Nurmikkoa on juurineen n. 10-15 cm kerros. 


Montussa oli vielä hyvää puutarhamultaa, jonka heittelin vieressä kasvavien viinimarjojen juurille. Sitten tulikin vastaan kivinen pohjamaa.


Laitoin sanomalehtiä pohjalle, kun en viitsinyt etsiä suodatinkangasta. Saman asian lehdetkin ajavat eli rikkaruohot eivät pääse aivan heti kasvamaan läpi. Sitten hiekkaa päälle, jota täytyy hakea ensi viikolla peräkärryllinen lisää. Tarvitsen sitä myös kasvihuoneen laattialle.


Ritilä on vielä syvällä mutta homma jatkuu ensi viikolla...

Viikonloppuna pääsen pesemään vanhan osan seinät mäntysuopavedellä. Mies lupasi hakea huomenna nurkkalautoja ja maalia. Kasvimaan ympärillä olevaa ritilää pitäisi myös korjailla tai keksiä siihen jotain muuta. Se kun on mennyt aikalailla rikki. Kivaa puuhaa riittää keväiseen viikonloppuun. Saas nähdä minkälaiset ilmat tulevat, kun olin kuulevani säätiedotuksissa puhuttavan pakkasasteista. Ei kai nyt sentään, toivottavasti kuulin väärin. Ensiviikoksi lupailtiin ainakin lämmintä. Mukavaa puutarhaviikonloppua kaikille puutarhatontuille !