torstai 13. kesäkuuta 2013

Karpalon ja mesimarjan taimitilaus


Laitoin maanantaina tilauksen  Peuraniemen Taimitarhalle ja paketti oli postissa keskiviikkona iltapäivällä, nopeaa toimintaa. Matka taisi olla niin vauhdikas, että yksi mesimarja ja muutama karpalo olivat heittäneet parit voltit pahvilaatikossa. Mutta ei hätiä mitiä, kaikki taimet näyttivät elinvoimaisilta. Ja hyvän kokoisia ovat, varsinkin mesimarjat. 


Karpalot eivät olleet pysyneet purkeissaan, ne olivat molemmilla puolin laatikkoa vähän sikinsokinsekaisin. Varpuja (vai miksi karpalon rönsyjä kutsutaan ?) oli mennyt onneksi vain yksi poikki.


Mesimarja sixbag, terveellistä laatua ;)


Uskoni mesimarjan kasvatukseen palautui näiden terhakoiden taimien myötä.
Ehkä tässä vielä saadaan suut makeiksi ...


Karpaloissa olevat lajikelaput olivat myös purkeista irrallaan, joten en tiedä mikä taimi on mitäkin lajiketta. Mutta osa on luonnon kantaa ja loput Sazonovskajaa. 


Karpalojen ja mesimarjojen multapaakut olivat vielä kosteita. Postin seurantajärjestelmä on kyllä kätevä, kun siellä pystyy seuraamaan paketin kulkua asema kerrallaan kellonaikoineen. Heti, kun meidän oma posti oli kirjannut paketin saapuneeksi, minä pinkaisin hakemaan taimet hoivaani. 


Mesimarjoissa oli jo yksi raakile...... ja muutama nuppu.
Sitten vain pohjoisen taimet kainaloon ja istuttamaan ne Pohjanmaan multiin...En saa aivan selvää oikean puoleisesta lajikkeesta, mielestäni siinä lukee Severjanka.
Mutta taimitarhan sivulla ei sellaista lajiketta näy, joten kopsasin tiedot Sazonovskajasta. Eiköhän kaikki karpalot ole aika lailla saman makuisia.

karpalo3
kuva ja Sazonovskajan tiedot: Peuraniemen Taimitarhan sivulta
Sazonovskaja: Marjat violetinpunaiset, muodoltaan pyöreänsoikeat. Marjan koko 13*12 mm. Maku makean hapan ja mehukas. Keskipaino 0,83 g ja maksimisato 2 kg/m2. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Kestää pakkasta lumen alla -30 C.Laitoin karpalojen juuripaakkujen päälle n. 1 cm turvetta ja pinnalle kuorikatetta. Istutin ne samaan "pieneen suohon", missä kasvavat viime kesänä istuttamani lakat. Siinä on lannoittamatonta turvetta ja muovi pohjalla (jossa on muutamia reikiä),  joten maa pysyy tasaisemman kosteana.


Hyvä, kun istutin viime keväänä kuolleelta näyttäneetkin lakan taimet. Keväällä lähti juuresta kasvamaan uudet alut. Suossani kasvaa 3 lakkaa ja muutama juuresta versonut uusi alku.
Mesimarjoissa on 2 kpl Elpee lajiketta ja 4 kpl Pimaa.  
Mesimarja vaatii pölyttyäkseen eri lajikkeita.

mma240
kuva ja teksi mesimarjasta; Peuraniemen Taimitarhan sivulta
Euroopan hienomakuisimmaksi marjaksi sanotun mesimarjan kesyttämisestä puutarhakasviksi on saatu uusia, rohkaisevia tuloksia. Mesimarjan ihanaa aromikasta makua ei enää tarvitse vain muistella, sillä sen viljelyä voi kokeilla omassa puutarhassaan marjapensaiden tai omenapuiden varjossa kosteutta pidättävässä maassa.

Kesä-heinäkuussa ilmestyvät vaaleanpunaiset kukat vaativat marjoakseen ristipölytyksen, siksi istutuksessa on oltava vähintään kahta lajiketta. Mesimarjalajikkeista on saatavana meiltä Susannaa, Pimaa, Elpeetä ja ilomantsilaista luonnon kantaa.

Kypsät marjat ovat kuultavia ja pehmeitä ja silloin niissä on aromi parhaimmillaan. Jo muutama mesimarja mustikkasopan seassa antaa ihanan tuoksun ja aromin koko keittiöön...Elpeet olivat mustissa ruukuissa (tulkitsin niin, koska mustia oli kaksi).  Juuristo oli kasvanut purkin alle niin tiiviksi, että jouduin sitä vähän irroittelemaan.

Hyvä juuristo vai mitä ?

Mesimarjatkin istutin niin, että multaa tuli n. sentin verran juuripaakkujen päälle. 


Istutin Elpeet kummallekin reunalle, että ne pölyttäisivät kaikki Pimat.


Etureunassa eli kuvan alareunassa kasvaa keväällä istuttamani kaksi jalomaarainta, niissä on lajikkeet Beata ja Sofia.


Viime vuonna istutetuista kolmesta mesimarjasta lähti yksi kasvamaan keväällä. Siinä oli onneksi kumpaakin lajiketta Pimaa ja Susannaa, koska kukista on kehittynyt raakileita.


Viimevuotisen Piman ja Susannan raakileita


Ensimmäinen jalomaarain punertaa.

Kuuden mesimarjan ja kuuden karpalon taimelle tuli hintaa postikuluineen 50,11 eur. Yhtäkkiseltään tuntui vähän paljolta, mutta kaikki harrastuksethan maksavat. Marjojen ja hedelmien kasvatus on minun harrastukseni. Sormet syyhyten ja vesi kielellä, jään odottamaan kuinka nämä marjat alkavat kasvaa.